This cake was so good with strawberry philadelphia, blueberries and the crumb topping! Moist, creamy, and a delicious taste. This became an instant favorite. Today is my birthday, but I'm not at home. I'm in Bali, so I hope I will find some good cake there instead :)
Blåbär-Ost Smulkaka
smultopping:
6 dl vetemjöl
2,5 dl farinsocker
200 g smör, smält och svalnat
färskostblandning:
225 g jordgubbs-färskost, rumstemperatur
1 äggula
0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
blåbär:
2,5 dl blåbär
1 tsk mjöl
kaka:
3,5 dl vetemjöl
1 dl socker
2 tsk bakpulver
nypa salt
1 ägg
1 dl mjölk
2 msk kokosolja
1,5 tsk vaniljsocker
För smultopping:
I en skål blanda mjöl och farinsocker. Häll smält smör över mjölblandningen och blanda till smulor. Ställ åt sidan.
För färskostblandningen:
Blanda alla ingredienser i en skål och ställ åt sidan.
För bärlagret:
Blanda blåbär med mjöl och ställ åt sidan.
För kakan:
Värm ugnen till 160 ° C. Smörj en 20 × 30 cm bakform eller klä formen med bakplåtspapper. Ställ åt sidan. Vispa ihop ägg, mjölk och kokosolja. Blanda i de torra ingredienserna i de våta ingredienserna. Häll smeten i den förberedda formen. Bred ut färskostblandningen över smeten och fördela sedan blåbären över färskostlagret. Strö smulblandningen över bären. Grädda i 25 minuter. Låt svalna helt i formen.
Blueberry Cream Cheese Crumb Cake
crumb topping:
6 dl flour
2,5 dl brown sugar
200 g butter, melted and cooled
cream cheese layer:
225 g strawberry cream cheese, at room temperature
1 egg yolk
0,5 dl powdered sugar
0,5 tsp vanilla sugar
blueberry layer:
1 tsp flour
2,5 dl blueberries
cake:
3,5 dl flour
1 dl sugar
2 tsp baking powder
pinch of salt
1 egg
1 dl milk
2 tbsp coconut oil
1,5 tsp vanilla sugar
For crumb topping:
In a bowl mix flour and brown sugar. Pour melted butter over the flour mixture and mix until you have crumbs. Set aside.
For the cream cheese mixture:
Mix all ingredients in a bowl and set aside.
For the blueberry layer:
Mix the blueberries with flour and set aside.
The cake:
Preheat oven to 160 ° C. Spray a 20x30cm baking pan with cooking spray. Whisk together eggs, milk and coconut oil. Mix the dry ingredients in the wet ingredients. Pour the batter into the prepared pan. Spread cream cheese mixture over batter and then distribute the blueberries over the cream cheese layer. Sprinkle the crumb mixture over the berries. Bake for 25 minutes. Let cool completely in the pan.
47 Comments
Happy Birthday!! Hope you have an enjoyable holiday in Bali :))
ReplyDeleteGrattis!! Den där ser riktigt god ut.
ReplyDeleteTack Tina!
DeleteGrattis! Kakan ser otroligt god ut!
ReplyDeleteHipp hipp hurra på födelsedan! Kakan ser supersmaskig ut :)
ReplyDeleteTack så mycket :)
DeleteStort grattis på födelsedagen!
ReplyDeleteTack :)
DeleteGrattis på födelsedagen! Kakan ser jättegod ut!
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteHipp hipp HURRA HURRA HURRA HURRA!!
ReplyDeleteGrattis till dig på din födelsedag!
Hoppas att du har det bra på Bali, och kakan ser jättegod ut :-)
Grattis på födelsedagen! Och kakan ser jättegod ut. :) Ha en trevlig resa!
ReplyDeleteTack Tove!
DeleteEtt stort grattis på födelsedagen! Njut av dagen och hoppas du blir riktigt firad:) Kran
ReplyDeleteTack Helena!!
