Jag gillar att dricka grönt te och på senaste tid har jag druckit green tea frappuccino, så gott :) Men det går bra att baka med grönt te också. Om man inte har grönt te eller inte gillar smaken så kan man byta ut det mot kakao. Men det är värt att testa denna supergoda och smakrika kaka. Och så får den en fin färg dessutom. Mandelmjöl ger kakan en lite grövre konsistens. Månadens sötsak har temat reseminnen, och sedan jag flyttat till Asien har mitt intresse för asiatiska smaker ökat. Kakan är mitt bidrag till Månadens sötsak. 

I like to drink green tea and the lately I've been drinking green tea frappuccino, so good :) It's fine to bake with green tea as well. If you do not have green tea or do not like the taste, you can replace it with cocoa. But it is worth testing this super tasty and flavorful cake. And it has also a nice color. Almond meal gives the cake a slightly rougher texture. Månadens sötsak has the theme of travel memories, and since I moved to Asia, my interest in Asian flavors have increased. This cake is my contribution to Månadens sötsak.


Matcha Marble Pound Cake

140 g butter
120 g sugar
2 eggs
120 g flour
60 g almond meal
0,5 tsp baking powder
2 tbsp Matcha, green tea
2 tbsp boiled water

Grease and flour a cake pan. Preheat the oven to 180 C. Preheat oven to 180 C. Mix the green tea with boiling water. In a bowl, beat butter and sugar until fluffy. Add the eggs one at a time and mix well. Add flour, almond meal, baking powder and stir gently, just long enough to make batter smooth. Put 1/3 of batter into a separate bowl and mix in the matcha. Add the matcha mixture into the plain batter and swirl gently with a spatula to produce a marbled effect. Pour mixture into cake pan. Bake for 50-60 minutes or until center is no longer moist. (Use a toothpick to check) Remove cake from oven and let cool.

 


Grönt Te Tigerkaka

140 g smör
120 g socker
2 ägg
120 g mjöl
60 g mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk Matcha, grönt te
2 msk kokande vatten

Smörj och mjöla en kakform. Värm ugnen till 180 C. Blanda grönt te med det kokade vattnet. I en skål, vispa smör och socker tills fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och blanda väl. Tillsätt mjöl, mandelmjöl, bakpulver och rör försiktigt, bara tillräckligt länge för att göra smeten slät. Lägg 1/3 av smeten i en separat skål och blanda i matcha. Tillsätt matchablandningen i den oblandade smeten och snurra försiktigt med spatel för att skapa en marmor effekt. Häll blandningen i kakformen. Grädda i 50-60 minuter eller tills mitten inte längre är fuktig. (Använd en tandpetare för att kontrollera.) Ta bort kakan ur ugnen och låt svalna.