Jaffakex känner de flesta till. Jag ville testa att baka egna jaffakex och använde mig av chiafrön för att göra fyllningen. Lite superfood över dem :). De blev goda!
 
Jaffa cookies are familiar to almost everyone. I wanted to try to bake them and I used chia seeds to make the filling. Some superfood over them :). They were good!



Jaffa Cookies med Chia

filling:
2 oranges, juice
2-3 tsp chia seeds
2-3 tsp sugar

cookies:
2 eggs
50 g caster sugar
50 g plain flour, sieved

dark chocolate, melted

Begin with the filling. Bring to a boil orange juice, chia seeds and sugar and let simmer for 5-10 minutes. The jam will thicken. Pour it into a bowl and put in the refrigerator.
Preheat the oven to 180C. Bring a little water to the boil in a pan, then reduce the heat until the water is simmering. Use a heatproof bowl over the water (do not allow the base of the bowl to touch the water). Add the eggs and sugar to the bowl and whisk continuously for 4-5 minutes, or until the mixture is pale and fluffy. Then, gradually add the sifted flour while still beating the mixture.

Fill each 12-hole muffin tin with the cake batter, about 0,5 cm thick. Bake the cakes for 8-10 minutes. Remove from the oven and let the cakes cool.

Put a teaspoon of jam onto each cake. Melt the chocolate in a microwave and pour over the cakes. Chill in the fridge till the chocolate has set.



Jaffa Cookies with Chia

fyllning:
2 apelsiner, saft
2-3 tsk chiafrön
2-3 tsk socker

kakor:
2 ägg
50 g strösocker
50 g vetemjöl, siktas

mörk choklad, smält

Börja med fyllningen. Koka upp apelsinjuice, chiafrön och socker och låt sjuda i 5-10 minuter till sylten tjocknat. Häll den i en skål och lägg i kylskåp.

Värm ugnen till 180C. Ta lite vatten i botten på en kastrull, låt koka upp och sänk sedan värmen tills vattnet sjuder. Använd en värmetålig skål över vattnet (skålen får inte röra vattnet). Tillsätt ägg och socker i skålen och vispa kontinuerligt under 4-5 minuter eller tills blandningen är ljus och fluffig. Blanda sedan gradvis i det siktade mjölet under omrörning.

Fyll en 12-håls muffinplåt med kaksmet, ca 0,5 cm tjockt. Grädda kakorna i 8-10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt dem svalna.

Lägg cirka en tesked sylt på varje kaka. Smält chokladen i en mikrovågsugn och häll över kakorna. Ställ i kylskåpet tills chokladen har stelnat.