DeleteGrattis på din dag vännen! Ja, visst är det som vi känner varandra fastän vi inte har setts... galet! Njut nu av resan, stor födelsedagskram!!
ReplyDeleteTack fina Amy! Kram
DeleteGrattis!! Hoppas du får en fantastisk dag på Bali
ReplyDeletekramar /Emma
Tack Emma :) Kram
DeleteStort grattis till dig! hoppas du får en dag! kram
ReplyDeleteTack så mycket! Kram
DeleteEn bra dag ska det givetvis vara...
ReplyDeleteOnnea onnea syntymäpäivän johdosta :), ihanan näköinen kakku, nam!
ReplyDeleteKiitos :)
DeleteÅh grattis på födelsedagen,hippi hurra hurra hurra
ReplyDeleteÅh jordgubbs philadelphia har ja inte sett,bara choklad.mmm längtar tills de kommer hit.yummi
Tack!! Ja, jordgubbssmaken är god!
DeleteGRATTIS!!! och du har väl verklien valt en kanon-ö att fira din dag på, hälsa från oss!
ReplyDeleteTACK!! Jag skall hälsa från er :)
Deletegrattis på födelsedagen, hoppas du får en toppendag! jordgubbsphiladelphia låter spännande, här i sverige får man nog ta jordgubbskesella istället kanske :)
ReplyDeleteTack så mycket!
DeleteHurra Hurra, hoppas din dag blir toppen. Fin kaka!
ReplyDeleteKram
Grattis på din dag! Hoppas du blir bortskämd.
ReplyDeleteKakan ser riktigt god ut. Den fyllningen alltså... Mmm
Kram Malin
A happy belated bitrthday to you, my foodie friend! :) Yeah!! xxx
ReplyDeleteYou have made a georgous, beautiful & truly fabulous crumb cake! Waw! Normally, you don't have to cook or bake on your Birthday, hey!!
Thanks Sophie!
DeleteEtt stort GRATTIS i efterskott!!!!
ReplyDeleteHoppas Din Dag blev riktigt bra och att alla runt om dig skämde bort dig riktigt mycket.
Kakan ser ut att vara helt i min smak:) kommer att testas snarast!
(vårt telenät har varit trasigt, alltså ingen dator, därför får Du grattis i efterskott)
Kramar lisamaja
Tack så mycket! Jag hade en mycket fin dag!
DeleteGrattis! Även om det kommer lite sent. Jag har inte hunnit läsa bloggar de senaste dagarna, så nu har jag ett trevligt jobb framför mig - att läsa ifatt! Kram!
ReplyDeleteTack Erika! Kram
DeleteGrattis i efterskott! Bali hade varit fint att spendera födelsedagen på, ja vilken dag som för den delen :-) Hoppas du fick en härlig dag.
ReplyDeleteJösses, vad god den såg ut! :D
ReplyDeleteGrattis i efterskott! Lyx att fira födelsedagen på Bali, hoppas du hade en toppendag! :)
Tack! Ja, dagen var fin!
DeleteGRATTIS i efterskott finaste du! Hoppas Bali var mysigt och att du fick en kanondag. Varma Grattiskramar!
ReplyDeleteTack Linda!
DeleteSer yummy ut. Hoppas du hade en jättefin födelsedag!
ReplyDeleteTack! Ja, en fin dag blev det!
DeleteGRATTIS, GRATTIS, GRATTIS på stora dagen så här massor av dagar i efterskott! Vilken underbart god kaka du tipsar om! Vet inte om det finns jordgubbsfärskost här hemma? Det är så gott på blåbärsbagels, åt jag lite väl många av när jag bodde i USA ;) Men det går säkert att fixa ihop en själv :)
ReplyDeleteTack, tack snälla du! Kan vara att den färskosten inte finns i Sverige, men som sagt den kan man nog blanda ihop själv också! Åh, blåbärsbagels, yummy!
Delete