This is a jam entirely to my taste, not too sweet and also healthier because of the chia seeds. I'm so glad I got these seeds, they can be used for much. It's fun to experiment with them. Today Father's Day is celebrated in Finland, so many congratulations to you dad!
3 dl blueberries
and raspberries
1,5 tbsp maple
syrup
1 tbsp chia seeds
a dash of vanilla
extract
Bring the berries
and maple syrup to a low boil. Stir frequently, let simmer for about 5 minutes.
Lightly mash the berries. Stir in the chia seeds and cook the mixture down
until it thickens to your desired consistency, or about 10 minutes. Stir
frequently. Once the jam is
thick, remove from heat and stir in the vanilla extract.
Bär Chia sylt
3 dl blåbär och
hallon
1,5 msk lönnsirap
1 msk chia frön
en skvätt
vaniljextrakt
Lägg bären och
lönnsirapen i en kastrull och koka upp. Rör om ofta, låt sjuda i ca 5 minuter. Mosa
bären lätt. Blanda i chia frön och koka blandningen tills den tjocknar till önskad
konsistens eller ca 10 minuter. Rör om ofta. När sylten har
tjocknat, ta bort från värmen och rör i vaniljextrakt.
30 Comments
I love chia seeds. They're so healthy and I totally agree, it is so much fun to experiment with them. Adding them to jam sounds lovely. And I like that it is not too sweet. Thanks for this lovely recipe!
ReplyDeleteYes, these seeds are great! Thanks!
DeleteSå gott med hemmakokt sylt och spännande med chiafrön, det har jag aldrig testat på att använda
ReplyDeleteJa, gott blev det och chiafrön är roligt att använda :)
DeleteChiafrön har jag nog aldrig provat - spännande! Hemgjord sylt är gott och har man väl börjat med det är det svårt att återgå till köpesylt...
ReplyDeleteDu är väl värd en award! Din blogg gör mig glad, inspirerad och kaksugen! Kram!
Ja, visst är det skillnad på hemgjord och köpt! Tack Erika för dina fina ord, kram!
DeleteDet låter spännande och ser gott ut!
ReplyDeleteTack :)
DeleteVilken bra idé att laga sylt! Råkade faktiskt se en påse med chia frön också här i affären.:)
ReplyDeleteRoligt om de finns där också!
DeleteHittade hit via Tomtens dotter och är helt fast redan nu! En härlig blog, Tack!
ReplyDeleteUlla
jouluni.blogspot.com
Vad roligt att du hittade hit och tack för att du lämnade en kommentar. Mycket uppskattat! Tack!
DeleteSåännande recept, chaifrön kan man ha till mycket!
ReplyDeleteJa, chiaifrön kan man verkligen ha till mycket :)
DeleteHej Katarina! härlig recept för sylt, det är verkligen trevligt att du experimenterar med nya ingredienser. Jag måste se om jag kan få fröna. Tack för ditt alltid söta kommenaterer och ha en trevlig helg. kram!
ReplyDeleteTack snälla du för dina fina kommentarer hos mig! Hoppas du hittar fröna där, för de kan användas till mycket! Kram
DeleteChiafrön hittade på på ICA för ett tag sedan, men den lilla minipåsen kostade lite för många kronor tyckte vi (snålisar:))
ReplyDeleteHar läst i flera tidningar om hur nyttiga och bra de är, så vi får väl se om det får följa med en hem någon gång ändå.
Ja, de är inte så billiga, men en påse räcker länge, då man inte behöver så stora mängder per gång!
DeleteSå gott det ser ut... och nyttigt in deed!
ReplyDeleteTack Amy :)
DeleteHallon och blåbär ger sylten en sån god smak. Fiffigt att använda chiafrön i sylten och få den en aning nyttigare också:) kram
ReplyDeleteJa, de bären är goda ihop! Kram
DeleteDet ser ut att vara en sylt helt i min smak också. Stod och höll i en påse Chiafrön i affären häromdagen, men köpte dem aldrig. Nu ska jag kanske se till att göra det. Tack för tipset!
ReplyDeleteJa, jag tror att du kommer gilla fröna!
DeleteSer kladdigt och gott ut=) Är det så att chiafröna har en bindande effekt också och hjälper till så det tjocknar bättre? Ursäkta om det är en dum fråga=)!
ReplyDeleteTack! Ja, chia bildar ett gelé när det blandas med vätska :) Finns inga dumma frågor!
DeleteMmmmm, mums! Vacker färg, läcker på något sätt.
ReplyDeleteTack Sanna!
DeleteBrilliant! I have never thought about using chia seeds in jam, but what a perfect gelling agent/thickener. And what a great way to add extra nutrients!
ReplyDeleteThanks! Yes, chia is great to use as a thickener!
Delete