Det här brödet är väldigt enkelt att baka. Brödet blir kompakt, på ett bra sätt, och saftigt! Jag tänkte faktiskt på Erika, då jag bakade brödet, för hon säger att hon inte kan baka bröd. Men jag är helt säker att hon skulle lyckas med detta bröd. Brukar du baka bröd?
This bread is very easy to bake. The bread is compact, in a good way, and moist! I was actually thinking of Erika, when I baked the bread, for she says that she can not bake bread. But I am quite sure that she would succeed with this bread. Do you bake bread?
Rye
Bread
500
g rye flour
10
g salt
10
g dry yeast
1
tbsp syrup
350
ml cool water
Put
flour, salt, yeast, syrup and 250 ml of the water in a bowl. Knead with a
machine everything together, then add the rest of the water and knead until
everything is smooth. Take the dough on a oiled surface and knead by hand for a
while. Shape the dough into a ball and put the round side facing down in a
floured bread basket or use a bowl with a floured kitchen towel. Let rise covered until double in size, around 2h. Flip
the dough onto a baking tray and slash the top with a knife. Bake in 220 C for
30-40 minutes.
Rågbröd
500
g rågmjöl
10
g salt
10
g torrjäst
1
msk sirap
350
ml kallt vatten
Lägg
mjöl, salt, jäst, sirap och 250 ml av vatten i en skål. Knåda med en maskin
allting tillsammans, tillsätt sedan resten av vattnet och knåda tills allt är
slät. Ta upp degen på en oljad yta och knåda för hand en liten stund. Forma
degen till en boll och lägg den runda sidan nedåt i en mjölad brödkorg eller i en bunke med mjölad kökshandduk. Låt
jäsa täckt till dubbel storlek, ca 2h. Vänd degen på en bakplåt och skåra
toppen med en kniv. Grädda i 220 C i 30-40 minuter.
14 Comments
I do bake bread and enjoy it very much. :-) For a while I need to eat gluten-free for my health, but I've found some lovely ways to make gluten-free bread. :-)
ReplyDeleteYes, there are really good gluten-free breads to bake.
DeleteLove home made bread!Seems amazing!
ReplyDeleteKisses,dear!
Me too! Thanks and hugs!
DeleteBrödet ser så proffsigt ut! Snyggt! :)
ReplyDeleteJag bakar bröd, glutenfritt till dottern och lchf-anpassat till mig! :)
Ha en fin dag!
Kram!
//Lana
Tack snälla du! Det var väldigt enkelt att baka. Ha en fin dag Lana, kram!
DeleteYou are an amazing baker! That rye bread looks so delicious!
ReplyDeleteOh, thank you dear!
DeleteHi Dear. I have a question, i dont have a bread basket, that wont affect the outcome will it? Ill just use a plastic bowl. And is there a reason for u too use dry yeast instead of regular? Tak! :)
ReplyDeleteYes, you can use a bowl and a floured kitchen towel inside of the bowl instead. I have not found fresh yeast in Amsterdam and after my years in Singapore I'm used to using dry yeast. Thank you!
DeleteJag heter också Erika och är också värdelös på att baka bröd. Det kanske är namnets fel? :) Det ser gott ut!
ReplyDeleteHihi, ja kunde det vara namnet :) Nej, ni kan nog båda två! Tack!
DeleteVilket fint bröd du har fått till! Bröd och bullar bakas gärna i vårt kök, men det får gärna gå undan och inte vara för mycket kladd med jäsningar och liknande. Oftast blir det kalljästa bullar eller bröd som får jäsa i kall ugn under tiden den blir varm.
ReplyDeleteKramar
Tack snälla Mårtenssons! Kalljästa bullar är väldigt praktiska att baka. Kram
Delete