Saturday, October 6, 2012

Closed Ricotta-Sundried Tomato Pie

För att variera mig gjorde jag en sluten paj med fyllningen inuti degen. Det blev en fyllning på ricotta, soltorkad tomat och färsk basilika. Jag har inga direkta mått till fyllningen, för att jag bara blandade ihop en röra, smaka av efter hand. 

To vary myself, I made a closed pie with the filling inside the dough. It made a filling of ricotta, sundried tomato and fresh basil. I have no direct measurements for the filling, because I just mixed the ingredients together, taste as you go.



Ricotta-soltorkad tomatpirog

1,5 dl olivolja
1,5 dl vatten
2 msk citronsaft
0,5 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl
ca 2 dl rågmjöl

ricotta
soltorkad tomat
lök
vitlök
färsk basilika
parmesanost
salt
peppar
äggula

Blanda olivolja, vatten och citronsaft. Tillsätt salt och mjöl tills degen lossnar från skålkanterna. Låt degen vila i kylskåp medan du gör fyllningen. 
Blanda ingredienserna till fyllningen med en handmixer. Krydda efter smak.
Kavla ut degen till en tunn rektangulär platta på bakplåtspapper. Bred ut fyllning mitt på degen och strö ost ovanpå. Lyft degen från sidorna mot mitten, så att fyllningen täcks in. Vänd om, så att sömmen blir under pajen. Pensla ytan med ägg och strö över solrosfrön. Grädda i 200 graders ugn i cirka 30 minuter eller tills pajens yta har en vacker brun färg.




Closed Ricotta-Sundried Tomato Pie


1,5 dl olive oil
1,5 dl water
2 tsp lemon juice
0,5 tsk salt
5 dl wheat flour
2 dl rye flour

ricotta
sundried tomatoes
onion
garlic
fresh basil
parmesan cheese
salt
pepper
egg yolk

Mix olive oil, water and lemon juice. Add the salt and flour until the dough loosens from the edges of the bowl. Leave the dough to rest in the fridge while you prepare the filling.

Mix the ingredients for the filling with a handmixer. Season to taste.

Roll out the dough into a thin rectangular plate on a baking sheet. Spread the filling in the center of the dough and sprinkle cheese on top. Lift dough from the sides towards the center, so that the filling is covered. Turn around so that the seam is turned down. Brush the surface with egg and sprinkle with sunflower seeds. Bake in 200 degree oven for about 30 minutes or until the surface of the pie has a beautiful brown color.


22 comments:

  1. This looks yummy and healthy. May I know where did you get the sundried tomatoes? I've been looking for it quite sometime.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Ann! I buy the sundried tomatoes from Marks&Spencer or Liang Court (Meidi-Ya).

      Delete
  2. Det där såg verkligen jättegott ut! Piroger som är så gott och den där fyllningen lät toppen :)

    ReplyDelete
  3. Det ser väldigt gott ut! Och fyllningen verkar god och krämig!

    ReplyDelete
  4. Så annorlunda och gott det låter med en sådan här pirog, mums. Kram!

    ReplyDelete
  5. These look absolutely gorgeous! Wonderful shots

    ReplyDelete
  6. åh va spännande dessa ser ut och vara,mums.
    Brukar oxå höfta,brukar alltid bli bra då

    ReplyDelete
  7. Very filling an satisfying looking pie!

    ReplyDelete
  8. MMMMMMMM,...What a superb creation! It is nearly like a calzone! Yummm!

    This evening, I have made your chickpea & spinach burgers & my hubby & I loved them so much: so good, so tasty!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! I'm glad you made the burgers, and liked them :) Thanks!

      Delete
  9. Det var en annorlunda pirog! Den måste vara god med ost och soltorkade tomater...mums! Kra,

    ReplyDelete
  10. Det är så kul att läsa din blogg för den är full av för mig helt nya rätter och bakverk. Tack för det!

    Kram Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Malin, jag blir så glad att du tycker så! Kram

      Delete
  11. Gorgeous. bliver lekkersulten nu :)

    ReplyDelete