Kakor tunna som spets med smak av kaffe och hasselnötter. De blir sega och knäckiga.

Cookies thin as lace with flavors of coffee and hazelnuts. They are chewy and crunchy.


Kaffe-Hasselnöt-Flarnkakor

1,2 dl hasselnötter, malda              
4 msk osaltat smör
3/4 dl strösocker
2 msk majssirap
1,5 tsk snabbkaffe
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
en nypa salt

Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på plåtar. Värm smör, socker, snabbkaffe, majssirap och vaniljsocker i en kastrull på låg värme, rör om ofta, tills smöret smälter och sockret löses upp. Ta bort kastrullen från värmen och rör i hasselnötsmjöl, vetemjöl och salt.

Lägg teskedsstora klickar av smeten 5 cm isär på plåtarna. Grädda kakorna tills de är jämnt ljusbruna, ca 10 minuter (kakorna sprider sig rejält efter ca 5 minuters gräddning). Låt svalna.

 


Coffee-Hazelnut-Lace Cookies

1,2 dl hazelnuts, ground
4 tbsp unsalted butter
3/4 dl granulated sugar
2 tbsp corn syrup
1,5 tsp instant coffee
1 tsp vanilla
3/4 dl flour
pinch of salt

Preheat oven to 175 degrees. Place parchment paper on baking trays. Heat the butter, sugar, instant coffee, corn syrup and vanilla in a saucepan over low heat, stirring often, until butter melts and sugar dissolves. Remove pan from heat and stir in the hazelnut flour, flour and salt.

Place teaspoon-sized blobs of batter 5 cm apart on baking trays. Bake the cookies until they are light brown, about 10 minutes (the cookies will spread considerably after about 5 minutes of baking). Allow to cool.