Wednesday, April 11, 2012

Lemon Curd Meringue Cake

Tårta med syrlig lemon curd och söt maräng. Jag gillar att äta den kall.

A cake with tart lemon curd and sweet meringue. I like eat it when it's cold.


Lemon Curd Marängtårta

100 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver

300 g lemon curd
4 stora äggvitor
0,5 dl socker

Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och de torra ingredienserna. Tryck ut blandningen i en pajform (diameter 27 - 30 cm). Värm ugnen till 220C och förgrädda pajskalet i ca 8 minuter. Sänk värmen till 180C.
Lägg äggvitorna i en bunke och vispa till det blir skum, tillsätt sockret och vispa tills styva toppar bildas. Rör i lemon curd och blanda försiktigt. Häll i pajskalet. Grädda i ca 20 minuter. Låt kakan svalna i minst 1 timme och skär sedan försiktigt med en våt kniv.


Lemon Curd Meringue Cake

100 g butter
0,75 dl sugar
1 egg
2 dl flour
1 dl oatmeal
1 tsp baking powder

300 g lemon curd
4 large egg whites
0,5 dl sugar

Beat butter and sugar. Add the egg and dry ingredients. Press the mixture into a pie dish (diameter 27 - 30 cm). Preheat oven to 220C and pre-bake pie crust for about 8 minutes. Reduce heat to 180C.
Place egg whites in a bowl and beat until foamy, add the sugar and beat until stiff peaks form. Stir in the lemon curd and mix gently. Pour into pie shell. Bake for about 20 minutes. Let the cake cool for at least 1 hour and then cut carefully with a wet knife.

27 comments:

  1. Citronpaj med maräng var min favorit när jag var yngre. Kan föreställa mig att det här är en riktig finkaka!

    ReplyDelete
  2. I'm excited to try this one! It's such a delicious sounding recipe. I have strawberries on my brain as our local ones just are beginning to arrive - I'm picturing this with fresh strawberries - heavenly!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, strawberries will go perfect with this cake!

      Delete
  3. Lemon Curd och maräng, mums! Jag är fegis då det kommer till att testa lemon curd fast det låter så gott. Dina rutor skulle jag gärna ta några stycken av till kaffet idag (tur/otur att du inte bor i Stockholm)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du måste testa lemon curd, det är jätte gott och framför allt med scones!

      Delete
  4. Guuud så gott det låter. Jag älskar lemon curd, på alla sätt i kakor, på tårtor och till scones. Mums!

    ReplyDelete
  5. Give me lemon at any day, I'd be the happiest. Your cake looks so delicious and tempting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Dewi! This one is really yummy!

      Delete
  6. Hej Katarina,
    vad gott det ser ut. Alltid lika smarriga saker du bjuder på.

    Håller på och laddar in mina bilder i datorn från resan, ska bli spännande att gå igenom alla bilder och drömma sig tillbaka.
    Hoppas allt är bra med dig.
    KRAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Susanne! Vad roligt att ha dig tillbaka! Skall vara spännande att höra om din resa och se bilder. Kram

      Delete
  7. Lemon curd och maräng är otroligt gott ihop. Min pappa brukade göra en vansinnigt god citronmarängpaj när jag var yngre. Nu orkar han inte längre, men den pajen glömmer jag aldrig. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, citronmarängpaj är också mycket gott! Vad roligt att din pappa bakat!

      Delete
  8. Den verkar väldigt smarrig! Och så snygga bitar du fått till!

    ReplyDelete
  9. Citron är en favoriterna i vårt kök, så friskt och gott.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Citron ger en så god smak till bakverk!

      Delete
  10. This one I really love! Maräng är min absoluta favorit mums, kram!

    ReplyDelete
  11. Låter himmelskt gott. Jag älskar söt-sura desserter och kakor.

    ReplyDelete
  12. Mmm...härligt! Jag älskar just maräng och något syrligt till! En klar favorit i mitt kök!! :)

    ReplyDelete