Jag gillar kombinationen banan och hallon. Och banan curd är så gott att det gör jag ofta. Jag gjorde pajerna i portionsformar, men det går förstås att göra i en stor pajform också. Så goda serverade med grädde eller vaniljglass.

I like the combination of banana and raspberries. And banana curd is so delicious and I have made it often. I made the pies in individual tart pans, but it is of course possible to make the tart in a large pie dish well. It's great to eat the tarts with cream or vanilla ice cream.


Banana Curd Raspberry Tarts

160 g butter, at room temperature
1 dl granulated sugar
0,5 tsp vanilla sugar
2,5 dl flour
1,5 dl ground cornmeal
pinch of salt

banana curd
raspberries

Preheat oven to 175°C. Grease four 10 cm round tart pans with removable bottom or one large pan. Cream butter, sugar and vanilla sugar in a bowl until the mixture is light and fluffy. Add dry ingredients and stop mixing when ingredients are fully incorporated but dough is still crumbly. Evenly distribute half of the dough over bottom of prepared pans and press lightly to hold in place. Put the remaining dough in the refrigerator. Bake crust for 10-15 minutes, or until lightly toasty brown.
Spread banana curd and raspberries over the crust and cover with remaining dough. Bake until top crust is golden brown, about 20 minutes. Remove from oven and let cool completely.


Banan Curd Hallonpajer

160 g smör, vid rumstemperatur
1 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl majsmjöl
nypa salt
hallon

Värm ugnen till 175 ° C. Smörj fyra 10 cm runda pajformer med löstagbart botten eller en stor pajform. Vispa smör, socker och vaniljsocker i en skål tills blandningen är lätt och fluffig. Lägg i de torra ingredienserna och blanda tills allt är kombinerat, men degen är fortfarande smulig. Jämnt fördela hälften av degen över botten av pajformerna och tryck lätt så att degen kommer upp på kanterna också.  Ställ återstående smet i kylskåp. Baka botten i 10-15 minuter, eller tills lätt bruna. Bred banancurd på det förgräddade pajskalet och toppa med hallon. Smula resterande deg över. Grädda tills toppingen är gyllenbrun, ca 20 minuter. Ta bort från ugnen och låt svalna helt.