Det här brödet är väldigt enkelt att baka. Brödet blir kompakt, på ett bra sätt, och saftigt! Jag tänkte faktiskt på Erika, då jag bakade brödet, för hon säger att hon inte kan baka bröd. Men jag är helt säker att hon skulle lyckas med detta bröd. Brukar du baka bröd?  

This bread is very easy to bake. The bread is compact, in a good way, and moist! I was actually thinking of Erika, when I baked the bread, for she says that she can not bake bread. But I am quite sure that she would succeed with this bread. Do you bake bread?



Rye Bread

500 g rye flour
10 g salt
10 g dry yeast
1 tbsp syrup
350 ml cool water

Put flour, salt, yeast, syrup and 250 ml of the water in a bowl. Knead with a machine everything together, then add the rest of the water and knead until everything is smooth. Take the dough on a oiled surface and knead by hand for a while. Shape the dough into a ball and put the round side facing down in a floured bread basket or use a bowl with a floured kitchen towel. Let rise covered until double in size, around 2h. Flip the dough onto a baking tray and slash the top with a knife. Bake in 220 C for 30-40 minutes.



Rågbröd

500 g rågmjöl
10 g salt
10 g torrjäst
1 msk sirap
350 ml kallt vatten


Lägg mjöl, salt, jäst, sirap och 250 ml av vatten i en skål. Knåda med en maskin allting tillsammans, tillsätt sedan resten av vattnet och knåda tills allt är slät. Ta upp degen på en oljad yta och knåda för hand en liten stund. Forma degen till en boll och lägg den runda sidan nedåt i en mjölad brödkorg eller i en bunke med mjölad kökshandduk. Låt jäsa täckt till dubbel storlek, ca 2h. Vänd degen på en bakplåt och skåra toppen med en kniv. Grädda i 220 C i 30-40 minuter.