I rarely bake bread without yeast, except for scones. But now I tried this bread with baking soda and it was good. But I do prefer bread baked with yeast or sourdough.
Rye
Soda Bread
150
g whole grain flour
100
g rye flour
2
tbsp ground linseed, can be omitted
0,5
tsp salt
1
tsp baking soda
2,5
dl buttermilk
0,5
tbsp date syrup
1
tbsp oil
topping,
pumpkin and sunflower seeds
Preheat
oven to 175 C. Combine flour, linseed, salt and baking soda in a bowl. Add
buttermilk, date syrup, and oil. Mix lightly with your fingers. The dough
should be moist, like a scone dough. Place dough onto a baking sheet lined with
parchment paper. Cut a small cross over the top of the bread and sprinkle with
seeds. Bake for 30-40 minutes. Let cool for 15 minutes before serving.
Råg
Sodabröd
150
g fullkornsmjöl
100
g rågmjöl
2
msk malda linfrön, kan uteslutas
0,5
tsk salt
1
tsk bikarbonat
2,5
dl kärnmjölk
0,5
msk dadelsirap
1
msk olja
topping,
pumpa och solrosfrön
Värm
ugnen till 175 C. Blanda mjöl, linfrö, salt och bikarbonat i en skål. Häll i
kärnmjölk, dadelsirap och olja. Blanda försiktigt med fingrarna. Degen ska vara
fuktig, som en sconedeg. Placera degen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Skär ett litet kors över toppen av brödet och strö över frön. Grädda i 30-40
minuter. Låt svalna 15 minuter före servering.
Banana and peanut butter on a slice of rye soda bread
9 Comments
Brödet ser otroligt gott ut! Mums! Blev sugen nu på en macka!
ReplyDeleteHa en fin dag!
Kram kram
//Lana
Tack snälla du! Ha en fin dag och början på helgen! Kram
DeleteIt is so beautiful! :-) I grew up eating rye bread (my family is from Denmark), but it never looked this good. :-)
ReplyDeleteThank you! I love rye bread, it's my favourite.
DeleteUnderbart! När jag vill ha ett gott frukostbröd till helgen är det jätteskönt att slippa jäsningstiden. Borde verkligen prova detta recept.
ReplyDeletePå min blogg la jag också ut ett recept på bröd utan jäst, Scones med hjortronsylt. De har blivit riktigt populära!
http://helenasmatresa.blogspot.se/2013/11/scones-med-hjortronsylt.html
Ha det gott!
Ja, det underlättar när det inte tar så länge. Skall kolla din version. Tack!
DeleteJag hade gärna smakat en macka med jordnötssmör och banan. Elvis hade nog gillat den där. :) Ha en skön fredagkväll.
ReplyDeleteJa, det hade han visst gjort :) Tack detsamma!
DeleteSå fint bröd du bakat! Jag gillar bikarbonatbröd.... smidigt man bara rör ihop och skjuts in i ugnen!
ReplyDelete