Friday, November 15, 2013

Rye Soda Bread

Jag bakar sällan bröd utan jäst, förutom scones. Men nu testade jag detta bröd med bikarbonat och det blev riktigt gott. Men jag föredrar nog bröd bakade på jäst eller surdeg.

I rarely bake bread without yeast, except for scones. But now I tried this bread with baking soda and it was good. But I do prefer bread baked with yeast or sourdough.


Rye Soda Bread

150 g whole grain flour
100 g rye flour
2 tbsp ground linseed, can be omitted
0,5 tsp salt
1 tsp baking soda
2,5 dl buttermilk
0,5 tbsp date syrup
1 tbsp oil
topping, pumpkin and sunflower seeds

Preheat oven to 175 C. Combine flour, linseed, salt and baking soda in a bowl. Add buttermilk, date syrup, and oil. Mix lightly with your fingers. The dough should be moist, like a scone dough. Place dough onto a baking sheet lined with parchment paper. Cut a small cross over the top of the bread and sprinkle with seeds. Bake for 30-40 minutes. Let cool for 15 minutes before serving.


Råg Sodabröd

150 g fullkornsmjöl
100 g rågmjöl
2 msk malda linfrön, kan uteslutas
0,5 tsk salt
1 tsk bikarbonat
2,5 dl kärnmjölk
0,5 msk dadelsirap
1 msk olja
topping, pumpa och solrosfrön

Värm ugnen till 175 C. Blanda mjöl, linfrö, salt och bikarbonat i en skål. Häll i kärnmjölk, dadelsirap och olja. Blanda försiktigt med fingrarna. Degen ska vara fuktig, som en sconedeg. Placera degen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Skär ett litet kors över toppen av brödet och strö över frön. Grädda i 30-40 minuter. Låt svalna 15 minuter före servering.

Banana and peanut butter on a slice of rye soda bread

10 comments:

  1. Brödet ser otroligt gott ut! Mums! Blev sugen nu på en macka!
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla du! Ha en fin dag och början på helgen! Kram

      Delete
  2. It is so beautiful! :-) I grew up eating rye bread (my family is from Denmark), but it never looked this good. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! I love rye bread, it's my favourite.

      Delete
  3. Underbart! När jag vill ha ett gott frukostbröd till helgen är det jätteskönt att slippa jäsningstiden. Borde verkligen prova detta recept.
    På min blogg la jag också ut ett recept på bröd utan jäst, Scones med hjortronsylt. De har blivit riktigt populära!
    http://helenasmatresa.blogspot.se/2013/11/scones-med-hjortronsylt.html

    Ha det gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det underlättar när det inte tar så länge. Skall kolla din version. Tack!

      Delete
  4. Jag hade gärna smakat en macka med jordnötssmör och banan. Elvis hade nog gillat den där. :) Ha en skön fredagkväll.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det hade han visst gjort :) Tack detsamma!

      Delete
  5. Så fint bröd du bakat! Jag gillar bikarbonatbröd.... smidigt man bara rör ihop och skjuts in i ugnen!

    ReplyDelete