Jag blev så glad då jag såg att mataffären säljer rabarber. Jag köpte förstås och hade många olika rabarberrecept i tankarna. I Singapore kunde man ibland få tag på rabarber, då importerad från Australien. Tyvärr var den ofta inte så färsk när den nådde affären. Men nu har jag färsk rabarber och det första jag bakade var denna kaka. Kakan är mitt bidrag till säsongens bästa, som denna månad är rabarber hos Det Gröna Skafferiet.

Idag får vi gäster, min syster med sambo kommer till oss över helgen, skall bli så roligt.

I was so happy when I saw that our grocery store sells rhubarb. I bought of course and had many different rhubarb recipes in mind. In Singapore, you could sometimes get rhubarb, imported from Australia. Unfortunately, it was not so fresh when it reached the stores. But now I have fresh rhubarb and the first thing I baked was this cake. The cake is my contribution to the season's best, which this month is rhubarb at Det Gröna Skafferiet.

Today my sister and her partner is coming to us over the weekend, it will be fun.


Rabarber-Kvargkaka

rabarberkompott
3 rabarberstjälkar, i 1 cm bitar
socker, efter smak

kaka
4 dl vetemjöl
2 dl socker
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
125 g smör, smält
100 g kvarg
1 litet ägg

fyllning
200 g kvarg
1 dl socker
1 ägg
0,5 tsk vaniljsocker

Koka rabarber och socker tills rabarbern mjuknar och börjar gå sönder. Smaka av och tillsätt socker om så önskas. Låt svalna.

För kakan, blanda de torra ingredienserna, tillsätt det smälta smöret och blanda. Ta 1/3 av degen åt sidan till smulet som kommer ovanpå kakan. Tillsätt i resten av degen kvarg och ägg. Blanda. Bred ut degen i en bakplåtspappersklädd form (20x20cm). Blanda ingredienserna till fyllningen. Lägg ett tunt lager av rabarbern på smeten och häll på kvargfyllningen och lägg på några matskedar rabarber överst. Strö på smulet. Grädda i 180 grader ca 40-50 minuter.


Rhubarb-Quark Cake

rhubarb compote
3 rhubarb stalks
sugar, after taste

4 dl flour
2 dl sugar
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
125 g butter, melted
100 g quark
1 small egg

filling
200 g quark
1 dl sugar
1 egg
0,5 tsp vanilla sugar

Boil rhubarb and sugar until rhubarb softens and starts to fall apart. Add sugar if needed.

For the cake, mix the dry ingredients, add the melted butter and mix. Take 1/3 of dough aside for the crumb that comes on top of the cake. In the remaining batter add quark and egg. Mix. Spread the batter in a baking paper lined pan (20x20cm). Mix the ingredients for the filling. Put some rhubarb on the batter and top with quark filling. Dollop with rhubarb and sprinkle the crumb on top. Bake at 180 degrees for about 40-50 minutes.