Stora gifflar med bl.a. butternut pumpa/squash och ricotta som fyllning. Jag gjorde 8 st, de blev väldigt stora, så om man vill ha mindre, kan man dela degen i två cirklar och göra 16 st istället. Goda som sådana eller till soppa. De här är mitt bidrag till denna månads säsongens bästa, pumpa, hos det gröna skafferiet.

Large croissants, with butternut pumpkin/squash and ricotta as filling. I made 8 pieces, they are very large, so if you want smaller ones, you can divide the dough into two circles and make 16 pieces instead. Good to eat just like this or with soup. These are my contribution to this month's seasons best, pumpkin, at det gröna skafferiet blog.


Butternut-Ricotta-Watercress Croissants

dough
11 g dry yeast
2 dl water
0,5 dl oil
1 msk sugar
1 tsp salt
1 egg
3,5 dl flour
3 dl whole wheat flour

filling
300 g butternut squash, peeled, cut into cubes
1 onion, sliced
1-2 garlic clove
salt
pepper
150 g ricotta
50 g watercress

Begin with the dough. Heat the water to 42 degrees and pour in a bowl. Add the yeast, oil, sugar and salt. Let stand for 10 minutes. Add the egg, and flour and knead until the dough is smooth. Let rise for 1 h.

Meanwhile make the filling. Preheat the oven to 200 C and line a baking tray with baking parchment. Mix the butternut squash, onion, garlic and drizzle on olive oil, season with salt and freshly ground black pepper. Roast until the squash is soft, take from the oven and leave to cool. Once the mixture has cooled, put it into a bowl and mix in ricotta and watercress. Season to taste.

On a floured surface roll the dough into a circle and divide into eight triangles. Put a tbsp of filling on the broader side and roll into a croissant. Let rise another 30 minutes. Brush with egg and bake for 10-12 minutes, until the croissants are golden and cooked through.

 

Butternut-Ricotta-Vattenkrasse Gifflar

deg
11 g torrjäst
2 dl vatten
0,5 dl olja
1 msk socker
1 tsk salt
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
3 dl fullkornsvetemjöl

fyllning
300 g butternut squash, skalad, tärnad
1 lök, skivad
1-2 vitlöksklyfta
salt
peppar
150 g ricotta
50 g vattenkrasse

Börja med degen. Värm vattnet till 42 grader och häll i en skål. Tillsätt torrjäst, olja, socker och salt. Låt stå i 10 minuter. Tillsätt ägg och mjöl och knåda tills degen är slät. Låt jäsa 1 timme.

Under tiden gör fyllningen. Värm ugnen till 200 C och klä en plåt med bakplåtspapper och blanda squash, lök, vitlök och ringla på olivolja, krydda med salt och nymalen svartpeppar. Rosta tills squashen är mjuk, ta ur ugnen och låt svalna. När blandningen har svalnat, lägg den i en skål och blanda i ricotta och vattenkrasse. Smaka av.

På ett mjölat bakbord kavla degen till en cirkel och dela i åtta trianglar. Lägg en msk fyllning på den bredare sidan och rulla till en croissant. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i 225 grader ca 10-12 minuter, tills croissanterna är gyllenebruna.