Syrligt och sött det är min melodi i bakverk. Gillar när båda smakerna samsas i en godsak. Jag har använt limejuice, men det går bra att byta ut mot citronjuice också. Jag hade en ostkaka period när vi ännu bodde i Singapore, åt det gärna varje dag och det var det jag valde om vi gick på café. Nu har suget lugnat ner sig en aning, och jag har inte bakat så många ostkakor på senaste tid. Har du något du äter i perioder?

Tart and sweet is a great combo in baked goods. I used lime juice, but it is ok to replace it with lemon juice if you like it better. I had a cheesecake period when we still lived in Singapore, I ate it like every day and that's what I chose, if we went to a cafe. Now my cravings have calmed down a bit, and I have not baked so many cheesecakes in recent times. Do you have something you could eat every day for a long period?


Raspberry-Lime Cheesecake Squares

crust:
10 pcs digestive biscuits, ground
2 tbsp sugar
2 tsp freshly grated lime zest
3 tbsp butter, melted

topping:
200 g cream cheese, at room temperature
0,5 dl sugar
1 egg
0,5 dl lime juice, freshly squeezed

raspberry jam

Preheat oven to 180C. Grease a 15x20 cm pan. Set aside.
Combine digestive biscuits, sugar, lime zest in a bowl. Pour the butter over the mixture and blend with a fork. Press the mixture into the bottom of the prepared dish. Bake for 10 minutes. Remove the pan from the oven and set it aside to cool slightly.

Meanwhile, cream the cheese and sugar together. Add the egg and continue to mix.
Add the lime juice and mix until well incorporated.
Spread raspberry jam on the crust and pour the cheese mixture over the jam.
Bake for 30 minutes, or until the center of the topping is set and the top begins to color slightly. Remove the pan from the oven and let cool completely.


Hallon-Lime Cheesecakerutor

botten:
10 st digestivekex, malda
2 msk socker
2 tsk färskrivet limeskal
3 msk smör, smält

topping:
200 g färskost, vid rumstemperatur
0,5 dl socker
1 ägg
0,5 dl limejuice, färskpressad

hallonsylt

Värm ugnen till 180C. Smörj en 15x20 cm form. Ställ åt sidan.
Kombinera gigestivekex, socker, limeskal i en skål. Häll smöret över blandningen och blanda med en gaffel. Tryck blandningen i ugnsformen. Grädda i 10 minuter. Ta bort formen från ugnen och ställ den åt sidan för att svalna något.

Samtidigt, vispa färskost och socker. Tillsätt ägget och fortsätt att blanda.
Tillsätt limejuice och blanda tills allt är kombinerat. Bred hallonsylt på botten och häll ostblandningen över sylten. Grädda i 30 minuter, eller tills mitten av fyllningen har stelnat och fått lite färg. Låt svalna.