Tårta med syrlig lemon curd och söt maräng. Jag gillar att äta den kall.

A cake with tart lemon curd and sweet meringue. I like eat it when it's cold.


Lemon Curd Marängtårta

100 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver

300 g lemon curd
4 stora äggvitor
0,5 dl socker

Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och de torra ingredienserna. Tryck ut blandningen i en pajform (diameter 27 - 30 cm). Värm ugnen till 220C och förgrädda pajskalet i ca 8 minuter. Sänk värmen till 180C.
Lägg äggvitorna i en bunke och vispa till det blir skum, tillsätt sockret och vispa tills styva toppar bildas. Rör i lemon curd och blanda försiktigt. Häll i pajskalet. Grädda i ca 20 minuter. Låt kakan svalna i minst 1 timme och skär sedan försiktigt med en våt kniv.


Lemon Curd Meringue Cake

100 g butter
0,75 dl sugar
1 egg
2 dl flour
1 dl oatmeal
1 tsp baking powder

300 g lemon curd
4 large egg whites
0,5 dl sugar

Beat butter and sugar. Add the egg and dry ingredients. Press the mixture into a pie dish (diameter 27 - 30 cm). Preheat oven to 220C and pre-bake pie crust for about 8 minutes. Reduce heat to 180C.
Place egg whites in a bowl and beat until foamy, add the sugar and beat until stiff peaks form. Stir in the lemon curd and mix gently. Pour into pie shell. Bake for about 20 minutes. Let the cake cool for at least 1 hour and then cut carefully with a wet knife.