Saturday, December 8, 2012

Jaffa Cookies with Chia

Jaffakex känner de flesta till. Jag ville testa att baka egna jaffakex och använde mig av chiafrön för att göra fyllningen. Lite superfood över dem :). De blev goda!
 
Jaffa cookies are familiar to almost everyone. I wanted to try to bake them and I used chia seeds to make the filling. Some superfood over them :). They were good!



Jaffa Cookies med Chia

filling:
2 oranges, juice
2-3 tsp chia seeds
2-3 tsp sugar

cookies:
2 eggs
50 g caster sugar
50 g plain flour, sieved

dark chocolate, melted

Begin with the filling. Bring to a boil orange juice, chia seeds and sugar and let simmer for 5-10 minutes. The jam will thicken. Pour it into a bowl and put in the refrigerator.
Preheat the oven to 180C. Bring a little water to the boil in a pan, then reduce the heat until the water is simmering. Use a heatproof bowl over the water (do not allow the base of the bowl to touch the water). Add the eggs and sugar to the bowl and whisk continuously for 4-5 minutes, or until the mixture is pale and fluffy. Then, gradually add the sifted flour while still beating the mixture.

Fill each 12-hole muffin tin with the cake batter, about 0,5 cm thick. Bake the cakes for 8-10 minutes. Remove from the oven and let the cakes cool.

Put a teaspoon of jam onto each cake. Melt the chocolate in a microwave and pour over the cakes. Chill in the fridge till the chocolate has set.



Jaffa Cookies with Chia

fyllning:
2 apelsiner, saft
2-3 tsk chiafrön
2-3 tsk socker

kakor:
2 ägg
50 g strösocker
50 g vetemjöl, siktas

mörk choklad, smält

Börja med fyllningen. Koka upp apelsinjuice, chiafrön och socker och låt sjuda i 5-10 minuter till sylten tjocknat. Häll den i en skål och lägg i kylskåp.

Värm ugnen till 180C. Ta lite vatten i botten på en kastrull, låt koka upp och sänk sedan värmen tills vattnet sjuder. Använd en värmetålig skål över vattnet (skålen får inte röra vattnet). Tillsätt ägg och socker i skålen och vispa kontinuerligt under 4-5 minuter eller tills blandningen är ljus och fluffig. Blanda sedan gradvis i det siktade mjölet under omrörning.

Fyll en 12-håls muffinplåt med kaksmet, ca 0,5 cm tjockt. Grädda kakorna i 8-10 minuter. Ta ut ur ugnen och låt dem svalna.

Lägg cirka en tesked sylt på varje kaka. Smält chokladen i en mikrovågsugn och häll över kakorna. Ställ i kylskåpet tills chokladen har stelnat.

32 comments:

  1. Jaffakex brukar alltid vara populära, och häftigt med hemgjorda jaffakex, med eller utan chia. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det stämmer! Man kan bra fylla dem med apelsinmarmelad också :)

      Delete
  2. Jaffa-kex??? Jag har ALDRIG hört talas om dem, men jag är kanske inte så internationell. Vad kul med något helt nytt. Det är inte så ofta jag blir överraskad av recept eller mat men du lyckas ofta få mig nyfiken på nya saker.

    Jag hoppas att allt är bra med dig och att du har det varmare än vi. Här är just nu -18 grader på morgonen, klockan sju. Brrrr. Tur att jag har en varm lägenhet och mat och ljus. Alla har inte det vilket jag ofta tänker på. Kramar till dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har du inte? Jag trodde de var vanliga lite här och där :) I Finland har Jaffa-kex funnits sedan jag var liten. Och liknande finns att köpa här i Singapore på Marks&Spencer.

      Jag här är det nog varmt, just nu är det +30 grader! -18 är kallt, men skönt att kunna vistas inne! Ja, visst är det så att alla har inte den möjligheten :(
      Kram!

      Delete
  3. Oh my my Katarina, these looks delicious and mouthwatering! ;) Kram vännen!

    ReplyDelete
  4. Oj vad goda de ser ut! Jaffakex har alltid funnits hemma då vi firat något eller haft kalas.:)Ha ett bra veckoslut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vi hade dem också ofta hemma :) Tack det samma!

      Delete
  5. Vad kul med egna jaffa cakes! Tror inte det är något som funnits i Sverige i större utsträckning, men jag brukar alltid äta dem när jag är i England. Egentligen är jag inte överförtjust i kombinationen choklad+apelsin, men som den anglofil jag är så gillar jag dem ändå ;) De har liksom blivit lite speciella, eftersom jag bara äter dem när jag är i England :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vilken fin tradition du har med Jaffa-kex.

      Delete
  6. Aldrig heller hört talas om Jaffakex, någon av oss faktiskt. Men det låter väldigt gott, apelsin känns som en frisk smak på kakan. Apelsinbröd däremot, det gjorde både Ankis mormor och Håkans farmor ofta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de är mycket goda! Jag trodde att jaffa-kex är lika vanliga som i Finland :)

      Delete
  7. Your cookie look delicious. No butter, no problem :)

    ReplyDelete
  8. Jag känner inte till dem, men de ser goda ut! :) Du har minsann blivit riktigt chiabesatt! ;) Ha en skön helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Tina! Ja, jag äter chia i och med allt :)

      Delete
  9. Har aldrig heller hört om jaffakex..... men det verkar gott iallafall!!

    ReplyDelete
  10. För mig är det också helt nytt med jaffakex men det lät gott. Apelsin och choklad är en smarrigt tillsammans:) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag som trodde att dessa kex också finns i Sverige :) Kram

      Delete
  11. ja älskar ju kombinationen apelsin/choklad,synd att de inte finns här för de ser ju riktigt goda ut

    ReplyDelete
  12. Och jag som äskar Jaffa Cakes, så fånigt att jag aldrig funderat på att baka egna! Du är så otroligt produktiv och baklustspridande, underbart!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Cecilia! Tack snälla för dina fina ord!

      Delete
  13. Vad många spännande recept du har lagt upp nu på sistone! Längesen jag var in, har haft så fullt upp inför jul, men nu hittar jag ju en massa gott! Tack för inspirationen!

    ReplyDelete