Crisp biscuits with raspberry jam. A classic biscuit baked diligently for decades to various celebrations. The theme of this month's månadens sötsak at Söta saker blog is the 70s and these biscuits goes well with that theme.
Spoon
Cookies
200
g butter
1,5
dl sugar
4
dl flour
1
tsp soda
2
tsp vanilla sugar
filling:
jam
icing sugar
Boil
butter in a saucepan over low heat. Simmer gently for about five minutes. When
the foam begins to settle, pour the butter in a bowl.
Add
the sugar and vanilla sugar and let the mixture cool. Blend the cooled
butter-sugar mixture smooth. Then add the flour and baking soda.
Press
a piece of dough into bowl of teaspoon, flattening top, then slide out and place,
flat side down, on a baking sheet. Bake in 175-degree oven for about 12
minutes. Let cool.
Spread
on the flat side of a cookie a thin layer of jam. Sandwich with flat side of
another cookie. Dust the cookies with icing sugar.
Skedkakor
200
g smör
1,5
dl socker
4
dl vetemjöl
1
tsk bikarbonat
2
tsk vaniljsocker
fyllning:
sylt
florsocker
Koka
upp smöret i en kastrull på låg värme. Låt sjud försiktigt i ca fem minuter.
När skummet börjar sjunka, häll smöret över i en skål. Tillsätt socker och
vaniljsocker och låt blandningen svalna. Blanda den kylda smör-sockerblandningen
slät. Tillsätt sedan mjöl och bikarbonat. Tryck en bit av degen i en tesked,
platta toppen, och med hjälp av handen låt degen glida ut med flata sidan nedåt
på en plåt. Grädda i 175-graders ugn i ca 12 minuter. Låt svalna. Bred
på den platta sidan av kakan ett tunt lager sylt. Lägg på en till kaka
med platta sidan mot sylten. Pudra kakorna med florsocker.
25 Comments
Vad roligt att du gjort de här! Hörde till mina favoritkakor när jag var barn, fast de var oftast köpta, "herrasväen pikkuleipiä". :)
ReplyDeleteJa, precis under det namnet går de :) Tack!
DeleteMums! Gott och enkelt! :)
ReplyDeleteHär blir det också att baka något smaskigt! :)
Imorgon har dottern namnsdag och hon önskat något gott! Får se vad jag svänger ihop då!
Ha en toppen dag!
Kram
//Lana
Ja, precis :) Jag får ta och titta in hos dig sedan och se vad det blev för gott! Kram
DeleteDe är jättesöta! Jag har inte sett sådanna kakor tidigare, måste testas!
ReplyDeleteDe här var helt nya för mig, kul! :-)
ReplyDeleteRoligt om jag kan dela med mig av nya bakverk!
DeleteSå, nu har jag lagt upp din länk på min Blogg.
ReplyDeleteTack för att jag fick låna kortet på Siman.
Vansinnigt trevlig blogg det här -
Keep up the good work :)
Tack så mycket Mille!
DeleteNäin on, todella hyviä!
ReplyDeleteSkedkakor! Vilken grej, det har jag aldrig hört innan men det ser rackabajsarns gott ut! ;)
ReplyDeleteTack Ann-Sofi! De här kexen tycks vara mera finska :)
DeleteHej Katarina.
ReplyDeleteÅh vad en bra idé med sylt i mellan - min mamma gjorde dem alltid när jag var liten. Härlig recept för temat. Du är så uppfinningsrik kära Katarina, ha en rigitg trevlig dag, kram:-)
Vad roligt att höra att din mamma bakat dessa. Tack snälla du! Kram
DeleteHahaha, jag läste fel, läste "...bakats flitigt i årtionden i olika fastigheter"! Det kanske var pga dimmsynen som uppstod då jag fick syn på de goda kakorna!
ReplyDeleteHihi! Tack!
DeleteUnderbart med småkakor! Kram!
ReplyDeleteJa, visst är det! Kram
DeleteVilka fina småkakor;) ser väldigt goda ut!
ReplyDeleteKramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Tack Victoria! Kram
DeleteVilka små söta kakor! Så gott det är med dubbla kakor med sylt emellan. Det händer inte så ofta jag bakar just småkakor men desto godare när jag väl gör det:) Tack för tipset! Kram
ReplyDeleteTack! Ja, de är så spröda och goda! Kram
DeleteSå fina, har inte hört talas om skedkakor tidigare... ser nästan ut som macarons :) Älskar fatet i sista bilden! Kram :)
ReplyDeleteSer verkligen jättegott ut! Måste testa då jag har småkakor på agendan framöver :) Som Amy säger, fatet är otroligt vackert!!
ReplyDeleteAsking questions are truly pleasant thing if you are not
ReplyDeleteunderstanding something totally, however this article
offers pleasant understanding yet.
Here is my web page: http://comparecarinsurancee.com