Sunday, February 23, 2014

Aubergine and Red Lentil Moussaka

Idag får ni ett tips på en god middag. Moussaka med aubergine och en sås på grönsaker och linser. Man kunde göra den till en lasagne också genom att använda ostsås i lagren. 

Today you get a tip on a good dinner. Moussaka with aubergine and a sauce made of vegetables and lentils. You could also make it into a lasagna using cheese sauce in the layers.


Aubergine and Red Lentil Moussaka

600 g aubergine, sliced into thin rounds
salt
oil
black pepper
1 red onion, finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
1 red/green pepper, finely chopped
1 carrot, grated
400 g can chopped tomatoes
1 dl red lentils, cooked according to packet instructions
salt
pepper
paprika
sambal oelek

Preheat oven to 180°C. Slice aubergine into thin rounds. Spray both sides lightly with oil and sprinkle with salt. Arrange in a single layer on the oven tray. Roast for 15 minutes, turning after 10 minutes, or until tender. Set aside to cool.

Heat oil in a saucepan over medium heat. Add onion, garlic, pepper, carrot and cook for 5 minutes or until light golden. Add tomatoes and bring to the boil. Reduce heat to low. Simmer for 15 minutes or until sauce thickens slightly. Stir in lentils, and season to taste.

Grease a ovenproof dish. Arrange a layer of eggplant over base, overlapping to cover. Spread a third of the tomato sauce over eggplant. Top with another layer of eggplant and press down gently with your palm. Spread with half the remaining tomato sauce. Top with the remaining eggplant. Finish with a layer of sauce. Sprinkle with cheese. Bake for 20 minutes. Serve.


Aubergine och Röda Linser Moussaka

600 g aubergine, skivad i tunna skivor
salt
olja
svartpeppar
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd / grön paprika, finhackad
1 morot, riven
400 g burk hackade tomater
1 dl röda linser, tillagad enligt anvisningarna på förpackningen
salt
peppar
paprika
sambal oelek

Värm ugnen till 180 ° C. Skiva auberginen i tunna rundor. Spraya båda sidorna lätt med olja och strö över salt. Arrangera i ett enda skikt på en ugnsplåt. Rosta i 15 minuter, vänd efter 10 minuter, eller tills de är mjuka . Ställ åt sidan att svalna.

Värm oljan i en kastrull på medelvärme. Lägg i lök, vitlök, paprika, morot och stek i 5 minuter eller tills lätt gyllene. Tillsätt tomater och koka upp. Sänk värmen till låg. Sjud i 15 minuter eller tills såsen tjocknar något. Rör i linser och krydda efter smak.

Smörj en ugnsfast form. Lägg ett lager av aubergine över botten, överlappande för att täcka botten. Sprid en tredjedel av tomatsåsen över aubergineskivorna. Toppa med ett lager av aubergine och tryck försiktigt nedåt med en sked. Häll på halva av den återstående tomatsåsen. Toppa med resterande aubergine. Avsluta med ett lager sås. Strö över ost. Grädda i 20 minuter. Servera.

10 comments:

  1. Älskar att använda mycket aubergin i min matlagning! Perfekt att det är vegetariskt också :)

    ReplyDelete
  2. I just made it now & loved it so much, Katarina! Really divine in flavours! xx

    ReplyDelete
  3. mums ser mycket gott ut : ) kram från din bloggvän i Hjo /Sofia

    ReplyDelete
  4. Åh, vad gott detta lät! :) Mums!

    Ha en fin dag! Kram

    ReplyDelete
  5. Hej! Jätte bra recept på din sida, jag skulle vilja att du skrev antal portioner på rätterna, så man vet på ungefär hur många det kommer räcka till eller om man ska dubbla receptet.Tack

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Alla mina recept är vanligen för 2-4 personer.

      Delete