Wednesday, February 27, 2013

Spoon Cookies

Spröda småbröd med hallonsylt. En klassisk kaka, skedkaka, som bakats flitigt i årtionden till olika festligheter. Temat i månadens sötsak hos Söta saker är 70-tal och då passar dessa kakor perfekt. 

Crisp biscuits with raspberry jam. A classic biscuit baked diligently for decades to various celebrations. The theme of this month's månadens sötsak at Söta saker blog is the 70s and these biscuits goes well with that theme.


Spoon Cookies

200 g butter
1,5 dl sugar
4 dl flour
1 tsp soda
2 tsp vanilla sugar

filling:
jam

icing sugar

Boil butter in a saucepan over low heat. Simmer gently for about five minutes. When the foam begins to settle, pour the butter in a bowl.
Add the sugar and vanilla sugar and let the mixture cool. Blend the cooled butter-sugar mixture smooth. Then add the flour and baking soda.
Press a piece of dough into bowl of teaspoon, flattening top, then slide out and place, flat side down, on a baking sheet. Bake in 175-degree oven for about 12 minutes. Let cool.
Spread on the flat side of a cookie a thin layer of jam. Sandwich with flat side of another cookie. Dust the cookies with icing sugar.


Skedkakor

200 g smör
1,5 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker

fyllning:
sylt

florsocker

Koka upp smöret i en kastrull på låg värme. Låt sjud försiktigt i ca fem minuter. När skummet börjar sjunka, häll smöret över i en skål. Tillsätt socker och vaniljsocker och låt blandningen svalna. Blanda den kylda smör-sockerblandningen slät. Tillsätt sedan mjöl och bikarbonat. Tryck en bit av degen i en tesked, platta toppen, och med hjälp av handen låt degen glida ut med flata sidan nedåt på en plåt. Grädda i 175-graders ugn i ca 12 minuter. Låt svalna. Bred på den platta sidan av kakan ett tunt lager sylt. Lägg på en till kaka med platta sidan mot sylten. Pudra kakorna med florsocker.

27 comments:

  1. Vad roligt att du gjort de här! Hörde till mina favoritkakor när jag var barn, fast de var oftast köpta, "herrasväen pikkuleipiä". :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, precis under det namnet går de :) Tack!

      Delete
  2. Mums! Gott och enkelt! :)
    Här blir det också att baka något smaskigt! :)
    Imorgon har dottern namnsdag och hon önskat något gott! Får se vad jag svänger ihop då!
    Ha en toppen dag!
    Kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, precis :) Jag får ta och titta in hos dig sedan och se vad det blev för gott! Kram

      Delete
  3. De är jättesöta! Jag har inte sett sådanna kakor tidigare, måste testas!

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Roligt om jag kan dela med mig av nya bakverk!

      Delete
  5. Så, nu har jag lagt upp din länk på min Blogg.
    Tack för att jag fick låna kortet på Siman.
    Vansinnigt trevlig blogg det här -
    Keep up the good work :)

    ReplyDelete
  6. Todella klassisia ovat, ja ihania! Äitini teki näitä aina juhliin, kun olin lapsi!:)

    ReplyDelete
  7. Skedkakor! Vilken grej, det har jag aldrig hört innan men det ser rackabajsarns gott ut! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Ann-Sofi! De här kexen tycks vara mera finska :)

      Delete
  8. Hej Katarina.
    Åh vad en bra idé med sylt i mellan - min mamma gjorde dem alltid när jag var liten. Härlig recept för temat. Du är så uppfinningsrik kära Katarina, ha en rigitg trevlig dag, kram:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad roligt att höra att din mamma bakat dessa. Tack snälla du! Kram

      Delete
  9. Hahaha, jag läste fel, läste "...bakats flitigt i årtionden i olika fastigheter"! Det kanske var pga dimmsynen som uppstod då jag fick syn på de goda kakorna!

    ReplyDelete
  10. Vilka fina småkakor;) ser väldigt goda ut!
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  11. Vilka små söta kakor! Så gott det är med dubbla kakor med sylt emellan. Det händer inte så ofta jag bakar just småkakor men desto godare när jag väl gör det:) Tack för tipset! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, de är så spröda och goda! Kram

      Delete
  12. Så fina, har inte hört talas om skedkakor tidigare... ser nästan ut som macarons :) Älskar fatet i sista bilden! Kram :)

    ReplyDelete
  13. Ser verkligen jättegott ut! Måste testa då jag har småkakor på agendan framöver :) Som Amy säger, fatet är otroligt vackert!!

    ReplyDelete
  14. Asking questions are truly pleasant thing if you are not
    understanding something totally, however this article
    offers pleasant understanding yet.

    Here is my web page: http://comparecarinsurancee.com

    ReplyDelete