I like to drink green tea and the lately I've been drinking green tea frappuccino, so good :) It's fine to bake with green tea as well. If you do not have green tea or do not like the taste, you can replace it with cocoa. But it is worth testing this super tasty and flavorful cake. And it has also a nice color. Almond meal gives the cake a slightly rougher texture. Månadens sötsak has the theme of travel memories, and since I moved to Asia, my interest in Asian flavors have increased. This cake is my contribution to Månadens sötsak.
Matcha Marble Pound Cake
140 g butter
120 g sugar
2 eggs
120 g flour
60 g almond meal
0,5 tsp baking powder
2 tbsp Matcha, green tea
2 tbsp boiled water
Grease and flour a cake pan. Preheat the oven to 180 C. Preheat oven to 180 C. Mix the green tea with boiling water. In a bowl, beat butter and sugar until fluffy. Add the eggs one at a time and mix well. Add flour, almond meal, baking powder and stir gently, just long enough to make batter smooth. Put 1/3 of batter into a separate bowl and mix in the matcha. Add the matcha mixture into the plain batter and swirl gently with a spatula to produce a marbled effect. Pour mixture into cake pan. Bake for 50-60 minutes or until center is no longer moist. (Use a toothpick to check) Remove cake from oven and let cool.
Grönt Te Tigerkaka
140 g smör
120 g socker
2 ägg
120 g mjöl
60 g mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk Matcha, grönt te
2 msk kokande vatten
Smörj och mjöla en kakform. Värm ugnen till 180 C. Blanda grönt te med det kokade vattnet. I en skål, vispa smör och socker tills fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och blanda väl. Tillsätt mjöl, mandelmjöl, bakpulver och rör försiktigt, bara tillräckligt länge för att göra smeten slät. Lägg 1/3 av smeten i en separat skål och blanda i matcha. Tillsätt matchablandningen i den oblandade smeten och snurra försiktigt med spatel för att skapa en marmor effekt. Häll blandningen i kakformen. Grädda i 50-60 minuter eller tills mitten inte längre är fuktig. (Använd en tandpetare för att kontrollera.) Ta bort kakan ur ugnen och låt svalna.
15 Comments
Katarina, this sounds great and looks so pretty with the swirls of green!
ReplyDeleteMatcha har jag hört mycket om, vore kul att prova något bakverk med det i :)
ReplyDeleteHar nog glömt att berätta att jag var och hämtade ut ditt paket förresten, tack så jättemycket!! Var kul att prova Oreo-kakorna också :) Ska finslipa äppelpajglass-receptet lite först, men sen kommer det upp på bloggen!
Ja, det ger en god smak, tycker jag! Roligt att paketet kommit fram!
DeleteSå gott, underbara bilder du tar Katarina kram Diana
ReplyDeleteTack Diana! Kram
DeleteKaffe har man ju bakat med men te hade jag nog aldrig kommit på idén att använda!
ReplyDeleteJa, te går mycket bra att använda :)
DeleteJag har bakat med chai-te fast då gjorde jag en klassisk mjuk pepparkaka. Grönt te låter spännande. Kram!
ReplyDeleteJa, chai-te passar bra i mjuk pepparkaka, "juliga" smaker :) Kram
DeleteSpännande, har jag hört talas om att man kan göra.
ReplyDeleteKram Malin
Ja, och riktigt gott, om man gillar grönt te! Kram
DeleteJag älskar att dricka grönt te och den här kakan faller säkert mig i smaken då:) Vad spännande med te i kakan.
ReplyDeleteJa, absolut! Jag gillar också att dricka grönt te!
DeleteSå spännande med grönt te i... :)
ReplyDeleteJaa!! :) Kram
Delete