A spring-like tart, suitable for Easter, with a fresh sweet tangy taste of lemon and passion fruit. This is my contribution to the Cook Book Challenge for this month: exotic fruits.
Citron
& Passionsfruktpaj
pajbotten
200
g vetemjöl
nypa
salt
115
g osaltat smör, kylt och tärnat
25
g florsocker
1
äggula blandad med
2
msk iskallt vatten
fyllning
4
passionsfrukter
juice
och fint rivet skal av 1 citron
150
ml vispgrädde
4
msk crème fraiche
85
g strösocker
2
ägg
2
äggulor
För
degen, sikta mjöl och salt i en skål. Gnid i smöret tills blandningen liknar
fina brödsmulor. Rör i florsockret och äggulan och blanda till en deg. På mjölat bakbord knåda degen lätt tills
slät. Plasta in i plastfolie och kyl i 20 minuter. Kavla ut degen på ett mjölat
bakbord, till storleken av en 23 cm räffled form. Kyl för 20 minuter. Värm
ugnen till 200. Nagga botten med en gaffel och lägg bakplåtspapper på bottnet
och fyll med bakbönor. Grädda i ugnen i 10 minuter. Ta bort papperet och
bönorna och returnera till ugnen i 5 minuter. Minska ugnstemperaturen till 180.
Till
fyllningen: halvera passionsfrukt och gröp ur fröna och köttet i en fin
hålförsedd sil satt över en kanna. Tryck med baksidan av en sked tills du har
ca 75 ml juice.
I
en skål vispa ihop passionsfrukt juice, citronskal och saft, grädde, crème
fraiche, socker, ägg, äggula tills slät. Häll i pajskalet. Grädda i 30-35
minuter tills fyllningen har nästan stelnat. Låt svalna helt. Servera med
passionfruktsfrön och crème fraiche.
Lemon
& Passion Fruit Tart
Pastry
200
g plain flour
pinch
of salt
115
g unsalted butter, chilled and diced
25
g icing sugar
1
egg yolk blended with
2
tbsp ice-cold water
Filling
4
passion fruit
juice
and finely grated rind of 1 lemon
150
ml double cream
4
tbsp crème fraiche
85
g caster sugar
2
eggs
2
egg yolks
For
the pastry, sift the flour and salt into a bowl. Rub in the butter until the
mixture resembles fine breadcrumbs. Stir in the icing sugar and blended egg
yolk and mix to a dough. Turn onto floured surface and knead lightly until
smooth. Wrap in clingfilm and chill in the fridge for 20 minutes. Roll out the
pastry on a floured surface and use to line a 23 cm fluted flan tin. Chill for
20 minutes. Preheat the oven to 200. Prick the pastry base all over with a fork
and line with baking paper and fill with baking beans. Bake in the oven for 10
minutes. Remove the paper and beans and return to the oven for 5 minutes.
Reduce the oven temperature to 180.
For
the filling, halve the passion fruit and scoop out the seeds and flesh into a
fine-holed sieve set over a jug. Reserve the seeds and pulp. Press with the
back of a spoon until you have about 75 ml juice.
In
a bowl whisk together the passion fruit juice, lemon rind and juice, cream,
crème fraiche, sugar, eggs, egg yolk until smooth. Pour into the pastry case.
Bake for 30-35 minutes until the filling is just set. Leave to cool completely.
Serve with passion fruit seeds and crème fraiche.
35 Comments
Simply lovely dessert!
ReplyDeleteThanks!
DeleteVilken underbar paj! Sött och syrligt i en fin kombination. Och boken! Baking Bible låter som en bok för en bakande religionslärare! Har du köpt den i Singapore??? Kram!
ReplyDeleteTack! Ja, boken skulle passa dig perfekt :) Den är köpt i Singapore, vill du att jag ser om den ännu finns här i Singapore och skickar en till dig? Kram
DeleteOch mina böner blev hörda, jag letade just efter något gott, som inte var choklad (för en gång skull) att servera på påskafton!
ReplyDeleteGlad Påsk på dig!
Men så bra då, för denna är verkligen en höjdare!! Glad påsk!
Deleteåh vilken intressant bok du har där och pajen ser ju härligt god ut,speciellt om den kommer från bibeln,hehee
ReplyDeleteglad påsk
Ja, den är himmelsk :)
DeleteOhhhh, det där såg verkligen smarrigt ut! :)
ReplyDeleteTack Linda!
Deleteså fin blogg du har!
ReplyDeleteglad påsk!
Tack så mycket :) Glad påsk!
ReplyDeletesv: Ja, får vänta på sommarjordgubbarna helt enkelt :(
ReplyDeleteoh...! denna ska jag prova! tack!
ReplyDeleteRoligt, för den är så god!
DeletePassionfrukt och citron är ju så gott riktigt vårigt.
ReplyDeleteGlad påsk
Åh... En dessert helt i min smak! Ser helt ljuvlig ut. Jag tänkte testa att göra en passionsfruktglasstårta som påskdessert. Får se hur det blir.
ReplyDeleteGlad påsk på dig!
Glasstårta låter mycket fräscht det med! Glad påsk!
DeleteDet här låter verkligen hur gott som helst! Jag vill testa på en gång!
ReplyDelete:) Ja, den är värd att baka!
DeleteSå fin tart du gjort... nu blir jag så sugen på något sött. Aja baja inte snällt att locka så ;)
ReplyDeleteTack snälla Amy!
DeleteÅh, den här kakan alltså. Vill, vill, vill ha.
ReplyDeleteTack :)
Deletejag tönkte att jag ska baka denna idag och lägga upp på bloggen.. så länkar jag till dig om det e ok?
ReplyDeleteJa, det är mycket okej, tack :)
DeleteÅh, den där såg fantastisk god ut!!! :)
ReplyDeleteÅh vad god den här såg ut! Jag gillar verkligen citron och passionsfrukt. Sen ser den väldigt fruktig och fräsch ut också!
ReplyDeleteJa, denna är så god och frisk i smaken!
Deletemums va gott det lät!!
ReplyDeleteJag äter ju inte paj, men kan vara kul att göra till andra=))
Ja, den här är så god :)
DeleteDet ser ju så himla gott ut! Tack för receptet, detta vill jag prova. :)
ReplyDeleteKram
Tack! Ja, denna skall du baka, så god :) Kram
DeleteMmm, går den att göra med mandelmjöl tror du? Skulle vilja få den socker och mjölfri. Har annat socker som funkar, men inte vanligt. Ser galet god ut!
ReplyDeleteKram kram
Ja, det borde nog gå. Jag har faktiskt sett ett recept på pajbotten som innehöll mandelmjöl, ägg, kokosolja och salt. Kram!
Delete