Tuesday, February 18, 2014

Barley Risotto

Risotto går att göras på korn också. Smaken är ganska den samma, förutom att korngrynen har lite mera tuggmotstånd. Brukar du använda korn och på vilket sätt?

Risotto can be made on barley. The taste is quite the same, except that the barley has a little more bite. Do you use barley and how?


Barley Risotto

1 red onion, minced
2 cloves garlic, minced
1 tbsp olive oil
10 dl vegetable stock
3 dl pearl barley
1 tbsp butter
1 dl parmesan cheese, grated
salt
pepper

Heat the olive oil in a saucepan. Add the onion and garlic and cook for 2 minutes. Add the barley and cook it for 2 minutes to slightly toast the grains. Add 7 dl of the  vegetable stock and bring the barley to a boil then cover and let simmer for 25 minutes. Add the rest of the stock and cook for 10 minutes. Stir in the butter, cheese and season to taste.


Kornrisotto

1 rödlök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk olivolja
10 dl grönsaksbuljong
3 dl korngryn
1 msk smör
1 dl parmesanost, riven
salt
peppar


Värm olivoljan i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök och stek i 2 minuter. Tillsätt korngrynen och stek ytterligare i 2 minuter. Häll i 7 dl av grönsaksbuljongen och koka upp, täck med lock och låt sjuda i 25 minuter. Tillsätt resten av buljongen och koka i 10 minuter. Rör i smöret, osten och krydda efter smak.

Av den överblivna risotton blandade jag i tomatsås och fick så en ny rätt  följande dag :)
Of the leftover risotto I mixed in tomato sauce and got a new dish the next day :)

14 comments:

  1. Villken bra idé, jag har en påse korn i skafferiet som ligger och skräpar, då blir det risotto till lunch idag!

    ReplyDelete
  2. I have never tried it but your pics urge me to try it!
    Kisses,dear!

    ReplyDelete
  3. Äntligen har jag fått tid över att kommentera hos dig! :)
    Det låter ju jättegott! Inte alltid ska man använda ris... :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lana! Roligt att du tittar in, ibland finns tiden bara inte. Kram!

      Delete
  4. Tack för ett nyttigt tips! Jag har aldrig testat att använda korngryn till detta. Måste jobba på att äta lite nyttigare och få bort mitt plågsamma sötsug...hehe:)

    Kram vännen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Helena och roligt om du gillar recepten. Kram!

      Delete
  5. Jag har aldrig lagat något med korn hittills, men nån gång ska vara den första. Jag har matvete och råris och bulgur och couscous, ja en massa grejer i mitt skafferi, men inte korn. Än. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, du har ju redan en hel del i ditt skafferi :) Kram!

      Delete
  6. Jag har inte heller lagat någon mat med korn i. Oftast blir det matvete eller bulgur jag köper i affären men jag ska hålla ögonen öppna nästa gång. Variation förnöjer:)

    ReplyDelete
  7. Oj så smart! Lite grövre, mycket nyttigare - för oss och miljön :) Fint!

    ReplyDelete