This is not
perhaps the usual recipe for orange cake, for in this recipe whole oranges with
peel and everything is used. It takes some time to make, because the oranges
should be boiled first. The cake gets a very deep flavor of orange and is very
juicy. It has a slightly bitter taste, but is not overwhelming. This recipe I
have had in mind for over a year already, but always thought that you should
not eat peel and the white of the oranges, but now I took courage and baked the
cake :) Better late than never!
Apelsin-Mandelkaka
2
stora apelsiner
5
ägg
250
g strösocker
250
g mald mandel
1
tsk bakpulver
florsocker
till servering
Värm
ugnen till 170 ° C. Smörj och lägg bakplåtspapper i botten av en form. Lägg
apelsinerna i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i 1
timme, se till att apelsinerna är täckta med vatten hela tiden. Häll bort
vattnet och låt apelsinerna svalna. Dela apelsinerna och avlägsna frön. Mixa
sedan apelsinerna fint. Vispa äggen med sockret tills fluffigt, tillsätt
apelsinpuré, mandel och bakpulver, blanda väl.Häll smeten i formen och grädda i
1 timme. Låt kakan svalna i formen i 20 minuter. Kakan är bäst om den får stå
tills nästa dag. Dekorera med florsocker.
Orange-Almond Cake
2
large oranges
5
eggs
250
g caster sugar
250
g ground almonds
1
tsp baking powder
icing
sugar for serving
Preheat
oven to 170 ° C. Grease and lay parchment paper in bottom of a tin. Place the
oranges in a saucepan and cover with water. Bring to a boil and simmer for 1
hour, make sure the oranges are covered with water all the time. Drain and let
the oranges cool. Divide the oranges and remove seeds. Mix the oranges fine.
Beat eggs with sugar until fluffy, add the orange puree, almonds and baking
powder, mix well. Pour batter into the tin and bake for 1 hour. Let cake cool
in the tin for 20 minutes. The cake is best when allowed to stand until the
next day. Decorate with icing sugar.
25 Comments
I love all things orange-flavored. This cake looks delightful! I want a piece for my breakfast tomorrow ;-)
ReplyDeleteThanks! Yes, orange is so good in baked goods!
Deleteförmodligen lite korkad fråga.. men ska apelsinerna vara skalad när man kokar dom?
ReplyDeleteIngen korkad fråga :) Nej, apelsinerna skall inte vara skalade!
DeleteDet låter spännande, skulle gärna ta en smakbit. Låter saftigt, fräscht och gott.
ReplyDeleteHa en fin dag!
KRAMAR
Ja, den är verkligen saftig! Önskar dig en fin dag också, kram!
DeleteSpännande och gott! :)
ReplyDeleteJa, en annorlunda kaka :)
DeleteDen ser onekligen saftig ut! Är dock lite skeptisk till skal, som du också var innan du bakat den. Jag äter tex inte apelsinmarmelad med skalbitar i. Ser dock inga skal i kakan.
ReplyDeleteKram Malin
Nej, i denna kaka kände man inga skal, för när jag mixade apelsinerna blev det som en slät puré. Kram
DeleteVilket spännande och annorlunda recept! Jag gillar ju min mammas sockerkaka med "suckat" på, dvs. syltade citrusskal i socker. Det här verkar roligt och måste prövas. Passar bra till vänner som inte älskar söta saker. Tack! Kram!
ReplyDeleteJa, stämmer att den passar bra till dem som inte gillar översött! Kram
DeleteYour cake looks wonderful, so moist and delicious! Thanks for getting the courage to make this - it looks like it is a keeper!
ReplyDeleteYes, this one is so moist and delicious! Thanks.
DeleteI so love citrus that I know instantly that I would love this cake. It sounds very refreshing. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteThanks Mary! Yes, it's really refreshing!
Deleteåh herrans va gott de låter,ja älskar apelsin och detta ser ju supergott,önska en bit fanns här hos mig nu...mums
ReplyDeleteSå ljuvligt gott det låter:) Undra om man kan göra den här som en tårta med apelsinmarmelad och grädde och dekorera med apelsinskivor? Det skulle vara gott!
ReplyDeleteTack Ann-Sofi! Ja, varför inte som en tårta. Kan tänka mig att grädde passar bra till!
DeleteVår dotter bjöd på denna i söndags och hade gjort den extra festlig med mörk choklad ovanpå och vispad grädde till. En pytteliten bit räckte!
ReplyDeleteRoligt att höra, tack! Kan tänka mig att choklad och grädde blev så gott till!
DeleteHur stor ska formen vara för att gräddningstiden ska bli en timme? Jag har en 18 cm-form, hur lång tid tar det i en sådan? Jag kanske ska göra halv sats? Bor i studentlägenhet med mini-ugn så får inte plats med mer än 18 cm-form. Men det verkar SUPERgott!
ReplyDeleteCa. 22-24 cm. Du kan göra halva satsen. Kakan är klar när inget fastnar på en provsticka.
DeleteVill man ha en god vuxensmak, så slå över lite cointreau över och vispad grädde. Då har man en god och mäktig dessert.
ReplyDeleteLåter gott!
Delete