Jag bakar sällan bröd utan jäst, förutom scones. Men nu testade jag detta bröd med bikarbonat och det blev riktigt gott. Men jag föredrar nog bröd bakade på jäst eller surdeg.

I rarely bake bread without yeast, except for scones. But now I tried this bread with baking soda and it was good. But I do prefer bread baked with yeast or sourdough.


Rye Soda Bread

150 g whole grain flour
100 g rye flour
2 tbsp ground linseed, can be omitted
0,5 tsp salt
1 tsp baking soda
2,5 dl buttermilk
0,5 tbsp date syrup
1 tbsp oil
topping, pumpkin and sunflower seeds

Preheat oven to 175 C. Combine flour, linseed, salt and baking soda in a bowl. Add buttermilk, date syrup, and oil. Mix lightly with your fingers. The dough should be moist, like a scone dough. Place dough onto a baking sheet lined with parchment paper. Cut a small cross over the top of the bread and sprinkle with seeds. Bake for 30-40 minutes. Let cool for 15 minutes before serving.


Råg Sodabröd

150 g fullkornsmjöl
100 g rågmjöl
2 msk malda linfrön, kan uteslutas
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2,5 dl kärnmjölk
0,5 msk dadelsirap
1 msk olja
topping, pumpa och solrosfrön

Värm ugnen till 175 C. Blanda mjöl, linfrö, salt och bikarbonat i en skål. Häll i kärnmjölk, dadelsirap och olja. Blanda försiktigt med fingrarna. Degen ska vara fuktig, som en sconedeg. Placera degen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Skär ett litet kors över toppen av brödet och strö över frön. Grädda i 30-40 minuter. Låt svalna 15 minuter före servering.

Banana and peanut butter on a slice of rye soda bread