Sunday, November 11, 2012

Berry Chia Seed Jam

Det här är en sylt helt i min smak, inte för söt och dessutom hälsosammare pga chia frön. Jag är så glad att jag fick dessa frön, för de går att använda till mycket. Det är bara att testa sig fram. Idag firas Farsdag i Finland, så grattis till dig pappa! 
  
This is a jam entirely to my taste, not too sweet and also healthier because of the chia seeds. I'm so glad I got these seeds, they can be used for much. It's fun to experiment with them. Today Father's Day is celebrated in Finland, so many congratulations to you dad!


Berry Chia Jam

3 dl blueberries and raspberries
1,5 tbsp maple syrup
1 tbsp chia seeds
a dash of vanilla extract

Bring the berries and maple syrup to a low boil. Stir frequently, let simmer for about 5 minutes. Lightly mash the berries. Stir in the chia seeds and cook the mixture down until it thickens to your desired consistency, or about 10 minutes. Stir frequently. Once the jam is thick, remove from heat and stir in the vanilla extract.

 

Bär Chia sylt

3 dl blåbär och hallon
1,5 msk lönnsirap
1 msk chia frön
en skvätt vaniljextrakt

Lägg bären och lönnsirapen i en kastrull och koka upp. Rör om ofta, låt sjuda i ca 5 minuter. Mosa bären lätt. Blanda i chia frön och koka blandningen tills den tjocknar till önskad konsistens eller ca 10 minuter. Rör om ofta. När sylten har tjocknat, ta bort från värmen och rör i vaniljextrakt. 

30 comments:

  1. I love chia seeds. They're so healthy and I totally agree, it is so much fun to experiment with them. Adding them to jam sounds lovely. And I like that it is not too sweet. Thanks for this lovely recipe!

    ReplyDelete
  2. Så gott med hemmakokt sylt och spännande med chiafrön, det har jag aldrig testat på att använda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, gott blev det och chiafrön är roligt att använda :)

      Delete
  3. Chiafrön har jag nog aldrig provat - spännande! Hemgjord sylt är gott och har man väl börjat med det är det svårt att återgå till köpesylt...

    Du är väl värd en award! Din blogg gör mig glad, inspirerad och kaksugen! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, visst är det skillnad på hemgjord och köpt! Tack Erika för dina fina ord, kram!

      Delete
  4. Det låter spännande och ser gott ut!

    ReplyDelete
  5. Vilken bra idé att laga sylt! Råkade faktiskt se en påse med chia frön också här i affären.:)

    ReplyDelete
  6. Hittade hit via Tomtens dotter och är helt fast redan nu! En härlig blog, Tack!

    Ulla
    jouluni.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad roligt att du hittade hit och tack för att du lämnade en kommentar. Mycket uppskattat! Tack!

      Delete
  7. Såännande recept, chaifrön kan man ha till mycket!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, chiaifrön kan man verkligen ha till mycket :)

      Delete
  8. Hej Katarina! härlig recept för sylt, det är verkligen trevligt att du experimenterar med nya ingredienser. Jag måste se om jag kan få fröna. Tack för ditt alltid söta kommenaterer och ha en trevlig helg. kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla du för dina fina kommentarer hos mig! Hoppas du hittar fröna där, för de kan användas till mycket! Kram

      Delete
  9. Chiafrön hittade på på ICA för ett tag sedan, men den lilla minipåsen kostade lite för många kronor tyckte vi (snålisar:))
    Har läst i flera tidningar om hur nyttiga och bra de är, så vi får väl se om det får följa med en hem någon gång ändå.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de är inte så billiga, men en påse räcker länge, då man inte behöver så stora mängder per gång!

      Delete
  10. Så gott det ser ut... och nyttigt in deed!

    ReplyDelete
  11. Hallon och blåbär ger sylten en sån god smak. Fiffigt att använda chiafrön i sylten och få den en aning nyttigare också:) kram

    ReplyDelete
  12. Det ser ut att vara en sylt helt i min smak också. Stod och höll i en påse Chiafrön i affären häromdagen, men köpte dem aldrig. Nu ska jag kanske se till att göra det. Tack för tipset!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, jag tror att du kommer gilla fröna!

      Delete
  13. Ser kladdigt och gott ut=) Är det så att chiafröna har en bindande effekt också och hjälper till så det tjocknar bättre? Ursäkta om det är en dum fråga=)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, chia bildar ett gelé när det blandas med vätska :) Finns inga dumma frågor!

      Delete
  14. Mmmmm, mums! Vacker färg, läcker på något sätt.

    ReplyDelete
  15. Brilliant! I have never thought about using chia seeds in jam, but what a perfect gelling agent/thickener. And what a great way to add extra nutrients!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! Yes, chia is great to use as a thickener!

      Delete