Tuesday, November 6, 2012

Baked Apple with Custard

Det var min pappa som inspirerade mig till att laga ugnsbakat äpple. Han nämligen mailade mig en bild på efterrätten han hade ätit. Och jag var bara tvungen att testa själv. Verkligen jättegott med det varma äpplet inuti en krispig smördeg, med smak av mandelmassa och kanel tillsammans med vaniljsåsen. En mäktig och ganska stor efterrätt. Man kan förstås halvera äpplena eller äta den som efterrätt till en lättare lunch / middag. Tack pappa! I dag firas Svenska Dagen i Finland!

It was my father who inspired me to make baked apples. He namely emailed me a picture of the dessert he had eaten. And I just had to try it for yourself. Really delicious with the warm apple inside a crispy puff pastry, with flavors of almond and cinnamon with vanilla custard. A powerful and quite a big dessert. You can of course halve the apples, or eat it as a dessert after a light lunch / dinner. Thanks dad! Today Finnish-Swedish Heritage Day is celebrated in Finland.


Ugnsbakat Äpple med Vaniljsås

smördeg
äpplen, skalade och kärnhuset borttaget
mandelmassa 
kanel

vaniljsås
1 vaniljstång / 2 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl strösocker
2 tsk potatismjöl

Vaniljsås: Skär upp vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna ner i en kastrull, lägg i stången. Häll på mjölk och grädde, koka upp, dra åt sidan. Vispa äggulor och socker poröst och blanda i potatismjöl. Häll gräddmjölken över äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka såsen i kastrullen och hetta upp till strax under kokpunkten så att den tjocknar, rör om hela tiden med en slev. När såsen blir kvar på slevens baksida är den klar. Låt såsen svalna. Om du använder dig av vaniljsocker, blanda i sockret när såsen svalnat.

Kavla ut smördegen och dela degen i fyrkanter. Lägg ett äpple i mitten av fyrkanterna och fyll äpplet med mandelmassa och kanel. Slut degen runt äpplet och pensla med ägg. Grädda i 180 graders ugn ca 30 minuter. Servera varm tillsammans med vaniljsåsen.



Baked Apple with Custard

puff pastry
apples, peeled and cored
almond paste
cinnamon

vanilla custard
1 vanilla pod / 2 tsp vanilla sugar
3 dl milk
3 dl heavy cream
4 egg yolks
1 dl granulated sugar
2 tsp potato flour

To make the vanilla custard: Cut the vanilla pod lengthways. Scrape out the seeds into a saucepan, add the rod. Pour in the milk and cream, bring to a boil, and pull to the side. Whisk the egg yolks and sugar fluffy and mix in the potato flour. Pour cream-milk mixture over the egg mixture whisking constantly. Pour the sauce back into the saucepan and heat to just below boiling point so that it thickens, stirring constantly with a spoon. Let the sauce cool. If you are using vanilla sugar, mix in the vanilla when the sauce has cooled.

Roll out the puff pastry and divide the dough into squares. Place an apple in the middle of the squares and fill the apple with almond paste and cinnamon. Close dough around the apple and brush with egg. Bake in 180 degree oven for about 30 minutes. Serve warm with vanilla custard.

38 comments:

  1. I used to buy these and loved them!!!! Oh my goodness, warm with a scoop of vanilla ice cream, this is one of my favorite desserts EVER! Now I can make it myself, thanks Katarina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, these are really delicious! And easy to make!

      Delete
  2. Amazing dessert for cold afternoons-) Lovely crust and I can smell the cinnamon and apple. Nice to meet you and thank you for visiting my blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Yelena! The smell is so lovely! Thanks for visiting my blog!

      Delete
  3. Ugnsbakad hel äpple åt jag senast när jag hade hemkunskap för många herrans år sen, då med en fyllning av kanel och hasselnötter. Men denna låter god med mandelsmassa och smördeg!!! Och mycket vaniljsås...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det får gärna vara mycket vaniljsås :)

      Delete
  4. Låter verkligen himla gott ihop med vaniljglass

    ReplyDelete
  5. Mums! Trevlig svenska dagen!:)

    ReplyDelete
  6. That is pretty irresistible! I just love fruit wrapped in pastry.

    ReplyDelete
  7. Du gör så mycket gott! Man blir alltid sugen på att baka när man tittar in här! Kram

    ReplyDelete
  8. Mmmm ser ljuvligt ut!! jag älskar kanel, mandelmassa och äpple:D

    ReplyDelete
  9. Inte illa alls! På Stålboms konditori i Falkenberg har de en specialité som är som denna. En storsäljare. Har tänkt göra det en dag, har nämligen deras kokbok.

    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det skall du göra, för det blir så gott! Kram

      Delete
  10. åh de här var nåt nytt,aldrig sett eller smakat detta.låter riktigt gott,älskar smördeg,mandelmassa,äpplen så de här är något för mig och sen med glass,jösses då hamnar man i smaklökarnas himmel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är fina smaker i denna dessert!

      Delete
  11. Min man skulle svimma av lycka om han fick smak på detta. Jag lagar sällan bakade äpplen, äpplepaj osv eftersom jag själv inte är så tokig i sånt. Men jag försöker göra familjen glad ibland... Detta måste jag nog spara... Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, du får berätta hur det gick om du lagar denna till mannen! Kram

      Delete
  12. Oj, vad läckert! Och coola bilder! Det här vill jag överraska Mannen med. Jag som aldrig bakar! Men det här vill jag fixa :-)

    Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Lotta! Roligt om jag kan inspirera dig till att baka :) Kram

      Delete
  13. OJ OJ vad gott!! En jätte bra idee för fest!

    ReplyDelete
  14. That is one gorgeous apple dumpling! I wish I had one in front of me to unwrap and devour!

    ReplyDelete
  15. Do you say "Happy Swedish Heritage Day" ?
    I;m making this apple too, it;s so good!

    ReplyDelete
  16. Vilken fiffig idé. Bra av din pappa tycker jag! :) Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Amy! Ja, pappa vet vad jag gillar :) Kram

      Delete
  17. Snyggt och säkert hur gott som helst! Det här vill jag testa :)

    ReplyDelete
  18. Gott, ja nästan lika som mig:):)
    Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete