Sunday, February 26, 2012

Kokoboksutmaning - Pajer / Cook Book Challenge - Quiche, Tart

Fika med Eleonore ha varje månad en kokboksutmaning: laga något från en kokbok och visa upp det på bloggen tillsammans med kokboken. En bra idé! Detta är mitt första bidrag: Tomatpaj! 

Fika med Eleonore has a monthly cookbook challenge: cook something from a cookbook and post it on your blog along with the cookbook. A great idea! This is my first contribution: Tomato Tart!



Paj med tre sorters tomat

100 g fullkornsmjöl
50 g vetemjöl
1 tsk paprikapulver
50 g smör
50 g havregryn
400 g burk hackade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
150 g körsbärstomater
2 ägg
2 msk grädde
50 g parmesanost, riven
salt
nymalen svartpeppar
basilika till garnering

Placera mjöl och paprika i en skål och tillsätt smör. Med fingertopparna, gnid fettet i mjölet tills blandningen liknar grova brödsmulor. Tillsätt havre och blanda väl. Rör i 3-4 msk kallt vatten och blanda. Placera i kylskåp i minst 30 minuter. Ta ut degen ur kylskåpet. På en lätt mjölad yta rulla degen till en tjocklek av 1 cm och lägg i en 23 cm form. Ställ åter i kylskåpet för 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Töm burken med tomater i en kastrull, tillsätt tomatpuré och balsamvinäger. Koka på medelvärme tills blandningen tjocknar. Avlägsna from värmen och låt svalna något. Skiva tomaterna i halvor och rör ner dem i den kylda tomatblandningen tillsammans med ägg, grädde, ost, salt och peppar efter smak.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Häll tomatblandningen i pajskalet och grädda i 30 minuter tills gyllene.



Three-Tomato Tart

100 g wholemeal flour
50 g plain flour
1 tsp paprika
50 g butter
50 g rolled oats
400 g can chopped tomatoes
1 tbsp tomato puree
1 tbsp balsamic vinegar
150 g cherry tomatoes
2 eggs
2 tbsp cream
50 g parmesan cheese, grated
salt
freshly ground black pepper
basil to garnish

Place the flours and paprika in a bowl and add the butter. Using your fingertips, rub the fat into the flour until the mixture resembles rough breadcrumbs. Add the oats and mix thoroughly. Stir in 3-4 tbsp of cold water and mix. Place in fridge to chill for at least 30 minutes. Remove the pastry from the fridge. On a lightly floured surface roll the pastry out to a thickness of 1 cm and use to line a 23 cm tart tin. Return the pastry to the fridge to chillagain for 30 minutes.
Preheat the oven to 200 degrees. Empty the can of tomatoes into a saucepan, add the tomato puree and balsamic vinegar. Cook over moderate heat until the mixture thickens. Remove fromheat and allow to cool a little. Slice the tomatoes in half and stir into the cooled tomato mixture along with the eggs, cream, cheese and salt and pepper to taste.

17 comments:

  1. I love tomatoes, how fun to have a combination of 3 types of tomatoes in here!

    ReplyDelete
  2. Lagar sällan helt vegetariskt, ser himla gott ut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, denna paj var riktigt fräsch och god!

      Delete
  3. Ser gott ut. Ska nog ta och vara med i den här utmaningen också. För oj så mycket böcker man samlar på sig. Mer lär det ju bli också!
    Hoppas du haft en bra helg /Emma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, kokböcker kan man inte ha för många av :) Tack, helgen har varit bra!

      Delete
  4. Den här pajen verkar riktig god!!

    ReplyDelete
  5. Kul att fler hakar på utmaningen. Pajen ser jättegod ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det här är en rolig utmaning :)

      Delete
  6. Spännande med utmaningen. Nästa månad ska jag vara med!

    ReplyDelete
  7. Jag lovade att vara med den här månaden, men har det blivit någon paj? Inte... Tur att jag har en skottdag på mig ;) Ditt bidrag låter helt sanslöst god!

    ReplyDelete
  8. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I
    guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying
    your blog. I too am an aspiring blog writer but I'm still new to the whole thing. Do you have any tips for inexperienced blog writers? I'd certainly appreciate it.


    My webpage; Jackpot 6000 free

    ReplyDelete
  9. Hi this is kinda of off tοpiс but I ωas wonderіng if blogs use WYSIWYG еditorѕ or іf you haѵe to manually сοde with HTML.
    I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

    Feel free to surf to my page rhinoplasty surgery

    ReplyDelete
  10. I'm really enjoying the design and layout of your website. It's a very
    easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more
    often. Did you hire out a developer to create your theme?
    Fantastic work!

    Feel free to visit my site: jackpot 6000 Jackpot 6000

    ReplyDelete