Saturday, March 16, 2013

Black Bean Tofu Enchiladas

Enchilada är en mexikansk maträtt som består av fyllda och ihoprullade tortillas, toppade med sås och riven ost. Vill man ha maträtten hot, hot, tar man en större mängd sambal oelek. Det här är en riktig comfort food, så gott!

Enchiladas are a Mexican dish consisting of stuffed and rolled tortillas, topped with sauce and grated cheese. If you want the dish hot, hot, you take a larger amount of sambal oelek. This is a really delicious comfort food!



Black Bean Tofu Enchiladas

4 tortillas
3 dl fresh spinach
1 onion, chopped
1 garlic cloves, chopped
0,5 tbsp fresh lime juice
100 g firm tofu, drained and crumbled
0,5 can black beans, drained and rinsed
sambal oelek, after taste
salt

sauce
1 tbsp flour
1 tsp unsweetened cocoa
1 tsp dried oregano
1 tsp ground jeera
2,5 dl vegetable broth
1 dl water
1 can of diced tomato
sambal oelek
salt to taste

Preheat oven to 175°C. For the filling, lightly sauté onion, garlic and spinach in the lime juice until just wilted. Put the spinach mixture to a bowl with the crumbled tofu and black beans. Add the sambal oelek and salt and mix with a hand blender until small bits remain. Set aside.
For the sauce, stir together the flour, cocoa, and oregano and jeera in a saucepan. Add 0,5 dl of vegetable broth and stir into a paste. Whisk in the remaining broth and water. Bring to a boil add the tomatoes and sambal oelek. Allow to cook for a 5-10 minutes until it thickens slightly. Remove from heat and set aside.
Spread a little of the enchilada sauce in your casserole dish. Divide the filling between the tortillas and spread the filling on them. Roll them up. Put the tortillas tightly next to each other in the casserole dish. Pour sauce over the top of the enchiladas, save the rest of the sauce for serving later. Sprinkle with grated cheese. Bake in the oven for about 20 minutes. Allow the enchiladas to cool slightly before serving.


Svarta Bönor-Tofu Enchiladas

4 tortillas
3 dl färsk spenat
1 lök, hackad
1 vitlöksklyftor, hackad
0,5 msk färsk limejuice
100 g fast tofu, avrunnen och smulad
0,5 burk svarta bönor, avrunna och sköljda
sambal oelek efter smak
salt

sås
1 msk vetemjöl
1 tsk osötad kakao
1 tsk torkad oregano
1 tsk mald jeera
2,5 dl grönsaksbuljong
1 dl vatten
1 burk tärnad tomat
sambal oelek
salt efter smak

riven ost

Värm ugnen till 175 ° C. För fyllningen, stek lök, vitlök och spenat lätt i limejuice. Lägg spenatblandningen i en skål med smulad tofu och svarta bönor. Tillsätt sambal oelek och salt och blanda med en stavmixer tills små bitar kvarstår. Ställ åt sidan.
För såsen, rör ihop mjöl, kakao, och oregano och jeera i en kastrull. Häll i 0,5 dl grönsaksbuljong och rör till en pasta. Vispa i resterande buljong och vatten. Koka upp. Tillsätt tomaterna och sambal oelek. Låt koka 5-10 minuter tills såsen tjocknar något. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.
Lägg lite av såsen i botten på ugnsformen. Dela fyllningen mellan tortillas och bred ut fyllningen på dem. Rulla ihop. Sätt tortillas tätt intill varandra i ugnsformen. Häll sås över, spara en del av såsen till serveringen senare. Strö på riven ost. Grädda i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna något innan servering.


30 comments:

  1. Mmm...smarrigt! Mums!
    Ha en toppen dag!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  2. Kul med kakao i, kan tro att det ger en bra smak ihop med bönorna! :)

    ReplyDelete
  3. Vad gott! Jag har gjort liknande med kyckling. Spenat gör ju allt så mycket saftigare, brukar slänga i lite i potatisgratängen ibland =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, spenat är bra och gott! Jag brukar också ha spenat i potatisgratäng!

      Delete
  4. Spännande:)
    Hoppas du får en riktigt fin helg!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  5. Låter riktigt gott och känns som ett uppfriskande alternativ till tacomiddagarna som många festar på när det är fredag. Men jeera, det måste vi kolla upp vad det är .

    Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det här är ett bra alternativ! Jeera är faktiskt samma som spiskummin. Kram

      Delete
  6. Vilken god fyllning till enchiladas. Jeera har jag aldrig hört talas om.

    ReplyDelete
  7. Vilken roligt alternativ! Låter gott med bönor istället för kött

    ReplyDelete
  8. Alla läckra rätter! Jag älskar tofu och så super trevligt med ett recept med det. Tack så mycket för receptet och har en härlig helg, kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det här är ett mycket gott recept, testa gärna! Kram

      Delete
  9. Jag är alldeles för dålig på att äta böner trots att det är så gott! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det här är ett enkelt och gott recept!

      Delete
  10. Vilken spännande smak på såsen. Tack för tips på goda smårätter:)Kram

    ReplyDelete
  11. Älskar enchiladas och det går ju att variera i så många olika varianter, mmm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den här varianten är värd att testa!

      Delete
  12. These look so comforting. I sure could go for some of these right now. I'll have to try them. Thank you for sharing this recipe!

    ReplyDelete
  13. Jösses vad många recept på goda saker du verkar ha! Jag har skrivit ut flera stycken och tänker prova, tack för att du delar med dig! :D

    ReplyDelete