Thursday, August 2, 2012

4-h Baguette

En knaprig skorpa och mjuk inuti är var du får i denna 4-h baguette! Ja, alltså det tar fyra timmar att baka brödet från start tills färdigt. Men det mesta är jäsningstid. Mycket god baguette.

A crisp crust and soft inside is what you get in this 4-h baguette! Yes, it takes four hours to bake this bread from start until baked. But most are proving time. Very good baguette.


4-h Baguette

3,5 dl vatten, 46 grader
1 tsk torrjäst
7,5-8 dl mjöl (rye, whole wheat)
1,5 tsk salt

Blanda vatten och jäst och låt stå 10 minuter. Blanda i mjölet med en gaffel till en smidig deg. Låt stå 20 minuter. Blanda i saltet och knåda degen 10 minuter. Täck degen och låt jäsa 45 minuter.
Ta degen på ett mjölat bakbord och tryck ut till en rektangel, vik sedan in ena långsidan mot mitten och sedan kortsidan mot mitten. Låt jäsa ytterligare 1 h, övertäckt. Dela degen i 3 bitar och rulla bitarna till 35 cm långa band. Låt jäsa övertäckta i 50 minuter.

Ställ in en stenplatta i ugnen och värm ugnen till 240 grader. När baguetterna jäst klart, skär med en vass kniv fyra snitt i varje baguette. Placera bröden på stenplattan och lägg några isbitar på en plåt som står i nedre delen av ugnen (detta ger ånga och låter baguetterna stiga innan en skorpa bildas) Grädda baguetterna ca 20-30 minuter.

 


4-h Baguette

3,5 dl water, 46 degrees
1 tsp dry yeast
7,5-8 dl flour (rye, whole wheat)
1,5 tsp salt

Mix water and yeast and let stand 10 minutes. Mix in the flour with a fork to a smooth dough. Let stand 20 minutes. Mix in salt and knead the dough for 10 minutes. Cover dough and let rise 45 minutes.
Take the dough on a floured surface and press out into a rectangle, then fold into the long side toward the middle and then the short edge toward the center. Let rise for another 1 hour, covered. Divide dough into 3 pieces and roll the pieces into 35 cm long ropes. Let rise covered for 50 minutes.

Put a stone plate in the oven and preheat oven to 240 degrees. Cut the baguettes with a sharp knife, four cuts in each baguette. Place the baguettes on the stone plate and add some ice cubes on a baking sheet that is in the bottom of the oven (this produces steam and lets the loaves rise fully before a crust forms). Bake baguettes for about 20-30 minutes.



35 comments:

  1. Vilka fina baguetter. Ser jättegoda ut.

    ReplyDelete
  2. Fin baguette och inte direkt många ingredienser. Det här är något för mig!

    ReplyDelete
  3. trevligt med en snabb baguette recept, måste mitt recept höja natten. fina stora lufthål, uhm. Tack så mycket för receptet och ha en trevlig dag Katarina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Önskar dig en fin dag också!

      Delete
  4. Så fina baugetter! Och verkligen smidigt med så få ingredienser och ett relativt snabbt bröd - låter toppen :)

    ReplyDelete
  5. Snygga baguetter och vad smart med isbitarna :)

    ReplyDelete
  6. Härlig färg:) Bröd är bland det bästa jag vet!

    ReplyDelete
  7. Hej
    Vad är det för mjöl du har använt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Jag använde mig av både fullkornsvetemjöl och fint rågmjöl!

      Delete
  8. Så där ja, då har vi uppdaterat oss hemma hos dej också! Som vanligt en hel massa godsaker som sparats för framtida bruk:)
    Och vilken härlig weekend ni haft i Thailand, såg ljuvligt ut. Vi har haft funderingar på att prova Phuket under sommaren, men inte vågat riktigt. De två senaste somrarna har vi ju semestrat runt Hua-Hin eftersom vi läst att vädret är lite bättre där och att det inte är så stor risk för regn där. Men hur är det egentligen nere vid Phuket, är det så stor risk för droppar som man hört och läst?

    När vi åkte hem från Bali nu så ångrade vi oss lite att vi inte tagit några dagar i Singapore på hemresan, det hade verkligen känts skönt att få pausa lite i resandet och vi längtar verkligen efter att besöka Singapore igen. Men, men, vi kom fram till att det gör vi nästa gång vi åker till Bali (eller någonstans däromkring), och då knackar vi nog på:)

    Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Vad roligt att ni tagit er tid och kollat igenom mina inlägg, tack! Ja, Thailand var riktigt trevligt. Nu när vi var där var vädret soligt och bra. Men det förekommer regnskurar under sommarmånaderna, men vanligen räcker de bara en kort stund och sedan skiner solen igen. Phuket är också mycket lugnare på sommaren, då det inte är högsäsong och priserna är billigare. Jag tycker nog att ni vågar resa till Phuket även på sommaren, och några regnskurar ibland är uppfriskande!

      Ja, nästa gång får ni stanna i Singapore några dagar. Ni är så välkomna att knacka på :) Roligt att ha er tillbaka i bloggen igen! Kram!

      Delete
  9. This looks like it walked out of a artisan bakery - love the rusticness of it!

    ReplyDelete
  10. De ser ut som surdegsbaguetter,gott! Lika knapriga på utsidan och fluffiga och mjuka inuti. Jag blir sugen på en tallrik soppa och nybakat bröd:)

    Tack! Sylten blev jättegod och det var kul med en ny variant på sylt.

    ReplyDelete
  11. mmm så gott,älskar baguetter,de blir ju så gott när de får jäsa lite extra,älskar när de blir såna hål i

    ReplyDelete
  12. Vilka fina baguetter, ser jättegoda ut. Stenplatta har jag inte testat :) Långjäst bröd är det godaste som finns, brukar göra på helgerna.

    ReplyDelete
  13. Åh! Dom ser supergoda ut! Nu blev jag sugen på att baka...

    ReplyDelete
  14. Ser härligt knaprig ut! Ska snart sätta igång med brödbak. 4 timmar...men de ser ut att vara värda tiden:-) KRAMAR

    ReplyDelete
  15. Oj så goda de ser ut! Älskar när de har en knaprig yta! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Ja, en knaprig yta är så god :) Kram

      Delete
  16. Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it,
    you're a great author. I will make certain to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage yourself to continue your great work, have a nice evening!

    Also visit my web blog :: online loans
    My website - great point

    ReplyDelete