Wednesday, January 23, 2013

Cardamom Coffee Cake

Smul på pajer, kakor, muffins är det bästa och ett av det godaste som finns på bakverk. Kakan jag bakat har en smak av kardemumma och en hint av apelsin. Så god. 

I like crumble on pies, cakes, muffins. It makes the baked goodies so tasty and crunchy. The cake I baked has a taste of cardamom and a hint of orange. So delicious.


Kardemumma-Kaffekaka

Smul
1 dl mjöl
1 dl nötter, hackade
3/4 dl socker
0,5 tsk kaffepulver
0,5 tsk kardemumma
60 g smör

Kaka
120 g smör, smält
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 msk apelsinskal
1 tsk kardemumma
1 tsk kaffepulver
1 dl kaffe, kallt

Värm ugnen till 200 grader C. Smörj och mjöla en 20 cm kvadratisk bakform eller kaffekakaform. Börja med att göra smulet. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda allt ihop med fingrarna. Ställ smulet åt sidan.
För att göra kakan: Vispa ihop det smälta smöret, socker och vaniljsocker. Blanda sedan i äggen, rör om. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt, kardemumma och kaffepulver tillsammans med kaffet i äggblandningen. Rör för att blanda. Häll smeten i den förberedda formen och toppa med ett jämnt lager av smulor. Tryck smulorna försiktigt i smeten. Grädda i 30-35 minuter eller tills smulet är gyllene. Låt svalna.


Cardamom Coffee Cake

Crumble
1 dl flour
1 dl nuts, chopped
3/4 dl sugar
0,5 tsp of coffee powder
0,5 tsp cardamom
60 g butter

cake
120 g butter, melted
1,5 dl sugar
1 tsp vanilla sugar
2 eggs
5 dl flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 tbsp orange zest
1 tsp cardamom
1 tsp coffee powder
1 dl coffee, cold

Preheat the oven to 200 degrees C. Butter and flour a 20 cm square baking pan or a bundt cake form. Begin to make the crumbs: Put all the ingredients in a bowl and mix everything together with your fingers. Set the crumbs aside.
To make the cake: Whisk together the melted butter and the sugar and vanilla sugar. Then mix in the eggs, stir. Add the flour, baking powder, salt, cardamom, and coffe powder together with the coffee into the egg mixture. Stir to mix. Pour the batter into the prepared pan and top with an even layer of the crumbs. Pat the crumbs ever so gently into the batter. Bake for 30-35 minutes, or until the crumbs are golden and a knife inserted into the center comes out clean. Let cool.


40 comments:

  1. The slice looks so beautiful. I have to get cardamom to make this soon.

    ReplyDelete
  2. Herkullinen kakku. Kardemumma antaa ihanan maun.:)

    ReplyDelete
  3. Ser jo fantastiske ud, så dem må jeg hellere prøve, heldigt at komme forbi sådan én som dig, som ved hvad der er godt og deler det med os andre... Tak
    God dag - kram fra mig

    ReplyDelete
  4. varmasti ihana kakku,kardemumma sopii moneen muuhunkin kuin vaan pullaan =)

    ReplyDelete
  5. Håller med om att smul på alla sorters kakor är riktigt gott! Din kaka ser väldigt god ut såklart :)

    ReplyDelete
  6. Ser ljuvlig ut! Älskar kardemumma i bakverk.

    Kram kram

    ReplyDelete
  7. Åh, vilken kaka. Jag håller med Malin. Kardemumma är helt galet gott i kakor av alla slag.

    Smul är ett bra ord. Min mormor sa ofta: Det hjälper inte ett smul. (Alltså: inte ett dugg!)
    Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kardemumma är gott! Roligt med smul :) Kram

      Delete
  8. Älskar kardemumma! Och crumble topping är helt bäst!:)

    ReplyDelete
  9. Wow! It looks and sounds so delicious.

    ReplyDelete
  10. Vilken härlig kaka! Kardemumma och kaffe är ju så gott ihop! Brukar krydda min kaffelatte med kardemumma! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de passar bra ihop! Ha en fin dag, kram!

      Delete
  11. Ju mer smulor desto bättre! Löve it!!!!

    Kram!

    ReplyDelete
  12. Mums vilken härlig kaka! Kreativt med smulorna och kardemummam är min favoritkrydda i bakning! Kan inte få nog av den, fast det måste ju förklaras av de finska generna, eller vad säger du? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det beror nog på de finska generna :)

      Delete
  13. En annan stor tårta! Det är bra att du lägger apelsinsmak, det låter bra. Tack så mycket för receptet och hoppas du har en härlig vecka Katarina:-) kram!

    ReplyDelete
  14. I really love this cake. It sounds fabulous to a cardamom lover like me. I'd love to have a slice. Have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Mary! Cardamom is really tasty in this cake! Have a great day!

      Delete
  15. Älskar oxå smulor på kakor,ser riktigt gott ut

    ReplyDelete
  16. Åh, ge mig kardemumma, ge mig kaka, ge mig smulor! Snälla?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi! Jag önskar jag kunde skicka en bit till dig!

      Delete
  17. Älskar kardemumma så detta får jag nog prova!

    ReplyDelete