Friday, January 24, 2014

Roasted Carrot Red Pepper Soup

En mycket god och smakrik soppa, som lyser upp din dag med sin vackra färg. Varför inte toppa den med fetaost som bryter en aning den sötman som morötterna och paprikan ger. 

A very good and tasty soup that brightens your day with its beautiful color. Why not top it with feta cheese, breaking a little the sweetness from the carrots and peppers.


Roasted Carrot Red Pepper Soup

1 large red bell pepper, sliced
3 large carrots, peeled and cut into slices
1 red onion, chopped
1 garlic clove
oil
4-5 dl vegetable broth
salt
black pepper
paprika
sambal oelek
ajvar, optional

Preheat oven to 200 C degrees. Line a baking sheet with parchment paper. Toss carrots, peppers, onion, and garlic with oil and roast for 20 minutes or until vegetables are tender. Remove from the oven and puree in a food processor or blender, adding a bit of the vegetable broth.
Pour the pureed vegetables into a pan and add the remaining broth. Let simmer for 15-20 minutes. Season with salt, black pepper, paprika and sambal oelek.


Rostad Morot-Paprikasoppa

1 stor röd paprika, skivad
3 stora morötter, skalade och skurna i skivor
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta
olja
4-5 dl grönsaksbuljong
salt
svartpeppar
paprika
sambal oelek
ajvar, valbart

Värm ugnen till 200 C grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda morötter, paprika, lök och vitlök med olja och rosta i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Ta ut ur ugnen och mosa i en matberedare eller mixer, tillsätt lite av grönsaksbuljongen. Häll de mosade grönsakerna i en kastrull och tillsätt resten av buljongen. Låt sjuda i 15-20 minuter. Krydda med salt, svartpeppar, paprikapulver och sambal oelek.

22 comments:

  1. A wonderful soup with stunning colors!
    Have a lovely day,dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Lenia! Have a lovely weekend, hugs!

      Delete
  2. Oj så gott! Med lite riven ingefära och en skvätt citron i också värmer den gott i vinterkylan.
    Trevlig helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag gjorde precis en morotssoppa med ingefära :) Passar mycket bra ihop. Trevlig helg!

      Delete
  3. Amen mumma! Detta ska jag testa söndag kväll.
    Älskar billig men näringsrik mat.

    Trevlig helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, roligt om du vill testa. Ha en fin helg!

      Delete
  4. Jag lagade en liknande variant av morotssoppa förra veckan: Jag tycker verkligen soppan får härlig smak och även färg såklart.

    Jag önskar dig också en riktigt fin helg! Många kramar

    ReplyDelete
  5. Vilken vacker färg din soppa har:) Ha en härlig veckoslut!

    ReplyDelete
  6. Åh, vad gott! Nu blev jag inspirerad! Ska laga morotssoppa till nästa vecka!
    Ha en fin lördag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, morotsoppa är så gott. Kram Lana!

      Delete
  7. Hej!
    Ibland tycker jag det är svårt att veta hur många personer dina recept är för, kan du inte börja skriva ut det?

    Tack för en fin blogg! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Ja, det skulle jag ju kunna göra. Den här soppan räckte till 2 personer, men vill man ha den som förrätt blir det 4-5 portioner. Tack!

      Delete
  8. Jag älskar rostat. Just paprikan får en helt annan karaktär, till det bättre ska tilläggas. Din soppa skulle jag gärna smaka! Den låter som en dröm:)

    ReplyDelete
  9. Åh gott! Det blir de imorgon till Lunch. Just upptäckt din blogg för ca 2 veckor sedan! Älskar den!! Är inne varje dag! Precis i min smak! Mvh sara

    ReplyDelete
  10. Så gott att köra rotfrukterna i ugnen först, det ska vi absolut testa nästa gång!
    Tack för tipset säger vi,
    kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de får en djupare smak på det viset. Varsågoda och kram!

      Delete