The Easter holidays are over and time flies when you are having fun. We had a quiet Easter, we spent time outside enjoying the sunny and warm weather, and met up with friends. Yesterday we had sun in the morning, but the afternoon and evening was rainy. We have eaten chocolate educing Easter and I and I also baked a chocolate cake to celebrate Easter.
75 g butter
50 g dark chocolate
100 g coconut sugar
20 g cocoa powder
90 ml coffee
85 g flour
3/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 large egg, room temperature
chocolate ganache
100 g dark chocolate, finely chopped
70 ml cream
30 ml coffee
pinch of sea salt
15 g butter
For the cake
Preheat oven to 160°C. Grease and line a 15 cm round cake tin. In a pan, put butter, chocolate, sugar, cocoa powder and coffee. When chocolate and butter has melted, whisk together to combine. Remove from heat and leave to cool for 5 minutes. Add the egg to the slightly cooled chocolate mixture and whisk to combine. Gently fold in flour, baking powder, and salt. Pour into cake tin. Bake for about 20 minutes or until a skewer comes out clean. Don't over-bake. Remove from oven and let cool in the tin for 10 minutes.
For the ganache
Bring the cream, coffee and the salt to a simmer in a pan. Add the chocolate and let sit for a minute. Add the butter, and stir. Let the ganache cool at room temperature. Spread over the cake.
Chokladkaka
75 g smör
50 g mörk choklad
100 g kokossocker
20 g kakaopulver
90 ml kaffe
85 g mjöl
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 stort ägg, rumstemperatur
choklad ganache
100 g mörk choklad, finhackad
70 ml grädde
30 ml kaffe
nypa havssalt
15 g smör
Värm ugnen till 160 ° C. Smörj en 15 cm rund kakform. I en kastrull, lägg smör, choklad, socker, kakao och kaffe. När blandningen smält, ta bort från värmen och låt svalna i 5 minuter. Blanda i ägget i den något kylda chokladblandningen och rör runt. Blanda i mjöl, bakpulver och salt. Häll i formen. Grädda i ca 20-30 minuter. Överbaka inte. Ta kakan från ugnen och låt svalna i formen i 10 minuter.
För ganache
Värm upp grädde, kaffe och salt i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt stå i en minut. Tillsätt smör och rör om. Låt ganachen svalna i rumstemperatur. Bred över kakan.
13 Comments
Vilken snygg tårta du gjort. Det har blivit mycket sötsaker nu i påsk, även om vi också har haft en lugn och relativt påskfirarfri påsk. Nu får det bli skärpning hos mig ;)
ReplyDeleteTack Sara! Ja, choklad hör till påsk och annars också :)
DeleteÄven jag har njutit av det fina vädret här i stockholm där jag bor :) Tårtan är oroligt söt!
ReplyDeleteden ser väldigt smarrig ut
ReplyDeleteUrsöt tårta kram Diana
ReplyDeleteÅh vilken fin tårta! Den ser bara så god ut! Kram!
ReplyDeleteTack så mycket Erika! Kram tillbaka!
DeleteVilken fin tårta, gulliga dekorationer! Och den såg supergod ut!
ReplyDeleteTack så mycket Lotta!
Deleteit looks delicious and I love the way you decorated it!
ReplyDeleteThank you Dina :)
DeleteOh my... Hur ljuvlig ser inte denna tårta ut att vara!
ReplyDeleteTack :) Den var nog mycket god!
Delete