Det här är en kaka som passar bra till påsk. Kvarg med smak av citron och syrliga bär. Kakan påminner om ostkaka, men är lättare och luftigare. Chia frön tillsatte jag i kakbotten, men dem kan man utesluta. Och du kan använda dig av dina favorit bär eller frukt. 

This is a cake that will be good to serve on Easter. Quark or fromage frais with the flavor of lemon and tart berries. The cake is reminiscent of cheesecake, but it's lighter and airier. I added chia seeds in the cake crust, but it can be omitted. And you can use your favorite berries or fruits.


Citronkvarg-bärkaka

150 g smör
1 dl socker
1 ägg
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 tsk chia frön

fyllning
400 g citronkvarg
2 ägg
2 dl socker
150 g bärmix, fryst

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och vispa. Blanda i mjöl, havregryn, bakpulver och chiafrön. Bred smeten på en smord ugnsform i botten och på kanterna.

Blanda kvarg, ägg och socker till fyllningen och häll på kakbotten. Strö över bärmixen. Grädda kakan i 200 grader ca 60 minuter.



Lemon Quark-Berries Cake

150 g butter
1 dl sugar
1 egg
2 dl flour
1 dl oatmeal
1 tsp baking powder
2 tsp chia seeds

filling
400 g lemon quark
2 eggs
2 dl sugar
150 g mixed berries, frozen

Beat butter and sugar until fluffy. Add the egg and whisk. Mix in flour, oatmeal, baking powder and chia seeds. Spread batter in a greased baking dish on the bottom and edges.

Mix quark, egg and sugar for the filling and pour on the batter. Sprinkle the berries on top. Bake at 200 degrees for about 60 minutes.