Sunday, August 12, 2012

Blueberry Cream Cheese Crumb Cake for my Birthday

Den här kakan blev så god med jordgubbs-philadelphia, blåbär och smultopping! Saftig, krämig och med en god smak. Det här blev genast en favorit. Idag är det min födelsedag, men jag är inte hemma, utan på Bali, så jag hoppas att det blir någon god kaka där i stället :)

This cake was so good with strawberry philadelphia, blueberries and the crumb topping! Moist, creamy, and a delicious taste. This became an instant favorite. Today is my birthday, but I'm not at home. I'm in Bali, so I hope I will find some good cake there instead :)


Blåbär-Ost Smulkaka

smultopping:
6 dl vetemjöl
2,5 dl farinsocker
200 g smör, smält och svalnat

färskostblandning:
225 g jordgubbs-färskost, rumstemperatur
1 äggula
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker

blåbär:
2,5 dl blåbär
1 tsk mjöl

kaka:
3,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
nypa salt
1 ägg
1 dl mjölk
2 msk kokosolja
1,5 tsk vaniljsocker

För smultopping:
I en skål blanda mjöl och farinsocker. Häll smält smör över mjölblandningen och blanda till smulor. Ställ åt sidan.

För färskostblandningen:
Blanda alla ingredienser i en skål och ställ åt sidan.

För bärlagret:
Blanda blåbär med mjöl och ställ åt sidan.

För kakan:
Värm ugnen till 160 ° C. Smörj en 20 × 30 cm bakform eller klä formen med bakplåtspapper. Ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, mjölk och kokosolja. Blanda i de torra ingredienserna i de våta ingredienserna. Häll smeten i den förberedda formen. Bred ut färskostblandningen över smeten och fördela sedan blåbären över färskostlagret. Strö smulblandningen över bären. Grädda i 25 minuter. Låt svalna helt i formen.



Blueberry Cream Cheese Crumb Cake

crumb topping:
6 dl flour
2,5 dl brown sugar
200 g butter, melted and cooled

cream cheese layer:
225 g strawberry cream cheese, at room temperature
1 egg yolk
0,5 dl powdered sugar
0,5 tsp vanilla sugar

blueberry layer:
1 tsp flour
2,5 dl blueberries

cake:
3,5 dl flour
1 dl sugar
2 tsp baking powder
pinch of salt
1 egg
1 dl milk
2 tbsp coconut oil
1,5 tsp vanilla sugar

For crumb topping:
In a bowl mix flour and brown sugar. Pour melted butter over the flour mixture and mix until you have crumbs. Set aside.

For the cream cheese mixture:
Mix all ingredients in a bowl and set aside.

For the blueberry layer:
Mix the blueberries with flour and set aside.

The cake:
Preheat oven to 160 ° C. Spray a 20x30cm baking pan with cooking spray. Whisk together eggs, milk and coconut oil. Mix the dry ingredients in the wet ingredients. Pour the batter into the prepared pan. Spread cream cheese mixture over batter and then distribute the blueberries over the cream cheese layer. Sprinkle the crumb mixture over the berries. Bake for 25 minutes. Let cool completely in the pan.


53 comments:

  1. Happy Birthday!! Hope you have an enjoyable holiday in Bali :))

    ReplyDelete
  2. Grattis!! Den där ser riktigt god ut.

    ReplyDelete
  3. Grattis! Kakan ser otroligt god ut!

    ReplyDelete
  4. Hipp hipp hurra på födelsedan! Kakan ser supersmaskig ut :)

    ReplyDelete
  5. Grattis på födelsedagen! Kakan ser jättegod ut!

    ReplyDelete
  6. Hipp hipp HURRA HURRA HURRA HURRA!!
    Grattis till dig på din födelsedag!

    Hoppas att du har det bra på Bali, och kakan ser jättegod ut :-)

    ReplyDelete
  7. Grattis på födelsedagen! Och kakan ser jättegod ut. :) Ha en trevlig resa!

    ReplyDelete
  8. Ett stort grattis på födelsedagen! Njut av dagen och hoppas du blir riktigt firad:) Kran

    ReplyDelete
  9. Grattis på din dag vännen! Ja, visst är det som vi känner varandra fastän vi inte har setts... galet! Njut nu av resan, stor födelsedagskram!!

    ReplyDelete
  10. Grattis!! Hoppas du får en fantastisk dag på Bali
    kramar /Emma

    ReplyDelete
  11. Stort grattis till dig! hoppas du får en dag! kram

    ReplyDelete
  12. En bra dag ska det givetvis vara...

    ReplyDelete
  13. Onnea onnea syntymäpäivän johdosta :), ihanan näköinen kakku, nam!

    ReplyDelete
  14. Åh grattis på födelsedagen,hippi hurra hurra hurra
    Åh jordgubbs philadelphia har ja inte sett,bara choklad.mmm längtar tills de kommer hit.yummi

    ReplyDelete
  15. GRATTIS!!! och du har väl verklien valt en kanon-ö att fira din dag på, hälsa från oss!

    ReplyDelete
  16. grattis på födelsedagen, hoppas du får en toppendag! jordgubbsphiladelphia låter spännande, här i sverige får man nog ta jordgubbskesella istället kanske :)

    ReplyDelete
  17. Hurra Hurra, hoppas din dag blir toppen. Fin kaka!
    Kram

    ReplyDelete
  18. Grattis på din dag! Hoppas du blir bortskämd.

    Kakan ser riktigt god ut. Den fyllningen alltså... Mmm

    Kram Malin

    ReplyDelete
  19. A happy belated bitrthday to you, my foodie friend! :) Yeah!! xxx

    You have made a georgous, beautiful & truly fabulous crumb cake! Waw! Normally, you don't have to cook or bake on your Birthday, hey!!

    ReplyDelete
  20. Ett stort GRATTIS i efterskott!!!!
    Hoppas Din Dag blev riktigt bra och att alla runt om dig skämde bort dig riktigt mycket.
    Kakan ser ut att vara helt i min smak:) kommer att testas snarast!
    (vårt telenät har varit trasigt, alltså ingen dator, därför får Du grattis i efterskott)

    Kramar lisamaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Jag hade en mycket fin dag!

      Delete
  21. Grattis! Även om det kommer lite sent. Jag har inte hunnit läsa bloggar de senaste dagarna, så nu har jag ett trevligt jobb framför mig - att läsa ifatt! Kram!

    ReplyDelete
  22. Grattis i efterskott! Bali hade varit fint att spendera födelsedagen på, ja vilken dag som för den delen :-) Hoppas du fick en härlig dag.

    ReplyDelete
  23. Jösses, vad god den såg ut! :D

    Grattis i efterskott! Lyx att fira födelsedagen på Bali, hoppas du hade en toppendag! :)

    ReplyDelete
  24. GRATTIS i efterskott finaste du! Hoppas Bali var mysigt och att du fick en kanondag. Varma Grattiskramar!

    ReplyDelete
  25. Ser yummy ut. Hoppas du hade en jättefin födelsedag!

    ReplyDelete
  26. GRATTIS, GRATTIS, GRATTIS på stora dagen så här massor av dagar i efterskott! Vilken underbart god kaka du tipsar om! Vet inte om det finns jordgubbsfärskost här hemma? Det är så gott på blåbärsbagels, åt jag lite väl många av när jag bodde i USA ;) Men det går säkert att fixa ihop en själv :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, tack snälla du! Kan vara att den färskosten inte finns i Sverige, men som sagt den kan man nog blanda ihop själv också! Åh, blåbärsbagels, yummy!

      Delete