Jag bakar sällan bröd utan jäst, men testade att baka tunnbröd med bakpulver. Jag använde fullkornsmjöl, men lika väl kan man använda råg eller vetemjöl. Bröden blev riktigt goda och är godast nygräddade.

I seldom bake bread without yeast, but this time I tried to bake with baking powder. I used whole wheat flour, but you can as well use rye or wheat flour. The bread was good and taste best freshly made.


Tunnbröd

2 dl naturell yoghurt
2,5 dl fullkornsmjöl
1,5 tsk salt
2 tsk farinsocker
1,5 tsk bakpulver
1 msk olja

Blanda samman mjöl, salt, socker och bakpulver. I en skål rör ihop yoghurt och olja. Gradvis tillsätt mjölet och forma till en deg. Knåda väl och täck med en plastfolie och låt stå i 20 minuter. På en mjölad arbetsyta forma degen till runda bröd, ca 1 cm tjocka. Överför till en bakplåt och pricka dem med en gaffel och grädda i 15-17 minuter i 225C.


Flatbread

2 dl plain yogurt
2,5 dl whole wheat flour
1,5 tsp salt
2 tsp brown sugar
1,5 tsp baking powder
1 tbsp oil

Line a baking sheet with parchment paper. Mix together the flour, salt, sugar and baking powder. In a bowl stir together yogurt and oil. Gradually add the flour and form into a dough. Knead well and cover with plastic wrap and let stand for 20 minutes. On a floured work surface shape the dough into round breads, about 1 cm thick. Put the breads on the baking sheet. Prick with a fork and bake for 15-17 minutes at 225 C.