I like crumble on pies, cakes, muffins. It makes the baked goodies so tasty and crunchy. The cake I baked has a taste of cardamom and a hint of orange. So delicious.
Kardemumma-Kaffekaka
Smul
1 dl mjöl
1 dl nötter,
hackade
3/4 dl socker
0,5 tsk
kaffepulver
0,5 tsk
kardemumma
60 g smör
Kaka
120 g smör,
smält
1,5 dl socker
1 tsk
vaniljsocker
2 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 msk
apelsinskal
1 tsk
kardemumma
1 tsk
kaffepulver
1 dl kaffe,
kallt
Värm ugnen till
200 grader C. Smörj och mjöla en 20 cm kvadratisk bakform eller kaffekakaform.
Börja med att göra smulet. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda allt ihop
med fingrarna. Ställ smulet åt sidan.
För att göra
kakan: Vispa ihop det smälta smöret, socker och vaniljsocker. Blanda sedan i
äggen, rör om. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt, kardemumma och kaffepulver
tillsammans med kaffet i äggblandningen. Rör för att blanda. Häll smeten i den
förberedda formen och toppa med ett jämnt lager av smulor. Tryck smulorna
försiktigt i smeten. Grädda i 30-35 minuter eller tills smulet är gyllene. Låt
svalna.
Cardamom Coffee
Cake
Crumble
1 dl flour
1 dl nuts,
chopped
3/4 dl sugar
0,5 tsp of
coffee powder
0,5 tsp
cardamom
60 g butter
cake
120 g butter,
melted
1,5 dl sugar
1 tsp vanilla
sugar
2 eggs
5 dl flour
2 tsp baking
powder
1/4 tsp salt
1 tbsp orange
zest
1 tsp cardamom
1 tsp coffee
powder
1 dl coffee,
cold
Preheat the
oven to 200 degrees C. Butter and flour a 20 cm square baking pan or a bundt
cake form. Begin to make the crumbs: Put all the ingredients in a bowl and mix
everything together with your fingers. Set the crumbs aside.
To make the
cake: Whisk together the melted butter and the sugar and vanilla sugar. Then
mix in the eggs, stir. Add the flour, baking powder, salt, cardamom, and coffe
powder together with the coffee into the egg mixture. Stir to mix. Pour the
batter into the prepared pan and top with an even layer of the crumbs. Pat the
crumbs ever so gently into the batter. Bake for 30-35 minutes, or until the
crumbs are golden and a knife inserted into the center comes out clean. Let
cool.
37 Comments
The slice looks so beautiful. I have to get cardamom to make this soon.
ReplyDeleteThank you Alex! It's really yummy!
DeleteHerkullinen kakku. Kardemumma antaa ihanan maun.:)
ReplyDeleteNäin on, kiitos!
DeleteSer jo fantastiske ud, så dem må jeg hellere prøve, heldigt at komme forbi sådan én som dig, som ved hvad der er godt og deler det med os andre... Tak
ReplyDeleteGod dag - kram fra mig
Tack så mycket! Ha en fin dag, kram!
Deletevarmasti ihana kakku,kardemumma sopii moneen muuhunkin kuin vaan pullaan =)
ReplyDeleteKakku on oikein maukas!
DeleteOj så gott det ser ut
ReplyDeleteHåller med om att smul på alla sorters kakor är riktigt gott! Din kaka ser väldigt god ut såklart :)
ReplyDeleteJa, det blir så gott! Tack!
DeleteSer ljuvlig ut! Älskar kardemumma i bakverk.
ReplyDeleteKram kram
Åh, vilken kaka. Jag håller med Malin. Kardemumma är helt galet gott i kakor av alla slag.
ReplyDeleteSmul är ett bra ord. Min mormor sa ofta: Det hjälper inte ett smul. (Alltså: inte ett dugg!)
Kram!
Kardemumma är gott! Roligt med smul :) Kram
DeleteÄlskar kardemumma! Och crumble topping är helt bäst!:)
ReplyDeleteJa, så är det ju!
DeleteWow! It looks and sounds so delicious.
ReplyDeleteVilken härlig kaka! Kardemumma och kaffe är ju så gott ihop! Brukar krydda min kaffelatte med kardemumma! :)
ReplyDeleteHa en fin kväll!
Kram kram
//Lana
Ja, de passar bra ihop! Ha en fin dag, kram!
DeleteOoo, jag gillar smulet!
ReplyDeleteJa, smulet är så gott!
DeleteJu mer smulor desto bättre! Löve it!!!!
ReplyDeleteKram!
Ja, precis så är det :) Kram
DeleteLovely vännen, kram!
ReplyDeleteTack Amy! Kram!
DeleteMums vilken härlig kaka! Kreativt med smulorna och kardemummam är min favoritkrydda i bakning! Kan inte få nog av den, fast det måste ju förklaras av de finska generna, eller vad säger du? :-)
ReplyDeleteJa, det beror nog på de finska generna :)
DeleteEn annan stor tårta! Det är bra att du lägger apelsinsmak, det låter bra. Tack så mycket för receptet och hoppas du har en härlig vecka Katarina:-) kram!
ReplyDeleteTack!! Ha det bra, kram!
DeleteI really love this cake. It sounds fabulous to a cardamom lover like me. I'd love to have a slice. Have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteThank you Mary! Cardamom is really tasty in this cake! Have a great day!
DeleteÄlskar oxå smulor på kakor,ser riktigt gott ut
ReplyDeleteTack Simone!
DeleteÅh, ge mig kardemumma, ge mig kaka, ge mig smulor! Snälla?
ReplyDeleteHihi! Jag önskar jag kunde skicka en bit till dig!
DeleteÄlskar kardemumma så detta får jag nog prova!
ReplyDeleteJa, kardemumma är så gott!
Delete