Spröda smÃ¥bröd med hallonsylt. En klassisk kaka, skedkaka, som bakats flitigt i Ã¥rtionden till olika festligheter. Temat i mÃ¥nadens sötsak hos Söta saker är 70-tal och dÃ¥ passar dessa kakor perfekt. 

Crisp biscuits with raspberry jam. A classic biscuit baked diligently for decades to various celebrations. The theme of this month's mÃ¥nadens sötsak at Söta saker blog is the 70s and these biscuits goes well with that theme.


Spoon Cookies

200 g butter
1,5 dl sugar
4 dl flour
1 tsp soda
2 tsp vanilla sugar

filling:
jam

icing sugar

Boil butter in a saucepan over low heat. Simmer gently for about five minutes. When the foam begins to settle, pour the butter in a bowl.
Add the sugar and vanilla sugar and let the mixture cool. Blend the cooled butter-sugar mixture smooth. Then add the flour and baking soda.
Press a piece of dough into bowl of teaspoon, flattening top, then slide out and place, flat side down, on a baking sheet. Bake in 175-degree oven for about 12 minutes. Let cool.
Spread on the flat side of a cookie a thin layer of jam. Sandwich with flat side of another cookie. Dust the cookies with icing sugar.


Skedkakor

200 g smör
1,5 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker

fyllning:
sylt

florsocker

Koka upp smöret i en kastrull pÃ¥ lÃ¥g värme. LÃ¥t sjud försiktigt i ca fem minuter. När skummet börjar sjunka, häll smöret över i en skÃ¥l. Tillsätt socker och vaniljsocker och lÃ¥t blandningen svalna. Blanda den kylda smör-sockerblandningen slät. Tillsätt sedan mjöl och bikarbonat. Tryck en bit av degen i en tesked, platta toppen, och med hjälp av handen lÃ¥t degen glida ut med flata sidan nedÃ¥t pÃ¥ en plÃ¥t. Grädda i 175-graders ugn i ca 12 minuter. LÃ¥t svalna. Bred pÃ¥ den platta sidan av kakan ett tunt lager sylt. Lägg pÃ¥ en till kaka med platta sidan mot sylten. Pudra kakorna med florsocker.