Monday, August 26, 2013

Blueberry Pie

En paj som bär med sig många barndomsminnen. Denna gång har jag bakat den på finska blåbär :) Min mamma vet hur mycket jag uppskattar vilda blåbär, att hon ställde sig i skogen för att plocka mig en liter blåbär, som sedan svärmor packade ner i kappsäcken när hon kom på besök till Amsterdam. Det kallas kärlek det. Tack fina mamma! Du är guld värd.

This is a pie that has a lot of childhood memories. This time I baked it with Finnish blueberries :) My mom knows how much I appreciate wild blueberries, so she went blueberry picking, which then my mother-in-law packed in her suitcase when she came for a visit to Amsterdam. That's love. Thank you dear mom! You are worth gold.


Blåbärspaj

100 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver

2 dl gräddfil
1 ägg
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4-5 dl blåbär
(2 tsk potatismjöl)

Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och de torra ingredienserna. Tryck ut blandningen i en pajform (diameter 27 - 30 cm). Häll blåbären på degen (om du använder frysta blåbär, tillsätt 2 tsk potatismjöl). Blanda ägg med gräddfil och socker. Häll over blåbären. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.


Blueberry Pie

100 g butter
0,75 dl sugar
1 egg
2 dl flour
1 dl oatmeal
1 tsp baking powder

2 dl sour cream
1 egg
0,75 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
4-5 dl blueberries
(2 tsp potato flour)

Beat butter and sugar. Add the egg and dry ingredients. Press the mixture into a pie dish (diameter 27 - 30 cm). Pour the blueberries on the dough (if using frozen blueberries, add 2 teaspoons potato flour). Mix egg with sour cream and sugar. Pour over the blueberries. Bake at 200 degrees for about 30 minutes.

18 comments:

  1. Det är verkligen kärlek! Och god ser den ut att vara också! =)

    ReplyDelete
  2. Mmm...Min mormor brukar också göra något liknande, hon kallar det latmanspaj. Har själv gett mig på olika versioner av den. Favoriten är med rabarber, men smakar även fint med jordgubbar, äpple eller som ovan, blåbär.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, det var ett nytt ord för pajen. Rabarber i paj är otroligt gott.

      Delete
  3. Mums...blåbärspaj som är så gott! :)

    ReplyDelete
  4. This is my favorite recipe for blueberry pie!
    It reminds me of my childhood. We use to call it "Mamman marjapiirakka" and we did it with different berries. With raspberries the pie is really good too!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mine too! I have also heard the finnish word for the pie :) Kiitos kommentista!

      Delete
  5. Ser så gott och saftigt ut med gräddfilen ovanpå!

    ReplyDelete
  6. Waw! Those berries all the way back from home! Yeahh! I love your cake so much & love the sour cream in here too!


    Yummm! I want a big slice, thank you! x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, this cake is so good! Come on over and I will give you a slice :)

      Delete
  7. Lovely blueberry pie! Very different from the blueberry pies that I am familiar with. A must try! Thank you Katarina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Great, I hope you will like it! Thanks!

      Delete
  8. Pajen låter otroligt gott! Ja, det är verkligen så snällt av din mamma att plocka och skicka blåbär till dig! :)
    H en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  9. Jag älskar också blåbär! Den här pajen är väldigt god eftersom den blir så saftig. Jag har samma recept och varierar bären ibland.
    Kram vännen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den här är den jag gillar mest av alla pajer :) Kram

      Delete