Aubergine and Red Lentil Moussaka
600 g aubergine, sliced into thin rounds
salt
oil
black pepper
1 red onion, finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
1 red/green pepper, finely chopped
1 carrot, grated
400 g can chopped tomatoes
1 dl red lentils, cooked according to packet instructions
salt
pepper
paprika
sambal oelek
Preheat oven to 180°C. Slice aubergine into thin rounds.
Spray both sides lightly with oil and sprinkle with salt. Arrange in a single
layer on the oven tray. Roast for 15 minutes, turning after 10 minutes, or
until tender. Set aside to cool.
Heat oil in a saucepan over medium heat. Add onion, garlic,
pepper, carrot and cook for 5 minutes or until light golden. Add tomatoes and
bring to the boil. Reduce heat to low. Simmer for 15 minutes or until sauce
thickens slightly. Stir in lentils, and season to taste.
Grease a ovenproof dish. Arrange a layer of eggplant over
base, overlapping to cover. Spread a third of the tomato sauce over eggplant. Top
with another layer of eggplant and press down gently with your palm. Spread
with half the remaining tomato sauce. Top with the remaining eggplant. Finish
with a layer of sauce. Sprinkle with cheese. Bake for 20 minutes. Serve.
Aubergine och Röda Linser Moussaka
600 g aubergine, skivad i tunna skivor
salt
olja
svartpeppar
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd / grön paprika, finhackad
1 morot, riven
400 g burk hackade tomater
1 dl röda linser, tillagad enligt anvisningarna på
förpackningen
salt
peppar
paprika
sambal oelek
Värm ugnen till 180 ° C. Skiva auberginen i tunna rundor.
Spraya båda sidorna lätt med olja och strö över salt. Arrangera i ett enda
skikt på en ugnsplåt. Rosta i 15 minuter, vänd efter 10 minuter, eller tills de
är mjuka . Ställ åt sidan att svalna.
Värm oljan i en kastrull på medelvärme. Lägg i lök, vitlök,
paprika, morot och stek i 5 minuter eller tills lätt gyllene. Tillsätt tomater
och koka upp. Sänk värmen till låg. Sjud i 15 minuter eller tills såsen
tjocknar något. Rör i linser och krydda efter smak.
Smörj en ugnsfast form. Lägg ett lager av aubergine över
botten, överlappande för att täcka botten. Sprid en tredjedel av tomatsåsen
över aubergineskivorna. Toppa med ett lager av aubergine och tryck försiktigt
nedåt med en sked. Häll på halva av den återstående tomatsåsen. Toppa med
resterande aubergine. Avsluta med ett lager sås. Strö över ost. Grädda i 20
minuter. Servera.
10 Comments
Älskar att använda mycket aubergin i min matlagning! Perfekt att det är vegetariskt också :)
ReplyDeleteJa, det blir så gott med aubergine.
DeleteI just made it now & loved it so much, Katarina! Really divine in flavours! xx
ReplyDeleteWow, you are quick :) Thanks!
Deletemums ser mycket gott ut : ) kram från din bloggvän i Hjo /Sofia
ReplyDeleteTack fina du, kram!
DeleteÅh, vad gott detta lät! :) Mums!
ReplyDeleteHa en fin dag! Kram
Tack detsamma! Kram
DeleteHej! Jätte bra recept på din sida, jag skulle vilja att du skrev antal portioner på rätterna, så man vet på ungefär hur många det kommer räcka till eller om man ska dubbla receptet.Tack
ReplyDeleteTack så mycket! Alla mina recept är vanligen för 2-4 personer.
Delete