Det var min man som började prata om kanelglass, att det skulle kunna vara gott. Så då fick det bli glass med kanel. Och mycket gott blev det. Jag hade även i kanelchips. 

My husband started to talk about cinnamon ice cream, and thought it could be good. So that's what I made. I also used cinnamon chips in the recipe. 


Kanelglass

5 dl vispgrädde
2,5 dl helmjölk
1,5 dl strösocker
4 äggulor
2 tsk mald kanel
1 tsk vaniljextrakt
kanelchips

Kombinera grädde, mjölk och socker i en medelstor kastrull och låt sjuda på medelvärme under omrörning tills sockret har löst sig, ca 10 minuter. Under tiden, vispa äggulorna i en skål. Häll långsamt ca 2,5 dl av gräddblandningen i gulorna, vispa hela tiden. Häll grädd-äggsmeten tillbaka i kastrullen. Koka på svag värme under ständig omrörning med en träslev tills blandningen tjocknar något, ca 5 minuter. Ta av från värmen och vispa kanel i glassen. Ställ kastrullen över isbad för att svalna till rumstemperatur, ca 15 minuter. Häll smeten i en form och ställ i frysen. Rör om då och då. När glassen stelnat något, hade jag i kanelchips. Låt stå i frysen övernatten.

 

Cinnamon Ice Cream

5 dl heavy cream
2,5 dl whole milk
1,5 dl granulated sugar
4 egg yolks
2 tsp ground cinnamon
1 tsp vanilla extract
cinnamon chips
  
Combine cream, milk, sugar and  vanilla in a medium saucepan and simmer over medium heat, stirring until sugar dissolves, about 10 minutes. Meanwhile, whisk the egg yolks in a bowl. Slowly pour about 2,5 dl of cream mixture into yolks, whisking constantly. Pour the cream-egg mixture back into saucepan. Simmer on low heat, stirring constantly with a wooden spoon until the mixture thickens slightly, about 5 minutes. Remove from heat and whisk in the cinnamon. Set the saucepan over ice bath to cool to room temperature, about 15 minutes. Pour the mixture into a container and place in freezer. Stir occasionally. When the mixture has hardened a bit, stir in the cinnamon chips. Leave in the freezer overnight.