Sunday, October 14, 2012

Banana-Date Cookies

Det här är en mjuk kaka, som får sin sötma endast från banan och dadel. Passar bra som mellanmål, då man behöver få snabbt energi och dessa är ju hälsosamma också. Enkla att baka och jag förvarar mina i kylskåp. Dessa är mitt bidrag till oktoberutmaningen hos Dagmar's Kitchen med temat: nyttifiera ett bakverk.

Vill du veta mera om bananens historia, olika typer och vilka hälsofördelar banan har då skall du läsa denna artikel.

This is a soft cookie, which gets its sweetness only from the banana and dates. It's a great snack when you need to get energy fast and they're healthy too. Simple to bake and I keep mine in the fridge. These are my contribution to the October challenge at Dagmar's Kitchen with the theme: make a healthier baked goodie.

If you want to know more about the history of banana, different types and health benefits you should read this article.



Banan-Dadel Cookies

1 banan, mosad
1,5 dl havregryn
1 dl dadlar, hackade
5 tsk kokosolja
en skvätt vaniljextrakt

Blanda alla ingredienser och klicka teskedstora högar av smeten på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader ca 15 minuter.

 

Banana-Date Cookies

1 banana, mashed
1,5 dl rolled oats
1 dl dates, chopped
5 tsp coconut oil
a dash of vanilla extract

Mix all ingredients and click teaspoon-sized mounds of batter on a parchment paper lined plate. Bake at 175 degrees for about 15 minutes.


36 comments:

  1. mmm gott! Ska gå in och kolla hos Dagmar, har aldrig varit där inne!
    Ha det gott /Emma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja titta in där, mycket vacker blogg!

      Delete
  2. Men, åh vad glad jag blir. Sitter och letar recept och här finns ju hur mycket som helst!

    ReplyDelete
  3. Ihania! Kiva, kun ei tarvita sokeria, kun banaanit ja taatelit ovat hyviä makeuttajia.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos :) Jo, nämä ovat makeita ilman sokeria!

      Delete
  4. Låter supersmarrigt, jag är svag för dadlar så det här är definitivt något för mig! :)

    Igår åt vi de M&M vi fick av dig... kokos var absolut favorit! Tack och kram vännen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack och ja, dadlar är gott! Roligt att ni smakat på m&ms. Kram

      Delete
  5. Låter ju perfekt, å bra att ha hemma om man blir sugen på något. Men dadlar har jag inte ätit så mycket så det blir spännande;)
    Ha fina söndagen
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Jessica! Ha en fin söndag du med, kram!

      Delete
  6. Härligt med liter nyttigare småkakor, gott med så mycket tugg i kakorna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Jag gillar också tugg i kakor :)

      Delete
  7. Tänk vad gott om jag hade såna i mitt kylskåp när jag kommer hem efter simningen och alltid är vrålhungrig och dyker ner i godisskålen. De måste jag testa att göra:)
    Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de här passar mycket bra att fylla på energin med! Kram

      Delete
  8. Vilka energibomber, bra mellanmål kan jag tänka mig.

    ReplyDelete
  9. Åh, stort tack för bidraget!! De här ser ju super ut! Ska nog fixa ihop en sats i veckan - perfekt som återställare efter träning kan jag tänka mig! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack själv! Ja, en favorit efter träningen! Kram

      Delete
  10. Till att börja med... TACK för fotorgraferingstipsen! jag har inte hunnit testa ännu men ska! Och dessa ser ju enkla och goda ut. Kokosoljan är jag dock inte bekant med. Måste nog gå och handla på coop tänker jag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt om tipsen kan hjälpa dig! Kokosoljan kan bytas ut mot annan olja också!

      Delete
  11. Vad roligt att jag tänkte göra något liknande ikväll, fast utan banan. Dock glömde jag bort att ha i havregryn i... De är iaf i ugnen och ska stå på svag värme i ugnen över natten. Dina ser jättegoda ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Låter spännande, får titta in hos dig senare för resultat! Tack!

      Delete
  12. Dessa godsaker skulle platsa i någon av hälsotidningarna, t.ex. Topphälsa. Jag älskar "nyttiga" kakor. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Erika, det var snällt sagt! Kram

      Delete
  13. Älskar både bananer och dadlar. Och så knaprighet från havregryn. Så gott det verkar!

    Kokosolja, är det vanligt förekommande? Finns det i vanliga butiker i Sverige, tror du? Jag har liksom ingen koll på såna specialiteter :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Kokosoljan har blivit mera populär på senaste tiden och jag tror att större mataffärer har det i sitt sortiment, annars finns den troligen att få tag på i hälsokostaffärer! Men i dessa cookies kan man även använda annan olja om man vill!

      Delete
  14. Vilket gott mellanmål, eller ska jag säga kaka :-)

    ReplyDelete
  15. kallas de inte för raw cookie eller är ja ute o cyklar
    ser riktigt gott ut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Dessa är inte raw, pga att de är bakade i ugn!

      Delete