Wednesday, March 27, 2013

Lemon Quark-Berries Cake

Det här är en kaka som passar bra till påsk. Kvarg med smak av citron och syrliga bär. Kakan påminner om ostkaka, men är lättare och luftigare. Chia frön tillsatte jag i kakbotten, men dem kan man utesluta. Och du kan använda dig av dina favorit bär eller frukt. 

This is a cake that will be good to serve on Easter. Quark or fromage frais with the flavor of lemon and tart berries. The cake is reminiscent of cheesecake, but it's lighter and airier. I added chia seeds in the cake crust, but it can be omitted. And you can use your favorite berries or fruits.


Citronkvarg-bärkaka

150 g smör
1 dl socker
1 ägg
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
2 tsk chia frön

fyllning
400 g citronkvarg
2 ägg
2 dl socker
150 g bärmix, fryst

Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och vispa. Blanda i mjöl, havregryn, bakpulver och chiafrön. Bred smeten på en smord ugnsform i botten och på kanterna.

Blanda kvarg, ägg och socker till fyllningen och häll på kakbotten. Strö över bärmixen. Grädda kakan i 200 grader ca 60 minuter.



Lemon Quark-Berries Cake

150 g butter
1 dl sugar
1 egg
2 dl flour
1 dl oatmeal
1 tsp baking powder
2 tsp chia seeds

filling
400 g lemon quark
2 eggs
2 dl sugar
150 g mixed berries, frozen

Beat butter and sugar until fluffy. Add the egg and whisk. Mix in flour, oatmeal, baking powder and chia seeds. Spread batter in a greased baking dish on the bottom and edges.

Mix quark, egg and sugar for the filling and pour on the batter. Sprinkle the berries on top. Bake at 200 degrees for about 60 minutes.


28 comments:

  1. This is indeed very good & tasty for celebrating Easter! I wished the snow would melt faster though! I need Spring in my life!

    A grand & very tasty recipe of yours, dear Katarina! xxx :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, I wish spring would come now :) Thanks Sophie!

      Delete
  2. Jag är inget riktigt fan av citron, men det ser väldigt gott ut! Kesella vanilj kanske vore ett substitut. Vi får se vad det blir tid till.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vanilj går också och blir säkert lika gott!

      Delete
  3. Låter super! Jag bakade något liknande med hallonkvarg för ett litet tag sen och detblev riktigt gott. Kan tänka mig att detta är minst lika gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Hallon låter och riktigt gott!

      Delete
  4. Mmm fantastiskt:)
    Ha en härlig dag
    Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  5. Hur får man till citronkvarg då? Det har jag aldrig sett i affären. Men det måste väl gå att laga till.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Om du inte hittar det i butiken, kan du blanda citronsaft i kvargen.

      Delete
    2. Hej! Du kan ta 400 g vanlig kvarg och tillsätta skal och saft av en citron. Smaka dig fram, kan hända att skalet av en halv citron ger redan tillräckligt med smak. Lycka till!

      Delete
  6. Oh, så smarrigt! :)
    Kvarg är ju bara sååååå gott! :)
    ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  7. Vilken muskelbyggar-efterrätt;) Jag hade lätt kunnat äta en riktigt stooor bit:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, stora bitar kan man äta av den här :)

      Delete
  8. Så krämig och god kakan ser ut. Jag tycker det är fräscht med en smak av citron i smeten för att få en friskare smaknyans. Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Helena! Ja, citron tillför en god och fräsch smak. Kram

      Delete
  9. Vad krämig och fin den ser ut! Den måste jag prova vid tillfälle.
    Glad påsk!

    ReplyDelete
  10. hej! vilket bra recept! älskar alla dina kvarkrecept:) men har du nagot tips pa en pajdeg som inte har sa mkt kolhydrater i sig, som kan göra med nötter eller liknande?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, vad roligt att höra! Jag googlade och hittade några olika på denna sida, http://www.mandelmjolsguiden.se/lchf-pajdeg/
      Man kan tillsätta valbart sötningsmedel för att göra dem till söta pajer, eller så kanske det inte alls behövs. Lycka till!

      Delete
  11. Tack för svar! Igar testade jag ditt brownie recept som tillhör brownieglassen. Inte alls lchf eller nyttigt;) men ett sadant grymt bra recept!! Sa enkelt och snabbt slängde jag ihop världens godaste brownies med perfekt konsistens. Ännu ett "keep"recept fran dig. Tack! Hilda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Hilda! Vad glad jag blir att du gillade receptet. Ha en fin helg!

      Delete
  12. Hej! Har funderingar att göra den här till påsk, men tänkte göra den i portionsstorlek (i muffinsformar), då en del av middagsgästerna är allergiska mot de flesta bär. Hur tror du att temperatur och ugnstid behöver modifieras för att baka portionsbitar istället för en hel paj?
    :) / Plommonet

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Plommonet! Då kan du grädda dem i 175 grader och ca 20 minuter. Men titta redan efter vid 15 minuter. Fyllningen skall stelna. Lycka till!

      Delete