Denna kaka är gjord på finska äpplen och lingon. Det har jag min mamma att tacka för. En saftig kaka med smak av syrliga lingon och hint av kolasmak som kokossockret ger. Denna månad har Det Gröna Skafferiet lingon som säsongens bästa och kakan är mitt bidrag.

This cake is made of Finnish apples and cranberries. I have my mother to thank for that. A moist cake with flavors of tart lingonberries and a hint of caramel flavor that coconut sugar provides. This month, Det Gröna Skafferiet has lingonberries as the season's best, and this cake is my contribution.


Lingon-Äppelkaka

2 ägg
1 dl tagatos eller socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kvarg
0,5 dl smält smör
1 dl mandelmjöl
1 dl fullkornsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel

1-2 äpplen, skivade
0,5 dl lingon
1 msk kokossocker
kanel

Vispa ägg och tagatos luftigt. Blanda i vaniljsocker, kvarg och smält smör. Tillsätt sedan mandel- och fullkornsmjöl, bakpulver och kanel och rör runt. Häll smeten i en smord och bakplåtspappersklädd rund form. Lägg på skivade äpplen och lingon. Strö på kokosocker och kanel. Grädda i 200 C graders ugn ca 30 minuter.


Lingonberry-Apple Cake

2 eggs
1 dl tagatose or sugar
1 tsp vanilla
1 dl quark
0,5 dl melted butter
1 dl almond flour
1 dl whole wheat flour
1 tsp baking powder
0,5 tsp cinnamon

1-2 apples, sliced
0.5 dl lingonberries
1 tbsp coconut sugar
cinnamon

Beat eggs and tagatose fluffy. Mix in vanilla, quark and melted butter. Then add the almond flour and whole wheat flour, baking powder and cinnamon and stir. Pour batter into a greased and parchment paper lined round baking dish. Add the sliced ​​apples and lingonberries. Sprinkle the coconut sugar and cinnamon on top. Bake at 200 C degree oven for about 30 minutes.