Smul på pajer, kakor, muffins är det bästa och ett av det godaste som finns på bakverk. Kakan jag bakat har en smak av kardemumma och en hint av apelsin. Så god. 

I like crumble on pies, cakes, muffins. It makes the baked goodies so tasty and crunchy. The cake I baked has a taste of cardamom and a hint of orange. So delicious.


Kardemumma-Kaffekaka

Smul
1 dl mjöl
1 dl nötter, hackade
3/4 dl socker
0,5 tsk kaffepulver
0,5 tsk kardemumma
60 g smör

Kaka
120 g smör, smält
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 msk apelsinskal
1 tsk kardemumma
1 tsk kaffepulver
1 dl kaffe, kallt

Värm ugnen till 200 grader C. Smörj och mjöla en 20 cm kvadratisk bakform eller kaffekakaform. Börja med att göra smulet. Lägg alla ingredienser i en skål och blanda allt ihop med fingrarna. Ställ smulet åt sidan.
För att göra kakan: Vispa ihop det smälta smöret, socker och vaniljsocker. Blanda sedan i äggen, rör om. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt, kardemumma och kaffepulver tillsammans med kaffet i äggblandningen. Rör för att blanda. Häll smeten i den förberedda formen och toppa med ett jämnt lager av smulor. Tryck smulorna försiktigt i smeten. Grädda i 30-35 minuter eller tills smulet är gyllene. Låt svalna.


Cardamom Coffee Cake

Crumble
1 dl flour
1 dl nuts, chopped
3/4 dl sugar
0,5 tsp of coffee powder
0,5 tsp cardamom
60 g butter

cake
120 g butter, melted
1,5 dl sugar
1 tsp vanilla sugar
2 eggs
5 dl flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 tbsp orange zest
1 tsp cardamom
1 tsp coffee powder
1 dl coffee, cold

Preheat the oven to 200 degrees C. Butter and flour a 20 cm square baking pan or a bundt cake form. Begin to make the crumbs: Put all the ingredients in a bowl and mix everything together with your fingers. Set the crumbs aside.
To make the cake: Whisk together the melted butter and the sugar and vanilla sugar. Then mix in the eggs, stir. Add the flour, baking powder, salt, cardamom, and coffe powder together with the coffee into the egg mixture. Stir to mix. Pour the batter into the prepared pan and top with an even layer of the crumbs. Pat the crumbs ever so gently into the batter. Bake for 30-35 minutes, or until the crumbs are golden and a knife inserted into the center comes out clean. Let cool.