This is a cake that will be good to serve on Easter. Quark or fromage frais with the flavor of lemon and tart berries. The cake is reminiscent of cheesecake, but it's lighter and airier. I added chia seeds in the cake crust, but it can be omitted. And you can use your favorite berries or fruits.
Citronkvarg-bärkaka
150
g smör
1
dl socker
1
ägg
2
dl mjöl
1
dl havregryn
1
tsk bakpulver
2
tsk chia frön
fyllning
400
g citronkvarg
2
ägg
2
dl socker
150
g bärmix, fryst
Vispa smör och
socker pösigt. Tillsätt ägget och vispa. Blanda i mjöl, havregryn, bakpulver
och chiafrön. Bred smeten på en smord ugnsform i botten och på kanterna.
Blanda kvarg, ägg
och socker till fyllningen och häll på kakbotten. Strö över bärmixen. Grädda
kakan i 200 grader ca 60 minuter.
Lemon Quark-Berries
Cake
150 g butter
1 dl sugar
1 egg
2 dl flour
1 dl oatmeal
1 tsp baking
powder
2 tsp chia seeds
filling
400 g lemon quark
2 eggs
2 dl sugar
150 g mixed berries, frozen
Beat butter and
sugar until fluffy. Add the egg and whisk. Mix in flour, oatmeal, baking powder
and chia seeds. Spread batter in a greased baking dish on the bottom and edges.
Mix quark, egg
and sugar for the filling and pour on the batter. Sprinkle the berries on top.
Bake at 200 degrees for about 60 minutes.
26 Comments
This is indeed very good & tasty for celebrating Easter! I wished the snow would melt faster though! I need Spring in my life!
ReplyDeleteA grand & very tasty recipe of yours, dear Katarina! xxx :)
Yes, I wish spring would come now :) Thanks Sophie!
DeleteJag är inget riktigt fan av citron, men det ser väldigt gott ut! Kesella vanilj kanske vore ett substitut. Vi får se vad det blir tid till.
ReplyDeleteJa, vanilj går också och blir säkert lika gott!
DeleteLåter super! Jag bakade något liknande med hallonkvarg för ett litet tag sen och detblev riktigt gott. Kan tänka mig att detta är minst lika gott!
ReplyDeleteTack! Hallon låter och riktigt gott!
DeleteMmm fantastiskt:)
ReplyDeleteHa en härlig dag
Stor kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Hur får man till citronkvarg då? Det har jag aldrig sett i affären. Men det måste väl gå att laga till.
ReplyDeleteOm du inte hittar det i butiken, kan du blanda citronsaft i kvargen.
DeleteHur mycket tror du behövs?
DeleteHej! Du kan ta 400 g vanlig kvarg och tillsätta skal och saft av en citron. Smaka dig fram, kan hända att skalet av en halv citron ger redan tillräckligt med smak. Lycka till!
DeleteOh, så smarrigt! :)
ReplyDeleteKvarg är ju bara sååååå gott! :)
ha en fin kväll!
Kramar!
//Lana
Ja, det är ju det! Tack och kram.
DeleteBeautiful and delicious!
ReplyDeleteVilken muskelbyggar-efterrätt;) Jag hade lätt kunnat äta en riktigt stooor bit:)
ReplyDeleteJa, stora bitar kan man äta av den här :)
DeleteSå krämig och god kakan ser ut. Jag tycker det är fräscht med en smak av citron i smeten för att få en friskare smaknyans. Kram
ReplyDeleteTack Helena! Ja, citron tillför en god och fräsch smak. Kram
DeleteVad krämig och fin den ser ut! Den måste jag prova vid tillfälle.
ReplyDeleteGlad påsk!
Tack det samma :)
Deletehej! vilket bra recept! älskar alla dina kvarkrecept:) men har du nagot tips pa en pajdeg som inte har sa mkt kolhydrater i sig, som kan göra med nötter eller liknande?
ReplyDeleteTack, vad roligt att höra! Jag googlade och hittade några olika på denna sida, http://www.mandelmjolsguiden.se/lchf-pajdeg/
DeleteMan kan tillsätta valbart sötningsmedel för att göra dem till söta pajer, eller så kanske det inte alls behövs. Lycka till!
Tack för svar! Igar testade jag ditt brownie recept som tillhör brownieglassen. Inte alls lchf eller nyttigt;) men ett sadant grymt bra recept!! Sa enkelt och snabbt slängde jag ihop världens godaste brownies med perfekt konsistens. Ännu ett "keep"recept fran dig. Tack! Hilda
ReplyDeleteTack Hilda! Vad glad jag blir att du gillade receptet. Ha en fin helg!
DeleteHej! Har funderingar att göra den här till påsk, men tänkte göra den i portionsstorlek (i muffinsformar), då en del av middagsgästerna är allergiska mot de flesta bär. Hur tror du att temperatur och ugnstid behöver modifieras för att baka portionsbitar istället för en hel paj?
ReplyDelete:) / Plommonet
Hej Plommonet! Då kan du grädda dem i 175 grader och ca 20 minuter. Men titta redan efter vid 15 minuter. Fyllningen skall stelna. Lycka till!
Delete