Sunday, June 3, 2012

Sea Salt Caramel Cheesecake

Cheesecake är något jag gärna bakar. Jag tycker om att testa olika smaksättningar på cheesecake, och denna gång blev det havssalt och karamellsås! Den är så god, smälter i munnen och saltet ger en frisk brytning i det söta. Jag gjorde mina i portionsformar, men det går lika bra att göra i en större form.

Cheesecake is something I like to bakeI like to try different flavors of cheesecake, and this time it used sea salt and caramel sauceIt is so good, it melts in your mouth and the salt gives a nice taste against the sweet caramel. I made mine in individual ramekins, but you can as well use a bigger baking dish.


Ostkaka med havssalt och karamellsås

15st digestive kex
100 g smält smör

2,5 dl strösocker
4 msk vatten
2,5 dl grädde, rumstemperatur
1,5 tsk havssalt

750 g färskost, rumstemperatur
3 stora ägg
1 msk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker

Värm ugnen till 150 grader. Klä botten av en 22 cm form med bakplåtspapper. Placera digestivekex i en påse och använd en kavel och hacka hårt kexen tills de har en fin textur. Blanda smält smör med krossade kexen. Tryck ut blandningen i bakformen.

Häll socker och vatten i en kastrull. Värm sockerblandningen på medelvärme och rör om tills sockret smälter. När blandningen börjar koka, låt mjukt koka i ca 5 minuter utan omrörning. Se till blandningen. Sockret bränns vid verkligen lätt. När karamellsirapen blivit tjock och har en gyllene färg stäng av värmen. Ta av från värmen och vispa långsamt i grädden. Blanda ordentligt. Lägg nu till saltet och låt den svalna något.

Vispa färskosten försiktigt till en jämn blandning. Tillsätt äggen, ett i taget. Tillsätt majsstärkelse och vaniljsocker. Blanda väl tills blandningen är jämn och tjock. Häll karamellblandningen i ostblandningen. Blanda försiktigt. Häll fyllningen i bakformen. Ställ formen i en annan större form, som du häller kokande vatten i tills vattnet når halvvägs upp på bakformen. Grädda ostkakan i 1 timme. Ta kakan ur ugnen och låt svalna. Kyl i minst 4 timmar före servering.

 

Sea Salt Caramel Cheesecake

15 pc digestive biscuits
100 g melted butter

2,5 dl sugar
4 tbsp water
2,5 dl cream, room temperature
1,5 tsp sea salt

750 g cream cheese, room temperature
3 large eggs
1 tbsp cornstarch
1 tsp vanilla

Preheat oven to 150 degrees. Line the base of a 22 cm springform with baking paper. Place the digestive biscuits in a bag and use a rolling pin and bash the biscuits until they have a nice texture. Mix melted butter with crushed biscuits. Press the mixture in the form.

Pour the sugar and water in a saucepan. Heat the sugar mixture over medium heat and stir until the sugar melts. When mixture begins to boil, let boil gently for about 5 minutes without stirring. See to the mixture. The sugar burns really easily. When the caramel syrup becomes thick and has a golden color turn off the heat. Remove from heat and slowly whisk in the cream. Now add salt and allow to cool.

Beat gently the cream cheese into a smooth mixture. Add the eggs one at a time. Add the cornstarch and vanilla. Mix well until mixture is smooth and thick. Pour the caramel mixture into the cheese mixture. Mix gently.
Pour into baking pan. Put the cheesecake pan in a larger pan. Pour boiling water into the large pan till the water reaches halfway of the cheesecake pan. Bake cheesecake for 1 hour. Remove cake from oven and let cool. Cool for at least 4 hours before serving.


44 comments:

  1. Oh wow! I love everything about this; the little individual ramekins, the sea salt and caramel and the delicious sounding crust! Save one for me please! :) I'm actually in England now, so I'm a little bit closer to Greece but probably not close enough to have dessert together :( sad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! You know, I live in Singapore :) You are always welcome!

      Delete
  2. Det var säkert gott med havssaltet och karamellsåsen, lite salt i söta bakverk/efterrätter kan göra under! Och den faktiskt ut att smälta i munnen...gott!

    ReplyDelete
  3. Jag älskar ostkaka och i alla utgåvor. läckra variation. riktigt bra idé med karamellsås och havssalt, en annan bra recept! bra dag till dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samma här :) Tack det samma till dig!

      Delete
  4. Älskar cheesecake :) kram Diana

    ReplyDelete
  5. Vilka bilder alltså... Oh la la! Jag vill bara dyka in och sätta tänderna i de där härliga cheesecakesen! Vad fint att göra dem i portionsformar, det har jag aldrig tänkt på. och vilken smakkombination sedan <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla Alexandra! Ja, denna smakkombination är verkligen enastående!

      Delete
  6. Oh, your bakings look fabulous and tasty, yum! :)

    ReplyDelete
  7. Jag har lite svårt för de cheesecakes som bakas i ugn. Gillar bäst de frysta. Men detta låter otroligt gott. Skulle kanske kunna trixa till en fryst variant.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Och jag väljer helst de ugnsbakade :) ja, en fryst variant funkar säkert!

      Delete
  8. Men så gott och spännande! Blir supersugen på det här och nu.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  9. de där ser ju för farligt ut.älskar allt med kolasmak och sån skulle så sitta fint just nu.

    ReplyDelete
  10. This sounds delicious and unusual. It is the kind of dish I love to try. I hope you are having a great weekend. Blessings...Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Mary! This is a dish that is worth trying!

      Delete
  11. Wow, vad de är fina och vilken smak-kombination!

    ReplyDelete
  12. Det lät gott. Bra att göra dem i små portioner. Annars risk för att man äter alldeles för mycket.... ;)

    ReplyDelete
  13. Låter jättegott, var får du alla dina fyndiga idéer ifrån? Tycker du ofta har spännande och lite annorlunda recept, kram! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Amy! Ja-a du, jag kan se på ett café något, läsa i tidningar...och får inspiration från dem :) Kram

      Delete
  14. Jag håller med Amy! Du är helt fantastisk på att hitta spännande smakkombinationer och nya grejer hela tiden. Detta låter ju bara sååå gott. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Erika, så snällt av dig att säga! Kram

      Delete
  15. Åh så gott det ser ut. Jag har också fastnat för kola och salt kombinationen, men aldrig testat det. Ps. Söta du, jag gav dig en liten utmaning på min sida, om du har tid och lust! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack :) Jag skall kolla utmaningen! Kram

      Delete
  16. sv: Tack så mycket! Och det gör verkligen din cheesecake också, det vattnas riktigt i munnen :))

    ReplyDelete
  17. Spännande och läckert, ser riktigt smaskigt ut.

    ReplyDelete
  18. Fick stora cravings nu! Salt och karamell - OMG.

    ReplyDelete
  19. D låter faktiskt superspännande!! o så lätt att göra glutenfri. måste testa måste :-)

    ReplyDelete
  20. Waw!! What a stunning & fab sea salt caramel cheesecake!! It looks just---- WONDERFUL!!!!

    ReplyDelete