Friday, February 1, 2013

Friday Is Pizza Night

Igår blev det indisk mat, idag, som nästan alltid på fredag blir det italienskt. Jag pratar förstås om pizza. När jag var barn, var det en händelserik dag, då vi åkte med familjen till Helsingfors för att shoppa. Det bästa med resan var nog besöket på pizzarestaurang. Denna restaurang, som numera inte finns, hade som princip att pizzan du beställde kom inom 15 minuter. Gjorde den det inte, fick man den gratis. Jag minns än i dag, hur jag alltid tittade på klockan och räknade tiden, i hopp om att få en gratis pizza. Det hände dock aldrig. Här finns en video när jag gör pizza, bifogar videon i detta inlägg också, längst ner i inlägget.

Yesterday, we ate Indian food, today, as almost always on Friday, we will have Italian. I'm talking of course about pizza. When I was a child, it was an eventful day, when we went with the family to Helsinki to shop. The best part of the trip was probably the visit to the pizza restaurant. This restaurant, which no longer exists, had a policy, that the pizza you ordered should arrive within 15 minutes. If it did not, you got it for free. I remember to this day how I always looked at the clock, counting time, hoping to get a free pizza. However, this never happened. Here is a video, when I'm making pizza, I'm attaching the video to this post as well, at the end of this post.


Pizzabotten
för två runda pizzor

1,5 dl vatten
0,5 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 tsk honung
1 msk olja
vetemjöl
fullkornsmjöl

Värm vattnet till 42 grader. Blanda jäst och salt i lite vetemjöl och blanda med det varma vattnet. Häll i honung och olja. Rör om med en slev en stund och tillsätt mera mjöl tills du får en mjuk deg som inte sitter fast i bunkens kanter. Knåda degen gärna mot slutet med handen, degen tycker om att bli knådad. Låt jäsa under en bakduk flera timmar, gärna upp till 3h, men om du inte har tid så är det okej med en kortare jäsningstid. 


Pizza Dough
for two round pizzas

1,5 dl water
0,5 tsp dry yeast
1 tsp salt
1 tsp honey
1 tbsp oil
plain flour
whole wheat flour

Warm water to 42C. Add yeast, salt and some flour to the water. Add the honey, oil and more flour until you get a soft dough. Knead for 5 minutes. Let the dough rise for at least 3h, but if you don't have the time, shorter time will also do.


31 comments:

  1. Herre Gud så gott det ser ut! Nu blev jag hungrig...

    ReplyDelete
  2. Hej! Jag blev väldigt sugen på den pizzabakare som du använder i videon. Tips på hur jag kan få tag i en?

    Tack på förhand och för en väldigt fin blogg, läser varje dag!
    Joanna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, vad glad jag blir av din kommentar! Nu vet jag inte exakt var du kan få tag på dessa pizzamaskiner, men i Finland sålde de dem på elektronikaffärer! Det kan kanske vara möjligt att beställa via nätet också.

      Delete
  3. Mmm...så gott med pizza! Perfekt mat till fredagsmys! :)
    Ha en fin dag!
    kram
    //Lana

    ReplyDelete
  4. Joka blogista on näköjään aamuiset kommenttini hävinneet. Outoa... Aamusella kävin kehumassa hienoa videotasi, ja pizzakin on houkuttelevan näköistä.:) Harmi, kun noita pizzalaitteita ei enää ole pahemmin näkynyt missään myynnissä. Monessa paikassa olen katsellut, että sillä tulee niin pizzerian oloista pizzaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hei,
      Kommenttisi oli tullut perille ja on tallella :) Olit varmaan klikannut linkkiä blogipostissani ja kommentoinut sitä videosivua (vähän vanhempi blogiposti)
      Kiitos kommentista :)

      Delete
  5. Smarrigt värre... Ja pizza är gott ibland, kul med gamla minnen:)
    Ha en fantastisk fredag

    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  6. Pizza är helt okej. Fram till väldigt nyligen har jag inte gillat pizza men ibland (i synnerhet hembakad) är riktigt gott och slinker ner. Men vännen vilken fantastisk video, så kul att se dig (eller dina händer) in action :) Stor fredagskram!

    ReplyDelete
  7. Ah, that's so fun! We had a pizza tradition when I was a kid, too! I spent pretty much all of yesterday preparing two homemade wholewheat pizzas- a vegetarian, and a vegan version! Your pizza looks fab!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Koko. Pizza is so delicious and your versions sounds great!

      Delete
  8. P.S. Your video is beautiful :-)

    ReplyDelete
  9. Vad gott det ser ut! Kul med videon och perfekt att ha en sådan pizzamaskin! Kram

    ReplyDelete
  10. Vad kul att få sen en video från di pizzabakning! Vi äter också pizza på fredagar men denna helg blir det imorgon. Då börjar melodifestivalen och första deltävlingen.

    Tack för dina fina och värmande ord!:)
    Önskar dig en fin helg! Kram vännen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Helena! Kul med melodifestivalen! Kram

      Delete
  11. This is the meal for perfect friday night, as I normally have a little bit more time to cook.

    ReplyDelete
  12. Så vacker en pizza och super vacker video också! Har aldrig sett en pizza maskin innan! tack för den stora video och recept, är du fantastiskt kära Katarina! Ha en trevlig helg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Du är så snäll, kram!

      Delete
  13. Pizza-maskin! Hihi - något att sätta upp på min önskelista! Pizza är galet gott och det är klart att den kanske skulle smakat ännu bättre om den varit gratis, haha! Underbar berättelse!

    Hoppas att din helg var fin och bra på alla sätt! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, absolut! Den är den perfekta köksprylen :) Tack och kram till dig Erika!

      Delete
  14. vill svara på din kommentar till mig,men ser de är tagit bort,
    vill bara sega till dig,att nu har jag hittat den "pizzaugn"
    :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad roligt, du kommer laga supergoda pizzor nu :) Förresten våra tidigare kommentarer är under morot-zucchinibiffar inlägget :)

      Delete
  15. jaha kom jag inta ihop,var därför jag inta hittat dom:)
    Trevlig dag.
    Ja det ser jag fram till:)))

    ReplyDelete