Fika med Eleonore ha varje månad en kokboksutmaning: laga något från en kokbok och visa upp det på bloggen tillsammans med kokboken. En bra idé! Detta är mitt första bidrag: Tomatpaj! 

Fika med Eleonore has a monthly cookbook challenge: cook something from a cookbook and post it on your blog along with the cookbook. A great idea! This is my first contribution: Tomato Tart!



Paj med tre sorters tomat

100 g fullkornsmjöl
50 g vetemjöl
1 tsk paprikapulver
50 g smör
50 g havregryn
400 g burk hackade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
150 g körsbärstomater
2 ägg
2 msk grädde
50 g parmesanost, riven
salt
nymalen svartpeppar
basilika till garnering

Placera mjöl och paprika i en skål och tillsätt smör. Med fingertopparna, gnid fettet i mjölet tills blandningen liknar grova brödsmulor. Tillsätt havre och blanda väl. Rör i 3-4 msk kallt vatten och blanda. Placera i kylskåp i minst 30 minuter. Ta ut degen ur kylskåpet. På en lätt mjölad yta rulla degen till en tjocklek av 1 cm och lägg i en 23 cm form. Ställ åter i kylskåpet för 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Töm burken med tomater i en kastrull, tillsätt tomatpuré och balsamvinäger. Koka på medelvärme tills blandningen tjocknar. Avlägsna from värmen och låt svalna något. Skiva tomaterna i halvor och rör ner dem i den kylda tomatblandningen tillsammans med ägg, grädde, ost, salt och peppar efter smak.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Häll tomatblandningen i pajskalet och grädda i 30 minuter tills gyllene.



Three-Tomato Tart

100 g wholemeal flour
50 g plain flour
1 tsp paprika
50 g butter
50 g rolled oats
400 g can chopped tomatoes
1 tbsp tomato puree
1 tbsp balsamic vinegar
150 g cherry tomatoes
2 eggs
2 tbsp cream
50 g parmesan cheese, grated
salt
freshly ground black pepper
basil to garnish

Place the flours and paprika in a bowl and add the butter. Using your fingertips, rub the fat into the flour until the mixture resembles rough breadcrumbs. Add the oats and mix thoroughly. Stir in 3-4 tbsp of cold water and mix. Place in fridge to chill for at least 30 minutes. Remove the pastry from the fridge. On a lightly floured surface roll the pastry out to a thickness of 1 cm and use to line a 23 cm tart tin. Return the pastry to the fridge to chillagain for 30 minutes.
Preheat the oven to 200 degrees. Empty the can of tomatoes into a saucepan, add the tomato puree and balsamic vinegar. Cook over moderate heat until the mixture thickens. Remove fromheat and allow to cool a little. Slice the tomatoes in half and stir into the cooled tomato mixture along with the eggs, cream, cheese and salt and pepper to taste.