Thursday, March 22, 2012

Orange and Almond Cake / Apelsin och mandelkaka

Inte kanske det vanliga receptet på apelsinkaka, för här används hela apelsiner, med skal och allt. Tar lite tid att göra, för att apelsinerna skall kokas först. Kakan får en väldigt djup smak av apelsin och är så saftig så. En aning bitter smak har den, men är inte överväldigande. Detta recept har jag haft i tankarna i över ett år redan, men alltid tyckt att man skall inte äta skal och det vita i apelsinerna, men nu tog jag mod och bakade kakan :) Bättre sent än aldrig!

This is not perhaps the usual recipe for orange cake, for in this recipe whole oranges with peel and everything is used. It takes some time to make, because the oranges should be boiled first. The cake gets a very deep flavor of orange and is very juicy. It has a slightly bitter taste, but is not overwhelming. This recipe I have had in mind for over a year already, but always thought that you should not eat peel and the white of the oranges, but now I took courage and baked the cake :) Better late than never!


Apelsin-Mandelkaka

2 stora apelsiner
5 ägg
250 g strösocker
250 g mald mandel
1 tsk bakpulver
florsocker till servering

Värm ugnen till 170 ° C. Smörj och lägg bakplåtspapper i botten av en form. Lägg apelsinerna i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda i 1 timme, se till att apelsinerna är täckta med vatten hela tiden. Häll bort vattnet och låt apelsinerna svalna. Dela apelsinerna och avlägsna frön. Mixa sedan apelsinerna fint. Vispa äggen med sockret tills fluffigt, tillsätt apelsinpuré, mandel och bakpulver, blanda väl.Häll smeten i formen och grädda i 1 timme. Låt kakan svalna i formen i 20 minuter. Kakan är bäst om den får stå tills nästa dag. Dekorera med florsocker.


Orange-Almond Cake

2 large oranges
5 eggs
250 g caster sugar
250 g ground almonds
1 tsp baking powder
icing sugar for serving

Preheat oven to 170 ° C. Grease and lay parchment paper in bottom of a tin. Place the oranges in a saucepan and cover with water. Bring to a boil and simmer for 1 hour, make sure the oranges are covered with water all the time. Drain and let the oranges cool. Divide the oranges and remove seeds. Mix the oranges fine. Beat eggs with sugar until fluffy, add the orange puree, almonds and baking powder, mix well. Pour batter into the tin and bake for 1 hour. Let cake cool in the tin for 20 minutes. The cake is best when allowed to stand until the next day. Decorate with icing sugar.


28 comments:

  1. I love all things orange-flavored. This cake looks delightful! I want a piece for my breakfast tomorrow ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks! Yes, orange is so good in baked goods!

      Delete
  2. förmodligen lite korkad fråga.. men ska apelsinerna vara skalad när man kokar dom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingen korkad fråga :) Nej, apelsinerna skall inte vara skalade!

      Delete
  3. Det låter spännande, skulle gärna ta en smakbit. Låter saftigt, fräscht och gott.

    Ha en fin dag!
    KRAMAR

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, den är verkligen saftig! Önskar dig en fin dag också, kram!

      Delete
  4. Den ser onekligen saftig ut! Är dock lite skeptisk till skal, som du också var innan du bakat den. Jag äter tex inte apelsinmarmelad med skalbitar i. Ser dock inga skal i kakan.

    Kram Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej, i denna kaka kände man inga skal, för när jag mixade apelsinerna blev det som en slät puré. Kram

      Delete
  5. Vilket spännande och annorlunda recept! Jag gillar ju min mammas sockerkaka med "suckat" på, dvs. syltade citrusskal i socker. Det här verkar roligt och måste prövas. Passar bra till vänner som inte älskar söta saker. Tack! Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, stämmer att den passar bra till dem som inte gillar översött! Kram

      Delete
  6. Your cake looks wonderful, so moist and delicious! Thanks for getting the courage to make this - it looks like it is a keeper!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, this one is so moist and delicious! Thanks.

      Delete
  7. I so love citrus that I know instantly that I would love this cake. It sounds very refreshing. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Mary! Yes, it's really refreshing!

      Delete
  8. åh herrans va gott de låter,ja älskar apelsin och detta ser ju supergott,önska en bit fanns här hos mig nu...mums

    ReplyDelete
  9. Så ljuvligt gott det låter:) Undra om man kan göra den här som en tårta med apelsinmarmelad och grädde och dekorera med apelsinskivor? Det skulle vara gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Ann-Sofi! Ja, varför inte som en tårta. Kan tänka mig att grädde passar bra till!

      Delete
  10. thanks for posting.

    ReplyDelete
  11. Vår dotter bjöd på denna i söndags och hade gjort den extra festlig med mörk choklad ovanpå och vispad grädde till. En pytteliten bit räckte!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt att höra, tack! Kan tänka mig att choklad och grädde blev så gott till!

      Delete
  12. Hur stor ska formen vara för att gräddningstiden ska bli en timme? Jag har en 18 cm-form, hur lång tid tar det i en sådan? Jag kanske ska göra halv sats? Bor i studentlägenhet med mini-ugn så får inte plats med mer än 18 cm-form. Men det verkar SUPERgott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ca. 22-24 cm. Du kan göra halva satsen. Kakan är klar när inget fastnar på en provsticka.

      Delete
  13. Vill man ha en god vuxensmak, så slå över lite cointreau över och vispad grädde. Då har man en god och mäktig dessert.

    ReplyDelete