It was my father who inspired me to make baked apples. He namely emailed me a picture of the dessert he had eaten. And I just had to try it for yourself. Really delicious with the warm apple inside a crispy puff pastry, with flavors of almond and cinnamon with vanilla custard. A powerful and quite a big dessert. You can of course halve the apples, or eat it as a dessert after a light lunch / dinner. Thanks dad! Today Finnish-Swedish Heritage Day is celebrated in Finland.
Ugnsbakat Äpple med Vaniljsås
Baked Apple with Custard
puff pastry
apples, peeled and cored
almond paste
cinnamon
smördeg
äpplen, skalade och kärnhuset borttaget
mandelmassa
kanel
vaniljsås
1 vaniljstång / 2
tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk potatismjöl
Vaniljsås: Skär upp
vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna ner i en kastrull, lägg i stången.
Häll på mjölk och grädde, koka upp, dra åt sidan. Vispa äggulor och socker
poröst och blanda i potatismjöl. Häll gräddmjölken över äggsmeten under kraftig
vispning. Häll tillbaka såsen i kastrullen och hetta upp till strax under
kokpunkten så att den tjocknar, rör om hela tiden med en slev. När såsen blir
kvar på slevens baksida är den klar. Låt såsen svalna. Om du använder dig av
vaniljsocker, blanda i sockret när såsen svalnat.
Kavla ut smördegen och dela degen i fyrkanter. Lägg ett äpple i mitten av fyrkanterna och fyll äpplet med mandelmassa och kanel. Slut degen runt äpplet och pensla med ägg. Grädda i 180 graders ugn ca 30 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsåsen.
vanilla custard
1 vanilla pod / 2
tsp vanilla sugar
3 dl milk
3 dl heavy cream
4 egg yolks
1 dl granulated
sugar
2 tsp potato
flour
To make the vanilla custard: Cut the vanilla
pod lengthways. Scrape out the seeds into a saucepan, add the rod. Pour in the
milk and cream, bring to a boil, and pull to the side. Whisk the egg yolks and
sugar fluffy and mix in the potato flour. Pour cream-milk mixture over the egg
mixture whisking constantly. Pour the sauce back into the saucepan and heat to
just below boiling point so that it thickens, stirring constantly with a spoon.
Let the sauce cool. If you are using vanilla sugar, mix in the vanilla when the
sauce has cooled.
Roll out the puff pastry and divide the dough into squares. Place an apple in the middle of the squares and fill the apple with almond paste and cinnamon. Close dough around the apple and brush with egg. Bake in 180 degree oven for about 30 minutes. Serve warm with vanilla custard.
36 Comments
I used to buy these and loved them!!!! Oh my goodness, warm with a scoop of vanilla ice cream, this is one of my favorite desserts EVER! Now I can make it myself, thanks Katarina!
ReplyDeleteYes, these are really delicious! And easy to make!
DeleteAmazing dessert for cold afternoons-) Lovely crust and I can smell the cinnamon and apple. Nice to meet you and thank you for visiting my blog!
ReplyDeleteThanks Yelena! The smell is so lovely! Thanks for visiting my blog!
DeleteUgnsbakad hel äpple åt jag senast när jag hade hemkunskap för många herrans år sen, då med en fyllning av kanel och hasselnötter. Men denna låter god med mandelsmassa och smördeg!!! Och mycket vaniljsås...!
ReplyDeleteJa, det får gärna vara mycket vaniljsås :)
DeleteLåter verkligen himla gott ihop med vaniljglass
ReplyDeleteMums! Trevlig svenska dagen!:)
ReplyDeleteTack :)
DeleteThat is pretty irresistible! I just love fruit wrapped in pastry.
ReplyDeleteYes, it's quite good :)
DeleteDu gör så mycket gott! Man blir alltid sugen på att baka när man tittar in här! Kram
ReplyDeleteTack snälla du! Kram
DeleteMmmm ser ljuvligt ut!! jag älskar kanel, mandelmassa och äpple:D
ReplyDeleteJa, det är en fin kombo! Tack!
DeleteInte illa alls! På Stålboms konditori i Falkenberg har de en specialité som är som denna. En storsäljare. Har tänkt göra det en dag, har nämligen deras kokbok.
ReplyDeleteKram
Ja, det skall du göra, för det blir så gott! Kram
Deleteåh de här var nåt nytt,aldrig sett eller smakat detta.låter riktigt gott,älskar smördeg,mandelmassa,äpplen så de här är något för mig och sen med glass,jösses då hamnar man i smaklökarnas himmel
ReplyDeleteJa, det är fina smaker i denna dessert!
DeleteMin man skulle svimma av lycka om han fick smak på detta. Jag lagar sällan bakade äpplen, äpplepaj osv eftersom jag själv inte är så tokig i sånt. Men jag försöker göra familjen glad ibland... Detta måste jag nog spara... Kram!
ReplyDeleteHihi, du får berätta hur det gick om du lagar denna till mannen! Kram
DeleteOj, vad läckert! Och coola bilder! Det här vill jag överraska Mannen med. Jag som aldrig bakar! Men det här vill jag fixa :-)
ReplyDeleteKram!
Tack Lotta! Roligt om jag kan inspirera dig till att baka :) Kram
DeleteVilken härlig äppelgömma:)
ReplyDeleteOJ OJ vad gott!! En jätte bra idee för fest!
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteThat is one gorgeous apple dumpling! I wish I had one in front of me to unwrap and devour!
ReplyDeleteThanks Joanne!
DeleteDo you say "Happy Swedish Heritage Day" ?
ReplyDeleteI;m making this apple too, it;s so good!
Yes, that's how we say :)
DeleteVilken fiffig idé. Bra av din pappa tycker jag! :) Kram!
ReplyDeleteTack Amy! Ja, pappa vet vad jag gillar :) Kram
DeleteSnyggt och säkert hur gott som helst! Det här vill jag testa :)
ReplyDeleteTack Sara! Ja, mycket gott!
DeleteGott, ja nästan lika som mig:):)
ReplyDeleteKram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Ja, ganska så samma :) Kram
Delete