Det var min pappa som inspirerade mig till att laga ugnsbakat äpple. Han nämligen mailade mig en bild på efterrätten han hade ätit. Och jag var bara tvungen att testa själv. Verkligen jättegott med det varma äpplet inuti en krispig smördeg, med smak av mandelmassa och kanel tillsammans med vaniljsåsen. En mäktig och ganska stor efterrätt. Man kan förstås halvera äpplena eller äta den som efterrätt till en lättare lunch / middag. Tack pappa! I dag firas Svenska Dagen i Finland!

It was my father who inspired me to make baked apples. He namely emailed me a picture of the dessert he had eaten. And I just had to try it for yourself. Really delicious with the warm apple inside a crispy puff pastry, with flavors of almond and cinnamon with vanilla custard. A powerful and quite a big dessert. You can of course halve the apples, or eat it as a dessert after a light lunch / dinner. Thanks dad! Today Finnish-Swedish Heritage Day is celebrated in Finland.


Ugnsbakat Äpple med Vaniljsås

smördeg
äpplen, skalade och kärnhuset borttaget
mandelmassa 
kanel

vaniljsås
1 vaniljstång / 2 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk potatismjöl

Vaniljsås: Skär upp vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna ner i en kastrull, lägg i stången. Häll på mjölk och grädde, koka upp, dra åt sidan. Vispa äggulor och socker poröst och blanda i potatismjöl. Häll gräddmjölken över äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka såsen i kastrullen och hetta upp till strax under kokpunkten så att den tjocknar, rör om hela tiden med en slev. När såsen blir kvar på slevens baksida är den klar. Låt såsen svalna. Om du använder dig av vaniljsocker, blanda i sockret när såsen svalnat.

Kavla ut smördegen och dela degen i fyrkanter. Lägg ett äpple i mitten av fyrkanterna och fyll äpplet med mandelmassa och kanel. Slut degen runt äpplet och pensla med ägg. Grädda i 180 graders ugn ca 30 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsåsen.



Baked Apple with Custard

puff pastry
apples, peeled and cored
almond paste
cinnamon

vanilla custard
1 vanilla pod / 2 tsp vanilla sugar
3 dl milk
3 dl heavy cream
4 egg yolks
1 dl granulated sugar
2 tsp potato flour

To make the vanilla custard: Cut the vanilla pod lengthways. Scrape out the seeds into a saucepan, add the rod. Pour in the milk and cream, bring to a boil, and pull to the side. Whisk the egg yolks and sugar fluffy and mix in the potato flour. Pour cream-milk mixture over the egg mixture whisking constantly. Pour the sauce back into the saucepan and heat to just below boiling point so that it thickens, stirring constantly with a spoon. Let the sauce cool. If you are using vanilla sugar, mix in the vanilla when the sauce has cooled.

Roll out the puff pastry and divide the dough into squares. Place an apple in the middle of the squares and fill the apple with almond paste and cinnamon. Close dough around the apple and brush with egg. Bake in 180 degree oven for about 30 minutes. Serve warm with vanilla custard.