En mycket god och smakrik soppa, som lyser upp din dag med sin vackra färg. Varför inte toppa den med fetaost som bryter en aning den sötman som morötterna och paprikan ger. 

A very good and tasty soup that brightens your day with its beautiful color. Why not top it with feta cheese, breaking a little the sweetness from the carrots and peppers.


Roasted Carrot Red Pepper Soup

1 large red bell pepper, sliced
3 large carrots, peeled and cut into slices
1 red onion, chopped
1 garlic clove
oil
4-5 dl vegetable broth
salt
black pepper
paprika
sambal oelek
ajvar, optional

Preheat oven to 200 C degrees. Line a baking sheet with parchment paper. Toss carrots, peppers, onion, and garlic with oil and roast for 20 minutes or until vegetables are tender. Remove from the oven and puree in a food processor or blender, adding a bit of the vegetable broth.
Pour the pureed vegetables into a pan and add the remaining broth. Let simmer for 15-20 minutes. Season with salt, black pepper, paprika and sambal oelek.


Rostad Morot-Paprikasoppa

1 stor röd paprika, skivad
3 stora morötter, skalade och skurna i skivor
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta
olja
4-5 dl grönsaksbuljong
salt
svartpeppar
paprika
sambal oelek
ajvar, valbart

Värm ugnen till 200 C grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda morötter, paprika, lök och vitlök med olja och rosta i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Ta ut ur ugnen och mosa i en matberedare eller mixer, tillsätt lite av grönsaksbuljongen. Häll de mosade grönsakerna i en kastrull och tillsätt resten av buljongen. Låt sjuda i 15-20 minuter. Krydda med salt, svartpeppar, paprikapulver och sambal oelek.