Jag tycker om lakrits, i all former! Och även mera nu när jag bor utomlands. Det är väldigt uppskattat när det kommer paket i posten och det innehåller lakrits! Även om lakrits är gott att äta bara så där, så passar det även i bakverk och i glass, som här. Glassen blev len och krämig med mycket smak av lakrits.

I like licorice, in all forms! And even more now when I live abroad. It's very appreciated when we get packages in the mail and it contains licorice! Although licorice is good to eat just like that, it's also good in baked goods and ice cream, as here. The ice cream was smooth and creamy with plenty of licorice flavor.


Lakritsglass

3 äggulor
4 msk socker
nypa salt
1 dl mjölk
2 dl grädde
100 g mjuk lakrits
100 g färskost, mjuk
0,5 tsk vaniljsocker

Blanda äggulor, socker och salt. Ställ åt sidan. I en medelstor kastrull, värm upp mjölk, grädde och lakrits. När blandningen börjar koka och lakritsen har smält, ta bort från värmen. Häll långsamt äggblandningen i grädden, vispa hela tiden. Hetta blandningen igen tills den precis börjar koka och tjockna. Ta bort från värmen och vispa i vaniljsocker och färskost. Ställ i frysen för några timmar.


Licorice Ice Cream

3 egg yolks
4 tbsp sugar
pinch of salt
1 dl milk
2 dl cream
100 g soft licorice
100 g cream cheese, soft
0,5 tsp vanilla

Mix egg yolks, sugar and salt. Set aside. In a medium saucepan, heat milk, cream and, licorice. When mixture begins to boil, remove from heat. Slowly pour egg mixture into the cream, whisking constantly. Heat mixture again until it just begins to boil and thicken. Remove from heat and whisk in vanilla and cream cheese. Set in the freezer for a few hours.