If you want to vary sometimes, you can make a braid instead of buns. A beautiful braid that looks complicated to do, but which in fact is very easy to shape.
Kalljäst Bullkrans
7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)
Fyllning
smör
socker
kanel
Blanda vetemjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Bred fyllningen på degen. Rulla ihop som för att göra en rulltårta. Skär rullan på längden itu. Vira delarna runt varandra och forma till en krans. Täck kransen med plastfilm och låt jäsa i kylskåp över natten eller 8h.
Ta fram kransen 30-60 minuter före gräddning och pensla med ägg. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter.
Cinnamon Braid
7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
1 packet dry yeast (11g)
3 dl milk (42°)
Filling
butter
sugar
cinnamon
Mix flour, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough.
Put the dough on a floured surface and roll it out to a rectangle. Spread the filling on the dough. Roll up the dough as if making a jelly roll. Then cut the roll in two lengthwise. Wrap the pieces around each other and form a braid.
Cover the braid with plastic wrap and let stand in refrigerator overnight or 8 hours.
Take the braid from the fridge 30-60 minutes before baking and brush with egg. Bake in the oven, 200 degrees, about 20 minutes.
31 Comments
It's so pretty, and it sounded pretty simple to make as well.
ReplyDeleteThanks :)
DeleteMums :) kram Diana
ReplyDeleteTack Diana, kram!
DeleteJättefin och visst ser den allt lite avancerad ut.
ReplyDeleteKram Malin
Tack så mycket! Kram
DeleteJättesnygg! Varför har jag aldrig tänkt på att göra dubbel sats när jag ska baka bullar så det räcker till en krans också!!! Det ska bli nästa gång:)
ReplyDeleteTack! Ja, en krans är alltid trevligt att bjuda på :)
DeleteDet ser ju helt klart mycket godare ut att äta en krans istället för en vanlig bulle. :)
ReplyDeleteJa, visst gör det :)
DeleteKalljäst är så gott, spännande med bullar vännen! :)
ReplyDeleteJa, det är det!
DeleteVad fin den är! Det ser faktiskt lite avancerat ;)
ReplyDeleteVad gott med en krans istället för bullar! Så sugen jag blir på en sån:) Jag tänker på de jättestora bullarna vi åt på ett café i Göteborg i somras. Där fyllde en bulle en hel mattallrik
ReplyDeleteJa, variation är roligt ibland! Låter bra med jättestora bullar :)
DeleteKikar in och önskar dig godnatt för nu ska jag sova i alla fall :)
ReplyDeleteTack det samma :)
DeleteHyvän näköinen kranssi!:)
ReplyDeleteKiitos!!
DeleteSå snyggt! Håller med om att det ser avancerat ut. Har aldrig sett denna variant på bulle tidigare, så det var nåt nytt :-)
ReplyDeleteTack! Avancerat och enkelt samtidigt :)
Deletea riktigt gott är det och som du säger väldigt lätt och göra och många varianter.blir superfint om man klipper och viker en åt höger och andra vänster och så gör man hela vägen.fick pröva på ett par varianter på bageri
ReplyDeleteJa, så har jag också gjort några gånger!
DeleteYou are really a master bakes, a master cookie maker, etc! You are a very talented chef!
ReplyDeleteWhat a freaking, tasty & fabulous creation!!! xxx
Ooh, you are so kind, thank you very much!
DeleteSå imponerad jag blir! Så snyggt gjord och hur sugen blev jag inte på kanelbulle nu? Kramar
ReplyDeleteTack så mycket, snällt av dig att säga! Kram
DeleteDen var fin du! Vad sugen jag blev på att baka bullar!
ReplyDeleteTack snälla du!
DeleteOj vad fin! Ser fantastiskt god ut!
ReplyDeleteTack så mycket!
Delete